Assad gir USA skylda for brutt våpenhvile

Syrias president langer ut mot USA i et nytt intervju. Han gir amerikanerne skylda for at våpenhvilen i landet ble brutt.

Assad gir nytt intervju

Syrias president har latt seg intervjue av det amerikanske nyhetsbyrået AP etter at våpenhvilen i landet ble brutt.

Foto: AP / Ap

I intervjuet Bashar Al-Assad har gitt til det amerikanske nyhetsbyrået AP avviser han også at russiske eller syriske styrker sto bak angrepet på en nødhjelpskolonne i Aleppo.

Mandag kveld ble 21 personer drept da hjelpearbeidere som kom med mat og medisiner ble angrepet.

USA har anklaget Russland for å stå bak, noe russiske myndigheter har avvist.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-AID

Dagen etter angrepet mot nødhjelpskolonnen i Syria.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

– Alt USA sier er løgn

I intervjuet gitt i Muhajireen-palasset i hovedstaden Damaskus framstår Assad selvsikker, og viser ikke tegn på at han ønsker å gå inn i en ny våpenhvile. Han sier alt som kommer fra amerikanske myndigheter er løgn.

– USA mangler viljen til å jobbe sammen med Russland i å bekjempe ekstremister, sier Assad, som mener det ikke er hans feil at krigen fortsetter.

I stedet mener han det er opprørerne og deres støttespillere, blant annet USA, som må ta skylda.

– Når du har mange ytre faktorer som du ikke kontrollerer, vil det trekke ut, sier Assad.

Han hevder at de mange syrerne som har flyktet fra landet, vil kunne vende tilbake i løpet av få måneder hvis bare USA, Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia slutter å støtte hans motstandere.

– Bombet med vilje

Presidenten hevder også at et amerikansk angrep mot syriske styrker ved Deir al-Zor 17. september ikke var et uhell, slik amerikanske myndigheter hevder.

Assad mener våpenhvilen, som knapt hadde vart en uke, ble brutt i dette angrepet, og at det skjedde med overlegg.

USA kaller disse påstandene latterlige, og sier angrepet egentlig var rettet mot IS.

– Stort behov for nødhjelp

Stormaktene forsøker å få til en ny våpenhvile, og hjelpeorganisasjonene prøver å få inn nødhjelp. Assad avviser at de forhindrer mat fra å bli levert i de østlige delene av Aleppo, som er kontrollert av opprørere, og sier at påstandene om feilernæring og mangel på medisiner ikke stemmer.

Samtidig ber FN-rådgiver Jan Egeland om at lastebiler med nødhjelp får kjøre inn i byen, som bare det siste døgnet er rammet av 14 angrep. Mandag vil mye av maten gå ut på dato, skriver NTB.

– Så vær så snill, president Assad, gjør din del så vi er i stand til å dra til den østlige delen av Aleppo og også andre beleirede områder, sa Egeland i en direkte appell til president Assad.

Laster kart, vennligst vent...

Mat til 250.000 mennesker står fast på grensen mellom Tyrkia og Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt