Hopp til innhold

Blair: Viktig å vise at vi skal ut

Tony Blair sier det er viktig å vise irakerne at Vesten ikke skal være i Irak i all evighet. Derfor starter han tilbaketrekningen.

Storbritannias statsminister Tony Blair taler i Underhuset
Foto: AP

– Den første styrkereduksjonen blir fra 7.100 soldater til 5.500 i løpet av de kommende månedene. Jeg håper at ytterligere 500 kan forlate Irak på sensommeren, sa Blair i Underhuset i dag.

- Dagens nivå er redusert fra 9.000 for to år siden og 40.000 under selve Irak-krigen, fortsatte ham.

1.600 soldater ut innen uker  

Nesten samtidig med Blairs kunngjøring kom informasjonen om at Danmark trekker ut sine 460 soldater innen august - noe som var samordnet med Storbritannia.

Danskene ut innen august

Blair understreket at det var viktig å vise irakerne at de internasjonale styrkene ikke akter å bli lenger enn nødvendig.

Ingen lederstjerne ennå

Den konservative opposisjonslederen David Cameron sa at Underhuset, riket og spesielt familiene til de tjenestegjørende soldatene, hilser tilbaketrekningen velkommen.

Cameron mener det er riktig av britene å begynne å trekke seg ut nå.

Lederen for Liberal-demokratene, Sir Menzies Campell, hevdet at den ubehagelige sannheten er at Storbritannia forlater et land på randen av borgerkrig. Liberal-demokratene var imot det britiske engasjementet i Irak.

- Det er en lang vei til at landet blir en ledestjerne for demokrati i Midtøsten, slik det ble lovet for fire år siden, fortsatte han.

Avklart med USA

Tilbaketrekningen av de britiske styrkene kommer omtrent samtidig som USA sender forsterkninger på 21.500 soldater.

I Washington bekrefter Det hvite hus at president George W. Bush og Blair har diskutert den britiske planen for tilbaketrekning.

- USA deler det samme målet om å overlate ansvaret til irakiske styrker og redusere antall soldater i Irak, sier en talsmann for Bush.

Fremskritt

De britiske soldatene har hatt et hovedansvar for sikkerheten i Basra-området sør i Irak.

Lokale politikere er begeistret for beskjeden.

– Vi er glade for enhver britisk tilbaketrekning fra sentrum av Basra, sa lederen for det lokale sikkerhetsrådet Hakim al-Mayahi til nyhetsbyrået AFP.

Den nasjonale irakiske sikkerhetsrådgiveren Mowaffak al-Rubaie har en litt annen holdning. Overfor BBC sa han at tilbaketrekningen var en god nyhet, og at han på vegne av Irak takker Storbritannia for innsatsen så langt.

- Vi er takknemlig for jobben de har gjort i sør, de har utført en strålende jobb, sa han.

De britiske styrkene skal overlate de fleste av sine baser til lokale myndigheter, utenom flyplassen og palasset i Basra. Styrkene blir da samlet og stasjonert på flyplassbasen.

Soldat hyllet

Samtidig med Blairs kunngjøring ble portrettet av visekorporal Johnson Beharry avduket i National Portrait Gallery i London.

Visekorporal Johnson Beharry avduket sitt portrett i National Portrait Gallery
Foto: MAX NASH / AP

Beharry, som er fra Grenada i Karibia, er den første siden 1965 som i live mottar Samveldets høyeste utmerkelse for tapperhet, Victoria-korset under sin tjeneste i Irak.

To ganger ledet han sine troppekamerater i sikkerhet under angrep i byen al-Amarah, ene gangen med en skadet medsoldat, den andre gangen med alvorlige skader selv.

132 britiske soldater har mistet livet under tjeneste i Irak.

Kart over de internasjonale styrkene i Irak
Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt