Trump: – Tidenes verste dekkhistorie

USAs president Donald Trump kaller Saudi-Arabias behandling av drapet på Jamal Khashoggi «et dårlig konsept».

Donald Trump

USAs president Donald Trump vil nå at Kongressen skal avgjøre videre reaksjoner mot Saudi-Arabia.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Trump fikk kritikk for å forsvare Saudi-Arabia da det ble kjent at journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter et besøk på landets konsulat i Istanbul.

Saudiarabiske myndigheter hevdet først at han forlot konsulatet i live, men innrømmet til slutt at han var død etter å ha endret forklaring flere ganger.

Nå knytter også USA drapet til saudiarabiske myndigheter.

– De hadde et veldig dårlig konsept, det ble utført på en elendig måte, og dekkhistorien var tidenes verste. Jeg tror personene som kom på den ideen er i kjempetrøbbel, og det bør de være, sier Trump.

– Selv om Saudi-Arabia er i en «røff del av verden», er det ikke en unnskyldning for drap, la han til.

Saudi-Arabias konsulat i Istanbul

Tyrkisk politi undersøker Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Foto: Bulent Kilic / AFP

Har snakket med kronprinsen

De sterke uttalelsene kommer flere dager etter at Trump ga en støtteerklæring til saudiaraberne, som han mente ble forhåndsdømt uten bevis.

Han har tidligere også utelukket at lukrative våpenavtaler med Saudi-Arabia kan skrotes.

I et separat intervju med Wall Street Journal sier Trump at han ikke tror Saudi-Arabias konge visste om drapet, men at kronprins Mohammed bin Salman kan ha visst.

Ifølge Trump har han spurt kronprinsen, og fått til svar at han ikke visste noe om planleggingen.

– Jeg vil veldig gjerne tro på dem, sier Trump.

Trump vil nå at Kongressen skal avgjøre videre reaksjoner mot Saudi-Arabia.

Mike Pompeo

USA tilbakekaller visum som tidligere er utstedt til flere av saudiaraberne som mistenkes for drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Utenriksminister Mike Pompeo opplyste tirsdag at USA også vurderer andre typer sanksjoner.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Inndrar visum

USA har sendt etterforskere til både Tyrkia og Saudi-Arabia, blant dem CIA-direktør Gina Haspel. De skal nå være på vei tilbake til USA med informasjonen de har samlet inn.

Utenriksminister Mike Pompeo mener drapet kan knyttes til ansatte i Saudi-Arabias kongelige administrasjon og etterretningstjenester.

USA har tirsdag derfor tilbakekalt visum som tidligere er utstedt til flere av saudiaraberne som mistenkes for drapet på Khashoggi.

Ifølge Pompeo er disse mistenkte ansatte i flere saudiarabiske departementer, i tillegg til landets kongelige administrasjon og etterretningstjenester.

Til sammen er det 21 saudiarabere som mister visum eller visumretten. Amerikanerne vurderer også andre typer sanksjoner mot de mistenkte.

– Disse straffetiltakene vil ikke være siste ord fra USA. Vi gjør det veldig klart at USA ikke tolererer denne typen brutale handlinger for å kneble Khashoggi, en journalist, med vold, sa Pompeo.

Mohammed bin Salman

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman møtte Jamal Khashoggis sønn i Riyadh tirsdag.

Foto: Handout . / Reuters

Brutalt drap

Regimet i Saudi-Arabia har innrømmet at Khashoggi ble drept inne på landets konsulat i Istanbul i Tyrkia.

Den kjente saudiarabiske journalisten var bosatt i USA, og hadde gjentatte ganger kritisert Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder Khashoggi ble torturert og partert av en saudiarabisk dødsskvadron. Dette er imidlertid ikke bekreftet av andre kilder.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil ha 18 mistenkte stilt for retten i Istanbul. I en tale i Ankara tirsdag slo han fast at det var snakk om en planlagt operasjon og et brutalt drap.

– Hvem ga instruksjoner til gruppen som dukket opp i Istanbul, og hvorfor var ikke konsulatet åpent for andre 2. oktober? Hvor er liket? Hvorfor har vi fremdeles ikke liket? tordnet Erdogan til stor applaus.

SISTE NYTT

Siste nytt