Barak holder konvoien ansvarlig

Israels forsvarsminister Ehud Barak mener Gaza-konvoien er ansvarlig for at aktivister døde.

Ehud Barak

Forsvarsminister Ehud Barak tok til motmæle under dagens pressekonferanse.

Foto: - / AFP

– Vi beklager livene som har gått tapt, men de som organiserte konvoien til Gaza er ene og alene ansvarlig for det tragiske utfallet, sa Barak på en pressekonferanse mandag, ifølge Jerusalem Post.

Utført av terrorister

Ifølge den israelske forsvarministeren forsøkte de israelske marinejegerne å fjerne aktivistene fredlig, men så seg nødt til å skyte i selvforsvar.

Barak kalte videre konvoien, som ble angrepet mandag morgen , for en provokasjon, og mente den ble utført at «ekstremister som støtter terror».

– Jeg håper ikke de arabiske og palestinske myndighetene lar denne provokasjonen fra uansvarlige mennesker (konvoien, journ. anm.) ødelegge for fredssamtalene, sier Barak.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

– Ble beskutt

Viseutenriksminister Danny Ayalon anklaget mandag konvoien for å være terrorister.

– Organisasjonene som står bak denne aksjonen er kjent for deres samarbeid med global jihad og er støttespiller for Hamas, hevdet Ayalon, som understreket at de under aksjonen fant våpen.

– Soldatene som kom om bord ble angrepet med kniver, økser og jernstenger, og det ble også skutt mot soldatene, hevder Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Ifølge NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold ble det opplyst på pressekonferansen at det ble funnet to pistoler, og at det ble avfyrt skudd mot soldatene med en av disse.

Verden fordømmer Israel

Reaksjonene er sterke verden rundt, og Israel møter samstemt kritikk og fordømmelse for sin handlingsmåte.

Det tyrkiske skipet som leder konvoien til Gaza

Det tyrkiske skipet som ledet konvoien til Gaza, ble angrepet av israelske styrker.

Foto: HO / Afp


Ambassadørene fra 27 EU-land skal møtes til krisemøte i Brussel. På vegne av en rekke europeiske land har EUs utenriksminister Cathrine Ashton bedt om etterforskning av hendelsen.

Hellas avlyste øyeblikkelig et planlagt møte med sjefen for det israelske luftforsvaret, som skulle funnet sted i morgen, tirsdag.

I tillegg har landet innkalt den israelske ambassadøren for å få en redegjørelse for hendelsen. Det samme har Norge, Sverige, Danmark og Spania - som har formannskapet i EU - gjort.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kaller hendelsen en massakre.

SISTE NYTT

Siste nytt