Hopp til innhold

NATO begrenser fellesoperasjoner med afghanske soldater

NATO begrenser fellesoperasjonene med afghanske styrker etter at mange soldater er drept av afghanske kolleger.

Amerikanske soldater ved Kandahar flybase utenfor Kabul

Amerikanske soldater ved Kandahar flybase sør for Kabul i det de får beskjed om å gjøre utstyr klar for forsendelse hjem. Nå er premisset for uttrekningen – samarbeid og opplæring av afghanske styrker – satt på hold på grunn av angrepene fra afghanerne.

Foto: Staff Sgt. Michael Behlin / Ap

Alle mindre fellesoperasjoner avlyses eller vurderes enkeltvis fra gang til gang, kun større operasjoner på bataljonsnivå vil fra nå av bli gjennomført.

NATO understreker at begrensningen etter all sannsynlighet vil være midlertidig.

– Vi ser på dette som et midlertidig og varsomt tiltak. Det er en respons på det nåværende trusselnivået, sier oberst Tom Collins, en av talspersonene for de NATO-ledede styrkene i Afghanistan.

De omfattende protestene mot den amerikanske islamhånende filmen «Innocence of Muslims», også i Afghanistan, er en av grunnene for dagens beslutning.

NATO-kommandører er generelt frustrerte over at den afghanske militære og politiske ledelsen ikke har gjort mer for å hindre angrep mot ISAF-soldatene som driver opplæring og rådgivning av de afghanske styrkene.

Det ble også formidlet på et hastemøte med det afghanske forsvarsdepartementet i dag.

«Grønn på blå» er det militære uttrykket på angrepene fra afghanske allierte.

Antallet har økt voldsomst i løpet av de to siste årene:

  • 2007: 2 angrep og 2 ISAF-soldater drept
  • 2008: 2 angrep og 2 ISAF-soldater drept
  • 2009: 6 angrep og 10 ISAF-soldater drept
  • 2010: 6 angrep og 20 ISAF-soldater drept
  • 2011: 21 angrep og 35 ISAF-soldater drept
  • 2012: 36 angrep og 51 ISAF-soldater drept (så langt i år)

Hittil i år har altså 51 ISAF-soldater mistet livet som følge av «innsideangrep». Bare i løpet av august alene var det 15.

Norske styrker vil fortsette som før

Kilder i det norske forsvaret opplyser til NRK at norskstøttede operasjoner i Faryab-provinsen, både pågående og planlagte, vil fortsette.

Men for resten av ISAF-styrkene er det altså nesten stopp.

Beslutningen er et betydelig tilbakesteg for koalisjonens krigsstrategi, ettersom tilbaketrekkingen av styrkene innen 2014 skulle gå parallelt med opplæring av afghanske styrker som etter planen skal ta over.

Rundt 7000 afghanere rekrutteres nå hver måned til den nyoppbygde afghanske hæren. Det er vanskelig å forsikre seg at det ikke er elementer med bånd til Taliban eller ulike opprørsgrupper blant dem.

SISTE NYTT

Siste nytt