NRK Meny
Normal

Russland hevder bil med våpen kjørte langs nødhjelpskolonnen i Syria

Russland hevder at et bevæpnet kjøretøy som tilhører opprørere, kjørte ved siden av nødhjelpskolonnen som ble angrepet i Syria. – Alvorlig dersom det stemmer, men det forsvarer ikke angrepet, sier Røde Kors.

Drone-video av nødhjelpskolonne og påstått militært kjøretøy

DRONEVIDEO: Ifølge russiske myndigheter viser videoen nødhjelpskolonnen som ble angrepet ved Aleppo mandag kveld. Dronevidoen viser ikke selve angrepet.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

ØDELAGT: Minst 18 lastebiler i et følge på 31 ble bombet mandag kveld i Urm al-Kubra, vest for Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Etter kraftige reaksjoner fra verdenssamfunnet etter bombeangrepet på nødhjelpskolonnen ved Aleppo, offentliggjør nå russiske myndigheter en dronevideo av lastebilene.

Russland hevder videoen viser et kjøretøy tilhørende militante opprørere som kjører ved siden av bilene med nødhjelp, melder Sky News.

Kjøretøyet skal være tungt bevæpnet med blant annet bombekaster.

– Videoen viser tydelig hvordan terrorister plasserer ut lastebiler med bombekastere i skjul av nødhjelpskolonnen, sier den russiske generalmajoren Igor Konashenkov.

Anklager Russland for å stå bak

20 personer ble drept da lastebilene med nødhjelp ble bombet mandag kveld.

Mens USA beskylder Russland for å stå bak angrepet, kaller russiske myndigheter på sin side beskyldningene opprørende.

De sier at «ingen luftangrep på FNs humanitære kolonne sørvest i Aleppo ble utført av verken russiske eller syriske krigsfly», ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Overvåkingsvideo fra Syria

NØDHJELPSKOLONNE: Dette bildet viser angivelig nødhjelpskolonnen i Aleppo, før den ble angrepet mandag. Russiske myndigheter hevder et militærkjøretøy som tilhører opprørere kjørte langs med kolonnen.

Foto: Skjermdump av video

Røde Kors: – Uakseptabelt

Leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors Mads Harlem sier det er vanskelig å slå fast hva videoen viser, og om det faktisk er et militærkjøretøy som forsøker å skjule seg ved nødhjelpssendingene.

– Men hvis det stemmer, er det alvorlig. Folkeretten sier at du ikke skal bruke beskyttede mål i dekke av dine operasjoner, sier Harlem.

Like uakseptabelt er det å angripe kjøretøyet ved siden av nødhjelp, sier han.

Syria May 2015 Syria May 2015

I SYRIA: Mads Harlem i Syria mai 2015.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Ifølge Folkeretten har man en forpliktelse til å vurdere konsekvensene for sivilbefolkningen når man tar ut militære mål.

– Uansett om man har brukt nødhjelpssendingene for å skjule militær aktivitet, er det ikke akseptabelt å ta ut dette målet. Her snakker vi om nødhjelp til mange tusen mennesker. Det er helt uaksptabelt og i strid med internasjonal humanitærrett.

USA: – Våpenhvilen er ikke over

Angrepet skjedde bare timer etter at den syriske hæren erklærte våpenhvilen for avsluttet.

Samtidig har verken USA eller Russland erklært våpenhvilen for over, og tirsdag møttes utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov i New York, der FNs hovedforsamling pågår. «Våpenhvilen er ikke død», sa Kerry da han kom ut fra møtet, ifølge The Guardian.

Klokka 15 i dag norsk tid møtes Sikkerhetsrådet, der USA og Russland er medlemmer, og Syria står på agendaen.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-UN

MØTE I NEW YORK: fra venstre: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, USAs utenriksminister John Kerry og FNs spesialutsending til Syria Staffan de Mistura under et møte for den internasjonale hjelpegruppa for Syria 20. september.

Foto: DARREN ORNITZ / Reuters

55 frivillige i Røde Kors drept

Røde Kors sier de ikke har bevis for at opprørere i Syria-krigen har brukt nødhjelpssendinger som skjold verken nå eller tidligere. De ber likevel om at større resepekt for nødhjelp.

– Vi kommer frem, vi krysser frontlinjer og vi får tilgang, men dette er en av de mest kompliserte og farlige konfliktene vi har jobbet i. 55 av våre frivillige personer er drept. Det er enormt krevende, sier Mads Harlem.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-AID

ØDELAGT: Nødhjelpsutstyr ligger strødd i Orum al-Kubra, i utkanten av Aleppo. Bildet er tatt tirsdag 20. september, dagen etter angrepet mot nødhjelpskolonnen.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt