– Dette er helt uakseptabelt

– Den norske regjeringen er rystet over nyheten om at israelske militære har angrepet skipene som hadde humanitær bistand på vei til Gaza.

Video Stoltenberg: – Blokaden må oppheves

Det sier statsminister Jens Stoltenberg i dag.

Jonas Gahr Støre

Utenriksministeren sier han er sjokkert over dagens angrep.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Denne typen militære angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt og det er nødvendig med en internasjonal uavhengig granskning av hva som skjedde så raskt som overhodet mulig.

– Blokaden må oppheves

Den israelske ambassadøren er innkalt til Utenriksdepartementet, og utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ta opp behovet for en internasjonal, uavhengig granskning med FNs generalsekretær allerede i dag.

– Det som nå har skjedd understreker bare det Norge og mange andre land har tatt til orde for lenge, nemlig at blokaden av Gaza må oppheves så raskt som overhodet mulig, sier Stoltenberg.

– Sjokkert over Israel

Utenriksministeren sier han er sjokkert over det israelske angrepet på fredskonvoien til Gaza. Norge kaller den israelske ambassadøren inn på teppet.

– Vi er sjokkert over nyheten om at israelske marinestyrker har bordet flotiljen, og at det er høyt antall drepte sivile aktivister, sier Jonas Gahr Støre til NTB på telefon fra Kampala, hvor han befinner seg på et møte i forbindelse med Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

LES: – Ni drept ved bording av Gaza-konvoi
LES: EU ber om full etterforskning

Kalt inn på teppet

– Israel har lagt et totalt lokk over nyheter fra området, noe som er sterkt urovekkende, og det er derfor en lang rekke forhold rundt denne hendelsen som vi ikke vet, sier han.

LES: Tyrkia ber om krisemøte i FN
LES: Venter ny stor-demonstrasjon utenfor ambassaden

Han mener derfor at det internasjonale samfunnet snarlig bør igangsette en gransking av det som har skjedd.

– Jeg skal ha et møte med FNs generalsekretær her nede i Kampala i løpet av de nærmeste dagene, og jeg vil be om at FN tar et slikt initiativ, sier Støre.

LES: – Aksjonistene skjøt mot oss

– Fordømmer Israels umotiverte drap

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp fordømmer også «Israels umotiverte drap på sivile aktivister og angrepet på nødhjelpskonvoien til Gaza».

Video Israelsk pressekonferanse om bording av Gaza-konvoi

Israelsk militære bordet Gaza-konvoi.

Foto: Nyhetsspiller

De krever at norske myndigheter reagerer overfor Israel umiddelbart.

– Det som nå skjer er svært alvorlig og kan ikke forsvares, skriver LO i en pressemelding.

De mener dagens hendelse er et overgrep mot de som er skadet og drept, og sivilbefolkningen på Gaza.

– Dette er nok et eksempel på at blokaden må opphøre, og at konflikten må få en politisk løsning. LO støtter regjeringens initiativ om å be FNs generalsekretær iverksette en uavhengig internasjonal gransking av den israelske bordingen av Gaza-konvoien.

Bistå norske borgere

Gahr Støre forteller at UD på grunn av informasjonsblokaden ikke har kjennskap til situasjonen for nordmennene som deltok i konvoien.

– Ansatte fra den norske ambassaden i Israel har tatt seg til Ashdod, hvor fartøyene er varslet å bli tatt inn, for å bistå norske borgere som måtte være der, sier Støre.

Han sier det er for tidlig å si noe om eventuelle reaksjoner fra norsk side overfor Israel.

Debatten er nå stengt for nye innlegg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger