Hopp til innhold

Belgiske aviser: Abrini er mannen med hatt

En av verdens mest ettersøkte menn, Mohamed Abrini, pekes nå ut som den tredje terroristen på flyplassen i Brussel. Han skal ha blitt gjenkjent på overvåkingsbilder idet han løp ut av flyterminalen før to selvmordsbombere sprengte seg i luften.

Antatte terrorister på Zaventem-flyplassen i Brussel

KAN VÆRE AVSLØRT: Mannen med hatt trillet en stor bagasje sammen med Ibrahim El Bakraoui (29) og Najim Laachraoui (24) som kort tid senere utløste hver sin bombe i avgangshallen.

Foto: Overvåkningsbilde / Afp

Abrini er den eneste kjente terroristen som fortsatt er på frifot etter terrorangrepene i Paris i november i fjor. Det er utstedt internasjonal arrestordre og han er etterlyst over hele verden.

Abrini ble filmet på en bensinstasjon nær Paris sammen med Abdeslam to dager før angrepene. Bilen de to kjørte ble senere benyttet i angrepene.

Fredag meldte Sky News og Daily Mirror amerikanske myndigheter har identifisert mannen som er på frifot etter angrepet mot Brussel lufthavn, uten å navngi personen. Mannen, som ble sett på overvåkningsbilder, skal stå oppført på en liste over mistenkte terrorister.

Gjenkjent på overvåkingsbilder

Lørdag melder de belgiske avisene Sudpresse og La Capitale at den hittil uidentifiserte mannen i lyse klær og mørk hatt skal være Mohamed Abrini. På ett av overvåkingsbildene går han sammen med de to andre terroristene på hovedflyplassen i Brussel, Zaventem.

Det franske nettstedet Linternaute og den franske TV-kanalen TF1 skriver at mye tyder på at Abrini befant seg på Zavantem flyplass under terrorangrepet. Det gjøres også et poeng ut av at han er den eneste som har forsøkt å skjule utseendet.

Belgiske myndigheter har så langt ikke bekreftet hvorvidt Mohamed Abrini kan kobles til terrorangrepet i Brussel. Ingen av de store europeiske avisene eller nyhetsbyråene har kunnet bekrefte at Abrimi befant seg på flyplassen.

Mannen med hatt trillet en stor bagasje sammen med Ibrahim El Bakraoui (29) og Najim Laachraoui (24) som kort tid senere utløste hver sin bombe i avgangshallen. Minst 11 mennesker ble drept og mange ble skadd.

Laster Twitter-innhold

Snakket aggressivt om USA

Det er tidligere blitt rapportert at sprengladningen som ikke ble detonert trolig var mye større enn de to som ble utløst, og at den udetonerte bomben ville kunne ha forårsaket betydelig større skade.

Drosjesjåføren som kjørte de tre til flyplassen skal ha fortalt at mannen, som nå antas å være Mohamed Abrini, snakket aggressivt om USA, skriver The Independent. De to andre skal ha sittet i baksetet på den svarte Skodaen og vært stille under den 25 minutter lange kjøreturen.

Mohamed Abrini har også vært i Storbritannia der han blant annet tok bilder av Birmingham fotballstadion, skriver The Telegraph. Politiet mener dette kan ha vært en forberedelse til et mulig fremtidig terroranslag.

Brussel flyplass

HER BLE 11 DREPT: Slik så det ut i avgangshallen på flyplassen i Brussel etter selvmordsangrepet.

Foto: STRINGER / Afp

Aten-politi fant kart over flyplass

Politiet i Hellas avdekket planer om et terrorangrep mot flyplassen i Brussel under leilighetsrazziaer i Aten i fjor, melder den greske nyhetskanalen Skai.

Belgiske myndigheter ble den gang informert om funnet. Politiet i Aten skal blant annet ha funnet et kart over flyplassen i Brussel, skriver AFP.

Ifølge Skai ble funnet gjort i leiligheter som islamister leide i byen. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet av gresk politi.

Brussel lufthavn Zaventem kommer ikke til å åpne for passasjerflyginger før tidligst tirsdag som følge av terroraksjonen.

Laster Twitter-innhold

– Bakraoui-brødre på USA-terrorliste

Brødrene Ibrahim og Khalid Bakraoui var begge oppført på USAs liste over mulige terrorister som skal holdes under oppsikt, ifølge kilder med kjennskap til saken, melder Reuters.

Ibrahim Bakraoui sto på listen før Paris-angrepene 13. november, mens broren Khalid ble plassert på listen kort tid etter Paris-angrepene, ifølge kildene.

Etterforskerne skal ha identifisert en ny mistenkt etter terrorangrepet i Brussel, skriver Reuters.

Ifølge den belgiske avisen De Morgen er den 28 år gamle syriske mannen Naim al-Hamed på listen over terrormistenkte. Han skal også ha spilt en rolle under Paris-angrepene.

BELGIUM-BLAST/ Rescuers attend a ceremony outside the terminal at Brussels International airport following bomb attacks in Brussels metro and Belgium's airport of Zaventem

Zavantem flyplass i Brussel ble angrepet av selvmordsbombere

Foto: POOL / Reuters

Abdeslam nekter å snakke

Den antatte hovedmannen bak Paris-angrepene, Salah Abdeslam, som ble pågrepet i Brussel i forrige uke, har siden Brussel-angrepene tirsdag nektet å si noe i avhør.

Salah Abdeslam

Den antatte hovedmannen bak Paris-angrepene, Salah Abdeslam

Foto: DSK / Afp

– Statsadvokaten har nettopp gitt meg beskjed om at Salah Abdeslam ikke lenger ønsker å snakke etter angrepene mot Zaventem-flyplassen og Brussel-metroen, sa justisminister Koen Geens fredag ettermiddag.

Onsdag uttalte Donald Trump til CNN at Abdeslam ville ha snakket «mye raskere under tortur».

– Hadde han snakket, ville vi kanskje ikke hatt eksplosjonene. Alle disse menneskene er døde og såret, og han visste sannsynligvis om det, sa Trump til TV-kanalen onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt