Hopp til innhold

Avstemning i parlamentet i kveld: Britene vil ikke ut av EU uten en avtale

LONDON (NRK): Medlemmene i Underhuset har i kveld stemt for at Storbritannia ikke skal gå ut av EU uten en avtale. Vedtaket er ikke juridisk bindende, men gir et kraftfullt politisk signal.

Underhuset skal stemme over forslaget om å forlate EU uten en avtale.

SE DIREKTESENDING KL 19.55: Vi følger avstemningen i Underhuset med tidligere London-korrespondent Espen Aas i studio.

Et knapt flertall av de folkevalgte i Underhuset har stemt for et forslag om å si nei til å gå ut av EU uten avtale.

Kveldens avstemning kom som følge av gårsdagens nederlag for statsminister Theresa May, hvor brexitavtalen ble stemt ned for andre gang.

Det var tre forslag som lå på Underhusets bord, og som det skulle stemmes over. De to første var tilleggsforslag, som spilte opp mot den siste og avgjørende avstemningen.

I den raknet det for Theresa May og Det konservative partiet, som tapte avstemningen med 321 mot 278 stemmer. Dermed var Underhusets vilje tydelig: Storbritannia skal ikke tre ut av EU uten en avtale.

Avstemningen er kun et uttrykk for hva Underhuset mener. Formelt er avstemningen kun rådgivende og ikke juridisk bindende, men vedtaket sender like fullt et kraftfullt politisk signal om at Storbritannia ikke er beredt på å forlate EU uten å ha gjort opp for seg først.

I morgen skal parlamentsmedlemmene stemme over om britene skal søke EU om en utsettelse. Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars,
med eller uten avtale.

Johnson vil ut uten avtale

Tidligere utenriksminister Boris Johnson er en av dem som kunngjorde at han vil stemme for å gå ut uten en avtale.

– Det er galskap å gi deg selv et handikap i en pågående forhandling. Vi har alltid sagt at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. Hvordan kan vi da ta bort den muligheten, sier Johnson til Reuters.

Også regjeringens nordirske støtteparti, Det demokratiske unionistpartiet (DUP) opplyste at deres representanter kom til å stemme imot forslaget.

Andre folkevalgte, selv i Det konservative partiet, sa tidligere i kveld at de var sikre på at det vil bli et klart nei til å forlate EU uten en skilsmisseavtale – selv om deler av det samme flertallet har avvist Mays forslag til avtale.

SE FRA PARLAMENTET: Følg debatten direkte og uavbrutt fra det britiske Underhuset.

Brexit kan bli utsatt

Underhuset skal i morgen stemme over om de vil utsette utmeldingsdatoen.

I første omgang vil det trolig være snakk om en utsettelse fram til 24. mai. Det er datoen for valget til nytt EU-parlament, og det er i utgangspunktet ikke meningen at britene skal være med på det.

Dersom politikerne i London går inn for en utsettelse, blir det opp til de 27 gjenværende landene i EU å avgjøre om britene skal få den.

EU-siden oppgitt

Frustrasjonen i EU er nemlig stor.

Flere ledende EU-politikere mener Storbritannia bør ha en klar plan før EU kan innvilge søknaden om utsettelse av brexit.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i ettermiddag at skilsmisseavtalen som i går ble avvist for andre gang, selv med bindende tilleggspresiseringer fra EUs side, ikke blir reforhandlet.

– Vi kan ikke reforhandle en avtale som vi brukte måneder på å forhandle. Vi har sagt at den ikke er oppe til reforhandling, sa Macron.

Følg utviklingen i vårt nyhetssenter:

Forbereder EU-valg i stillhet

En utsettelse vil føre til ytterligere usikkerhet om hva som skjer med utmeldingen. Kravet om ny folkeavstemning kan øke i styrke, og i siste instans kan hele brexit stå i fare for ikke å bli noe av.

Det siste var et poeng statsministeren selv hadde i sin tale til Underhuset tirsdag kveld.

Noen timer før avstemningen kom det lekkasjer om at regjeringen har startet å gjøre forberedelser til EU-parlamentsvalget.

Egentlig skulle britene ikke delta i dette, fordi de etter planen skal være ute av unionen. Valget skal holdes i dagene 23.–26. mai. Hvis brexit drøyer utover den tiden, er Storbritannia forpliktet til å velge nye representanter til EU-parlamentet.

EU har gitt beskjed om at det ikke holder juridisk å forlenge mandatet til de sittende.

Protesters demonstrate outside the Houses of Parliament in London

Brexit-forkjempere demonstrerer utenfor Westminster-palasset der politikerne i kveld har stemt for å utelukke en såkalt «No-deal»-brexit.

Foto: Phil Noble / Reuters

Statsminister May kan gå av

Storbritannia er nå inne i en politisk krise som det kan vise seg å bli vanskelig å komme ut av. Enkelte politikere, blant dem også i regjeringen, har tatt til orde for at statsminister May må ta sin hatt å gå.

Under normale omstendigheter ville nok en britisk statsminister ha gått av etter to så massive nederlag i parlamentet. Men dette er ikke normale tider. May har også overlevd ett mistillitsforslag.

Politikerne ser ut til å være enig med ekspertene som advarer mot at dersom britene går ut av EU uten noen avtale så vil det få alvorlige negative konsekvenser for Storbritannia: Den økonomiske veksten vil stagnere, boligprisene vil falle, og det britiske pundet vil lide på børsene.

SISTE NYTT

Siste nytt