Hopp til innhold

Avis: CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

CIA har konkludert med at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bestilte drapet på journalisten Jamal Khashoggi, melder The Washington Post.

Kronprins MOhammed bin Salman

UTPEKT: CIA har konkludert med at Mohammed bin Salman bestilte drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, ifølge Washington Post.

Foto: Amr Nabil / AP

CIAs konklusjon er blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, som er Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi. Ifølge avisa stammer opplysningene fra kilder i CIA som er kjent med saken.

Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap.

Det var Khashoggis forlovede, som ventet i timevis utenfor, som først slo alarm om forsvinningen da han ikke viste seg igjen på et døgn.

– Fanget opp samtale

Ambassadøren skal ha gitt Khashoggi forsikringer om at det ville være trygt for ham å hente dokumentene, ifølge The Washington Post.

Det er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver avisen.

De skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.

Saudi Arabia Regional Clout

REGIMEKRITIKER: Forsvinningen til Jamal Khashoggi vakte raskt et stort engasjement.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Saudi-Arabia: Falske anklager

Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia».

Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA, «er falske».

Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet.

2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Jamal Khashoggi på vei inn i konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018

SISTE SPOR: Det siste kjente bildet av Jamal Khashoggi idet han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Foto: REUTERS TV/CCTV

USA lover å straffe de skyldige

Lørdag uttalte den amerikanske visepresidenten Mike Pence at USA kommer til å sørge for at de som drepte Khashoggi kommer til å bli stilt til ansvar.

– USA er fast bestemt på å la de som står bak drapet stå til ansvar for sine handlinger, sa Pence, ifølge AFP.

Mohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder sa ifølge New York Times forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen».

Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, som Tyrkia har sendt til flere land.

Drapsmannen skal ha formidlet til sin overordnede at oppdraget med å drepe den regimekritiske journalisten var utført. Sjefen antas å være kronprins Mohammed bin Salman, ifølge avisen.

Vil ha dødsstraff

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.

Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning».

SISTE NYTT

Siste nytt