NRK Meny
Normal

Pinochet er død

Eks-diktatoren er død, 91 år gammel.

August Pinochet
Foto: CRIS BOURONCLE / AFP

Pinochet døde søndag etter et hjerteanfall, ifølge den chilenske TV-kanalen Channel 7. Han ble 91 år gammel.

Augusto Pinochet styrte Chile med jernhånd fra det blodige militærkuppet i 1973 til 1990. Han anklages for å ha ansvaret for tortur, bortføringer og drap på minst 3.000 opposisjonelle.

Pinochet vil bli husket som den som grep inn i Chiles historie og avbrøt den demokratiske utviklingen i landet.

- Bærer ikke nag

Pinochet holdt Chile i et militært jerngrep i 17 år fra han styrtet folkevalgte Salvador Allende i et blodig militærkupp 11. september 1973.

Pinochets 90-årsdag i 2005
Foto: MARTIN BERNETTI / AFP

Noen tilhengere av den ærekjære generalen møtte opp utenfor huset hans i Santiago lørdag 25. november 2006. Lucia Hiriart de Pinochet kom ut til den vesle flokken på gata.

- Jeg bærer ikke nag til noen. Jeg tar politisk ansvar for det som skjedde. Jeg elsker Chile mer enn noe annet, leste hun opp fra erklæringen den gamle generalen hadde skrevet.

Da han fylte 90 året før, var stemningen trykket hjemme hos Pinochet. Feiringen var avlyst. 60 inviterte gjester hadde fått beskjed om at det ikke ble noen fest.

Den gamle mannen hadde resignert - han ønsket å dø, fortalte nære venner og slektninger.

Husarrest

Noe av det mest skjellsettende Augusto Pinochet fikk oppleve i høy alder, var å bli satt i husarrest.

Man hadde endelig lykkes å tiltale mannen som påtvang Chile sin vilje. Anklagepunktet gjaldt operasjon Colombo i 1975, da 119 venstreorienterte motstandere av regimet forsvant mens de var i politiets varetekt. De er aldri kommet til rette.

Man lykkes nesten å få i gang et rettsoppgjør tidligere, mens Pinochet oppholdt seg i London. Da søkte en spansk dommer om å få ham utlevert til Spania for overgrep mot spanske statsborgere.

Pinochet ble satt i husarrest, og ble holdt der til britisk høyesterett avgjorde at generalen hadde for dårlig helse til å tåle et rettsoppgjør.

Tidligere statsminister Margaret Thatcher besøkte ham i hans britiske husarrest. Fnysende minte hun TV-seere om Pinochets helhjertede støtte til Storbritannia under krigen mot Argentina på Falklandsøyene i 1982.

- Belønningen fra den britiske regjeringen har vært å sette ham i husarrest i 16 måneder, sa Thatcher.

Økonomisk utroskap

Dagen før, to dager før 90-årsdagen, gjaldt tiltalepunktet økonomisk utroskap. General Pinochet hadde opprettet en rekke bankkonti i utlandet i sin lange regjeringstid.

General Augusto Pinochet (v) og president Salvador Allende
Foto: ENRIQUE ARACENA / AP

Målt mot det andre diktatorer har greid å stikke unna, er de 27 millioner dollar som er funnet på Pinochets konti kanskje ikke all verden.

I det forholdsvis lite korrupte landet er 170 millioner kroner likevel et anselig beløp.

Men det er ikke de eventuelle økonomiske mislighetene Augusto Pinochet vil bli husket for. Han vil bli husket som den som grep inn i Chiles historie og avbrøt den demokratiske utviklingen i dette landet, et av de mest utviklede Latin-Amerika.

Støttet av USA

Salvador Allende ble i 1970 valgt til president som leder av en sosialistisk folkefront.

I USA mente Richard Nixons regjering, sammen med utenriksminister og seinere vinner av Nobels fredspris Henry Kissinger, at Allendes seier var en kommunistisk trussel mot den frie verden.

Valgt eller ikke valgt - Allende skulle vekk. Amerikanske sikkerhetsorganer pustet til ilden det private næringslivets misnøye skapte i Chile. Etter tre år var Allende-styret undergravd.

Mannen Allende hadde forfremmet til general og utnevnt til forsvarssjef avgjorde Allendes skjebne 11. september 1973: Pinochet beordret presidentpalasset bombet.

Presidenten mistet livet - for egen hånd eller under kampene. Teppet var gått opp for enda et militærdiktatur i Latin-Amerika med USAs støtte.

President Pinochet

Året etter utnevnte Pinochet seg selv til president. Den jobben beholdt han til 1988 da en folkeavstemning bestemte at Pinochet ikke fikk være den eneste kandidaten ved et kommende presidentvalg.

Pinochet med livvakt
Foto: SANTIAGO LLANQUIN / AP

Nederlaget overrasket Pinochet hvis omgivelser hadde forledet ham til å tro at det chilenske folket ville ha ham.

Da han gikk av to år seinere, beholdt han to posisjoner med hjemmel i grunnloven som var utarbeidet under hans regime: Han fortsatte å være forsvarssjef, og han ble utnevnt til senator på livstid. Dermed beholdt han immuniteten og kunne ikke stilles for retten.

Da han trakk seg fra de to posisjonene mange år seinere, sørget den juridiske tautrekkingen om rettsoppgjøret for at det aldri ble noe av.

Innførte markedsøkonomi

Utenfor TV-kameraenes rekkevidde la Pinochets regime til rette for en storstilt omorganisering av chilensk økonomi - fra sterk statlig innflytelse til markedsorientering og privatisering. Chile ble en døråpner for liberalisering og globalisering i Latin-Amerika.

Mange vil heller huske Pinochet for denne strukturreformismen enn for forakten for menneskerettighetene, som også preget dette militærdiktaturet.

Det er beregnet at 3000 mennesker forsvant i Pinochet-åra, de aller fleste etter tortur i sikkerhetsstyrkenes fangehull.

"Ninguneado"

Men to ord beriker det spanske språk etter Pinochet i Chile og rekken av andre militærdiktaturer i Latin-Amerika i 1960-, 1970- og 1980-åra.

Det ene er "desaparecido" - den forsvunnede. Det andre ordet er "ninguneado" - den som er blitt til ingen.

Begge ordene brukes helst i flertallsform.

Chile: Villa Grimaldi
Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt