Visste ikke at filmen skulle handle om Muhammed

– Vi trodde vi spilte inn en annen film. Vi er blitt lurt og løyet for. Det sier de 80 som har jobbet med den omstridte filmen "Innocence of Muslims". Rasende demonstranter protesterer mot filmen og tirsdag ble USAs ambassadør i Libya drept.

Cindy Lee Garcia

Cindy Lee Garcia sier hun ble forferdet da hun så filmen ferdig.

Foto: Promobilde

Det amerikanske konsulatet i flammer

Den amerikanske konsulatet ble satt i brann i angrepet tirsdag kveld.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Fremdeles er mye uklart når det gjelder hvem som står bak og hvem som har produsert filmen som har ført til voldsomme demonstrasjoner i Egypt og Libya og som ledet til at den amerikanske ambassadøren Chris Stevens ble drept.

– Vi er sjokkert over løgnene

De 80 som jobbet med filmen har i en felles uttalelse til CNN sagt at de er ulykkelige over volden.

– Vi er 100 prosent ikke bak denne filmen og har blitt forledet når det gjelder filmens innhold og formål. Vi er sjokkerte over hvordan scriptet er blitt omskrevet og løgnene som ble fortalt. Vi er svært triste over denne tragedien dette har ledet til.

Det skriver en av de som har jobbet med filmen i en erklæring som er sendt tv-kanalen. Vedkommende ber om å få være anonym av sikkerhetsgrunner.

– Vi trodde vi spilte inn en annen film. Vi er blitt lurt og løyet for. Det sier de 80 som har jobbet med den omstridte filmen "Innocence of Muslims". Rasende demonstranter protesterer mot filmen og tirsdag ble USAs ambassadør i Libya drept.

VIDEO: Hør Cindy Lee Garcia selv fortelle om hva hun egentlig trodde filmen handlet om (foto: CBS).

Trodde de laget en annen film

Protester Tunisia

Også i Tunisia har demonstranter protestert mot den amerikanske filmen.

Foto: KHALIL / Afp

Ambassadør Stevens og tre amerikanske diplomater ble drept den 11. september i et angrep på konsulatet i Benghazi. De første rapportene tydet på at angrepet var et resultat av voldsomme protester, men amerikanske kilder sier de tror det var planlagt og at angriperne kan ha brukt protestene som et bakteppe.

– Filmen skulle handle om livet slik det var for to tusen år siden. Det var ingenting der om Muhammed eller muslimer. Det sier Cindy Lee Garcia, hun spiller moren til en kvinne som blir gitt til Mohammed som brud.

Men i den opprinnelige filmen ble han kalt Master Georg, ifølge skuespilleren.

Hun sier til nettavisen Gawker.com at det scriptet hun fikk het «Desert Warriors».

I den opprinnelige innspillingen er det en replikkveksling der Garcia spør sin mann om «Er din Gud en barnemishandler?». I den dubbete versjonen er det blitt til «Er Muhammed en barnemishandler?».

– Nå er folk blitt drept på grunn av denne filmen. Det gjør meg kvalm, sier Lee Garcia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Protester Kairo

Tidlig torsdag morgen var det protester utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo.

Foto: AHMED MAHMUD / Afp

Mannen bak er gått i dekning

Mannen som har laget filmen kaller seg Sam Bacile. Han har nå gått i dekning, men sier han laget filmen for å provosere og for å hjelpe Israel. Han beskriver seg selv som en israelsk jøde, er bosatt i California og registrert som eiendomsmegler.

– Bacile er veldig oppbrakt over at ambassadøren er blitt drept, sier Steve Klein til AFP. Han er konsulent for den omstridte filmen.

«Innocence of Muslims» er laget som en satire og gjør narr av profeten Muhammeds liv. Den har kostet 5 millioner dollar og skal være finansiert av rundt 100 jødiske privatpersoner, som Bacile nekter å oppgi navnene på.

Filmen hevder at islams store skikkelse, profeten Muhammed, er en bedrager og den er angivelig ment å tegne et portrett av profetens liv.

Gjennom replikkene, som fremføres med bred amerikansk aksent, fremsettes det en rekke påstander, som fra islamsk ståsted er å anse som svært krenkende.

Heter ikke Bacile

Filmen ble vist på en kino i Hollywood for tre måneder siden, men ble raskt tatt av plakaten. I forrige uke dukket det opp en versjon på internett som var dubbet på arabisk. Den ble plukket opp og vist på egyptisk fjernsyn og førte til kraftige protester der.

Filmkonsulent Steve Klein sier til Reuters at navnet Sam Bacile er et pseudonym og at han ikke vet hvor filmmakeren kommer fra.

– Jeg vet at han ikke er en israelsk jøde, jeg tror han har sagt det for å beskytte familien sin, men jeg vet ikke hvilket land i Midtøsten han er fra, sier Klein.

Klein sier det er ham som har anbefalt Bacile å gå i dekning.

SISTE NYTT

Siste nytt