Hopp til innhold

Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd

13 års valgkamp er over. De neste to årene skal Norge sitte i FNs sikkerhetsråd.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide da det ble klart at Norge får en plass i FNs sikkerhetsråd.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide da det ble klart at Norge får en plass i FNs sikkerhetsråd.

Foto: Utenriksdepartementet

130 stemmer til Norge.

Over to tredeler av FNs medlemsland gav klarsignal om at Norge får bli medlem av sikkerhetsrådet de to neste årene.

– Det er stor lettelse både her og i New York, sier en strålende fornøyd utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK utenfor utenriksdepartementet i kveld.

– Vi går til oppgaven med en stor grad av ydmykhet, vi vet det blir krevende. Vi mener vi har både kapasiteten og engasjementet som skal til for å håndtere det og vi gleder oss til å samarbeide med Irland. Vi vil også fortsette samarbeidet med Canada, sier Ine Eriksen Søreide til NRK.

Ambassadør Mona Juul går til FN for å stemme.

Norges FN-ambassadør Mona Juul (nummer to fra høyre) på vei til avstemningen tidligere i dag. Hun er for anledningen iført rosa munnbind, Norges signaturfarge i kampanjen om plassen i rådet.

Foto: Pontus Höök / Pontus Höök

– Folk kjenner oss igjen

Dette viser at den utenrikspolitikken Norge har ført i mange tiår har ført fram, mener hun.

– Folk kjenner oss igjen. De vet hva vi står for. Og så er det noen land som ikke er så begeistret for at vi bruker mye tid på menneskerettigheter. De stemmer ikke på oss og det er også helt greit.

Hun sier at Norge nå skal inn i en krevende og omfattende jobb.

– Norske interesser må avveies i utenrikspolitikken. Nå har vi mulighet til å påvirke på en annen måte og det er noe vi setter stor pris på, avslutter hun.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide utenfor utenriksdepartementet.

Synlig stolte over resultatet, statsministeren og utenriksministeren møtte pressen utenfor utenriksdepartementet like etter avgjørelsen kom fra New York.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Solberg: – Vi har jobbet veldig hardt

Også statsminister Erna Solberg er fornøyd med kveldens resultat.

Først kommenterte hun det slik på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter, utdypet hun til pressen som ventet foran utenriksdepartementet:

– Vi har jobbet veldig hardt for dette de siste årene. Vi er opptatt av at vi kan bidra med noe i FN. Vi er tilhengere av internasjonalt samarbeid. Vi mener at det er viktig at vi også påtar oss ansvaret med å jobbe for at det skal fungere, sier Solberg.

Hun sier det er i Norges interesse at FN-systemet fungerer og at det er et sted der man kan få vist hva Norge mener er de viktige sakene.

Hun vil ikke svare på om Norge vil støtte Kina eller USA hvis det blir en konflikt i Sikkerhetsrådet.

– Vi skal ikke velge mellom land. Vi skal forsøke å finne felles gode løsninger.

Solberg kommenterte for øvrig nyheten slik på Twitter:

Lang valgkamp

Det er 20 år siden Norge satt i Sikkerhetsrådet sist. Valgkampen for en ny plass har vart i hele 13 år.

Til sammen har Norge brukt flere titalls millioner på valgkampen. Det er også lagt fram en rekke argumenter for hvorfor akkurat Norge skal få sitte i den eksklusive gruppa.

Les også: Hva taler for og imot at Norge får en plass i Sikkerhetsrådet?

Bistandsministeren tar en pause for å se fotball mens stemmene telles opp.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) tok seg en pause mens stemmene ble talt opp, og dro for å se Brann-Haugesund sammen med statsministeren. Brann vant kampen.

Foto: Anders Tvegård / NRK

FNs sikkerhetsråd

Sikkerhetsrådets hovedansvar er å bevare fred og sikkerhet i verden.

Om det oppstår konflikter, skal rådet forhindre at det eskalerer til væpnet konflikt. Enten gjennom forhandlinger, ved å sende inn fredsbevarende styrker eller i ytterste konsekvens bestemme at det skal brukes militær makt.

Det er 15 medlemmer i rådet: USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike i tillegg til ti land som velges inn for toårsperioder.

I tillegg til Norge, ble også Irland, Mexico og India valgt inn. Kenya og Dijbouti fra Afrikagruppen må fortsette valgkampen gjennom natten og skal inn i en ny avstemning i morgen.

På telefon fra New York, når vi FN ambassadør Mona Juul:

– Her har det vært tøff konkurranse og vi er så glade for at norsk politikk har hatt en slik gjennomslagskraft i FN, sier Mona Juul på telefon fra New York. Hun har jobbet med Norges kandidatur i flere år. Mona Juul sier Sikkerhetrådet er grunnpilaren i FN-systemet og et viktig sted å være. Der har man innflytelse over viktige spørsmål som fred, sikkerhet, sanksjoner og der mener jeg at Norge har noe å bidra med.

Hun mener Norge kan trekke på god og lang erfaring i arbeid med fred og forsoning.

– Vi har alltid trodd på internasjonalt samarbeid og har jobbet for det i alle år. Det viser seg å ha fått gjennomslag nå, sier hun.

Lysbakken: – Viktig rolle i verden

– Nå har Norge fått en viktig rolle i verden, med det følger stort ansvar. Da må regjeringen vise at de vil noe med denne rollen, skriver Audun Lysbakken i en epost til NRK.

Han mener at Norge ikke kan sitte i Sikkerhetsrådet bare for å være der det skjer, men for å forsøke å få ting til å skje.

– De siste årene har Regjeringen lagt seg tett opp mot USA og gitt lite motstand. Hvis Norge inntar denne rollen i Sikkerhetsrådet bekymrer det meg. Vi har bare noe der å gjøre hvis Norge ikke dilter etter stormaktene, skriver han og fortsetter:

– Vi vil bli satt på prøve, nå gjelder det å stå opp for verdiene regjeringen sier de har vektlagt i kampanjen, som viktigheten av internasjonalt samarbeid og menneskerettigheter.

SV-lederen mener Norge må bruke posisjonen til å kjempe for løsninger på klimakrisen.

Støre roser regjeringen

– Jeg vil berømme de som gjennom flere år har jobbet for dette resultatet, og i dag vil jeg også sende en hilsen til statsministeren og utenriksministeren, som har hatt den siste etappen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på telefon til NRK.

Hva kan Norge oppnå?

– Vi oppnår lite alene, men Norge som et lite land med åpen økonomi har erfaring i å finne løsninger som kan forene interesser på tvers av fastlåste skiller. Det handler om fred og sikkerhet, rådets mandat, men det handler også om å være en stemme for sterkere innsats mot global oppvarming, det handler om å bekjempe krig og konflikt, men også sikre human behandling av verdens flyktninger. Det handler også om å styrke det internasjonale samarbeidet, for eksempel på helse, hvor vi nå erfarer at det er for dårlig samarbeid i forbindelse med Covid-19. Det hører hjemme i Sikkerhetsrådet, sier Arbeiderpartilederen.

Listhaug kritisk

Mens mange nå jubler, har flere i forkant vært skeptiske til Norsk medlemskap. En av dem er nestleder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug:

– Jeg håper virkelig ikke at Norge kommer inn i FNs sikkerhetsråd. Det vil koste norske skattebetalere dyrt, sa hun til TV 2 i går.

Hun utdypet at det i tillegg til å koste mye, også vil være vanskelig for Norge om vi skulle havne i en skvis mellom stormaktene.

– Det som skjer er at vi kommer inn i det innerste og vil stå i en skvis mellom Russland, Kina og USA i saker som vil være vanskelig for Norge, mener Listhaug.

Sylvi Listhaug, Frp

Sylvi Listhaug håper Norge ikke blir valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt