NRK Meny
Normal

Mat til 250.000 står fast på grensen

Matforsyningene til den kvarte millionen mennesker som fortsatt befinner seg i Øst-Aleppo, står fortsatt fast på grensen mellom Syria og Tyrkia.

Lastebilder ved grenseovergang

40 lastebiler merket med Verdens matvareprogram (WFP) står fortsatt fast ved Cilvegozu-grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria.

Foto: Ihlas News Agency / AFP

Grønnsaksbod i Aleppo

På et markedene inne i det opprørskontrollerte Aleppo var lørdag 17. september noen lokalt produserte grønnsaker det eneste som er til salgs.

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

En uke etter at våpenhvilen trådde i kraft i Syria 12. september har innbyggerne i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo fortsatt ikke mottatt matforsyninger.

40 lastebiler, lastet med nok mat til å holde liv i 80.000 mennesker i en måned, står fortsatt fast på tyrkisk side ved grenseovergangen i Cilvegozu. Se kart nederst i saken.

Avstanden fra grenseovergangen i Cilvegozu til Aleppo er bare fire-fem mil og er kjent som Castello Road.

Et av elementene i våpenhvilen som ble forhandlet frem mellom USA og Russland, var at Castello Road skulle demilitariseres slik at hjelpeforsyninger kunne komme inn fra Tyrkia.

Så langt har imidlertid ikke at alle partene i borgerkrigen gjort det klart at de vil la hjelpeforsyningene komme gjennom.

Dermed står fortsatt lastebilene med mat på tyrkisk side av grensen, mens de rundt 250.000 menneskene som lever i opprørskontrollerte Øst-Aleppo, fortsatt venter på matforsyninger.

Vei i Syria

Veien mellom Tyrkia og Aleppo–Castello Road–er uten trafikk en uke etter at våpenhvilen ble inngått.

Foto: Karam Al-masri / AFP

Luftangrep mot Aleppo

Aleppo opplevde søndag de første luftangrepene etter at våpenhvilen trådte i kraft. Det melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Uidentifiserte kampfly avfyrte raketter mot fire mål i områder i byen som er kontrollert av opprørere, og et ukjent antall mennesker er såret, ifølge SOHR.

En familie i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo

En familie i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo i går.

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

En annen opposisjonsgruppe som følger situasjonen i Syria, LCC, sier angrepene rammet tre nabolag øst i byen.

Dødeligste dagen så langt

Til sammen ble 11 sivile drept søndag i områder som skulle ha vært omfattet av våpenhvilen.

Det gjør søndagen til den dødeligste dagen siden våpenhvilen ble innført for en uke siden.

Russland sier at situasjonen er spesielt spent i Aleppo og anklager opprørerne for å destabilisere situasjonen.

Den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault anklager på sin side styrkene til president Bashar al-Assad for å undergrave våpenhvilen.

Forverret mellom USA og Russland

Samtidig er forholdet mellom USA og Russland forverret seg kraftig etter at det ble kjent at minst 90 syriske regjeringssoldater ble drept da den USA-ledede koalisjonen lørdag angrep en syrisk flybase.

Søndag kveld kom det frem at også danske F-16-fly var med i angrepet på flybasen og den danske forsvarssjefen de koalisjonen ved en feil har angrepet en syrisk militærstilling.

Russland har etter angrepet, som USA har beklaget, kommet med harde anklager mot USA og sier at landet forsvarer IS.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt