Hopp til innhold

Nå tåler ikke Bangkok mer vann

I Bangkok hamstrer 12 millioner innbyggere varer i panikk og statsministeren advarer om at flommen kan vare i fire uker. Stiger vannet mer nå, går dette over flomvernet, sier NRKs Anders Magnus.

Flom i Bangkok

Den oversvømte hovedgata i Bangkoks Don Muang-distrikt onsdag morgen.

Foto: SUKREE SUKPLANG / Reuters

Til helgen vil dikene bære eller briste. Barrierene som er bygget mot flommen for å holde vannet ute av Bangkok sentrum, vil trolig ikke holde gjennom lørdag og søndag, advarer statsminister Yingluck Shinawatra.

Må klare seg selv

Hun ber innbyggerne redde seg selv og sine eiendeler opp i høyden – de har fått fem ekstra fridager for å berge seg og sitt uskadd gjennom flommen.

Trafikkpoliti i flomrammede Bangkok

'Elve-trafikkpolitiet' prøver å få trafikkflyt i oversvømte sentrumsgater.

Foto: Anders Magnus / NRK

En stor elv og mange småelver og kanaler skjærer gjennom Thailands hovedstad på kryss og tvers.

Det blir verre til helgen. Når høyvannet kommer inn fra Thailand-bukta og opp elva Chao Phraya, som fra før går langt over sine bredder, vil vannstanden i byen stige og mange av de nybygde barrierene trolig briste.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hver dag, to ganger om dagen, kommer tidevannet inn fra havet og forårsaker flom i områdene på begge sider av elva, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Han forteller at folk tålmodig reparerer diker og bygger murer og flomvern, og han er imponert over det harde arbeidet innbyggerne legger ned langs gatene i nærheten av elva.

Anders Magnus i flomrammede Bangkok

Anders Magnus tømte støvlene jevnlig i Bangkoks Chinatown onsdag.

Foto: NRK

– Men myndighetene har ikke investert i flomvernet, som er ødelagt av tidligere flommer og elendig vedlikeholdt, sier han.

De færreste har forsikringer, og de får ingen hjelp fra myndighetene til å redde familie og verdier fra flommen, men må klare seg selv.

– I dag er vannet i elva 2,4 meter over middelnivået i havet. Stiger det ytterligere, til 2,5 – 2,6 m, vil det nå over flomvernet. Da vil områdene i sentrum og langs hele elva blir hardt rammet, sier Magnus.

Forvirrede innbyggere

At lokale og nasjonale myndigheter stadig har kommet med motstridende beskjeder, har ikke gjort situasjonen enklere for hovedstadens 12 millioner innbyggere.

Og i dag modererte statsministeren sin uttalelse fra gårsdagens TV-tale. Hun er nå «50 prosent sikker» på at Bangkoks innerste område ikke vil bli helt oversvømt – i går het det at Bangkok sentrum «høyst sannsynlig» ville bli rammet av flommen.

Hun varslet også om at flommen i hovedstaden vil kunne vare i mellom to og fire uker.

Det er likevel langt kortere enn områdene i nord, der flomvannet har oversvømt landsbyer, byer og rismarker i flere måneder, og fortsatt holder stand.

En mann sover ved en oversvømt gate i Bangkok

En mann sover i en oversvømt gate i Bangkok.

Foto: SUKREE SUKPLANG / Reuters

LES FRA I GÅR: Bangkok ruster seg til flommen
LES OGSÅ: Flommen har nådd Bangkok
LES OGSÅ: Flommen i Thailand skremmer vekk turistene

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus forteller at myndighetene har måttet gi opp planene om å lede vannmassene utenom Bangkok.

– Det ville fått for store konsekvenser for områdene nord og sør for hovedstaden. Her er innbyggerne rammet langt hardere enn i selve Bangkok, forteller han.

Koster folk og land dyrt

Turister i Thailands hovedstad er også rammet – det meldes om høy vannstand utenfor flere av de store hotellene. Utenfor det kjente Grand Palace-hotellet vasser folk i vann til knærne.

Thailands viktige turistindustri er ikke alene om å lide økonomisk under rekord-flommen. Riseksporten vil gå kraftig ned dette året, og oppgangen i landets økonomi vil synke – folk flest vil få merke de økonomiske konsekvensene.

– Store deler av næringslivet er lammet, store fabrikkområder er oversvømt og stengt. Mange hundre tusen mennesker har ikke fått lønn på mange måneder, forteller NRKs Asia-korrespondent.

Monsunregn i tre måneder

– Nå har regnet avtatt noe, men det har regnet nesten sammenhengende i tre måneder, og det kommer store vannmengder nordfra, sier Magnus.

Butikkene er i ferd med å slippe opp for viktige varer som drikkevann og egg, og statsminister Yingluck ber folk om å koke vannet i springen.

Thailand sliter med den verste flommen noen kan huske. Det skyldes et helt uvanlig kraftig monsunregn. Siden målingene startet har det ikke vært registrert slike vannmasser.

Den nasjonale flyplassen i Bangkok måtte stenge i går på grunn av overvann, og vil holde stengt minst til 1. november. Den internasjonale flyplassen fortsatt er åpen.

Flere hundre døde

Områdene nord for Bangkok er hardest rammet. Det er her de fleste av de over 370 som har mistet livet, har holdt til.

– Mange overlever på direkte matvarehjelp og vann fra de militære, som reiser rundt med båter for å nå folk som har strandet på høyreliggende områder i flomområdene, sier Anders Magnus.

Millioner av mennesker har fått hjemmene sine delvis eller helt ødelagt. Titusener holder til på statlige evakueringssentre.

– Landets store politiske motsetninger er dempet av flomvannet, sier Magnus.

– Men flomrammede som i tillegg er uten jobb og lønn vil være helt avhengig av økonomisk støtte fra myndighetene når vannet trekker seg tilbake. Da må regjeringen klare å trå støttende til.

Flomvern i Bangkok sentrum

De håper at sandsekker og en nybygd mur skal holde vannet ute gjennom helgen.

Foto: Anders Magnus / NRK

LES OGSÅ: En tredel av Thailand flomrammet

SISTE NYTT

Siste nytt