Hopp til innhold

– Dagen har vært veldig bra

En synlig ydmyk og beskjeden fredsprisvinner Abiy Ahmed sier til NRK at nobelfeiringen så langt har vært veldig bra.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed sammen med Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen og sin ektefelle.

Dagens hovedperson, Etiopias statsminister Abiy Ahmed sammen med sin kone Zinash Tayachew og leder av Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Presis klokken 19 brøt jubelen løs nede på Karl Johan da dørene til Nobelsuiten på Grand hotell gikk opp og årets fredsprisvinner, Etiopias statsminister Abiy Ahmed, kom ut på balkongen sammen med kona.

Han ble hyllet av de flere hundre menneskene som gikk i fakkeltog for å feire ham.

Abiy takket ved å vinke, legge hånden til hjertet og bukke.

Fornøyd prisvinner

Inne i varmen på hotellet ventet 240 spesialinviterte gjester, samlet til bankett for å feire årets fredsprisvinner. Smørflyndre med brød og urter, lam med jordskokkrem og trøffel og lakrismousse var blant det som skulle serveres.

Selv var hovedpersonen litt usikker på om han kunne bryte ut av rekken på vei inn til bankettsalen, i følge med kong Harald og dronning Sonja, for å gi en kommentar om dagens begivenheter til NRK.

Men med oppfordringen om at «jeg er sikker på at kongen ikke har noe imot det», gav fredsprisvinneren følgende oppsummering:

– Dagen har vært utmerket. Både hvordan jeg ble ønsket velkommen på og talen til lederen av Nobelkomiteen. Og samtalene med kongen. Alt har vært veldig bra. Vi er så fornøyde og så oppmuntret, sa Abiy.

Vil svare på spørsmål

På spørsmål om hva han tenker om kritikken mot at han valgte ikke å holde den tradisjonelle pressekonferansen, svarte Abiy:

– Jeg snakker jo med dere for tredje gang, men jeg synes ikke det er naturlig å gjøre noe mer ut av det denne spesifikke sammenhengen. Men vi vil fortsette å gi informasjon til offentligheten, sa statsministeren.

Statsministerens pressesjef sa til NRK før Abiy Ahmed reiste til Norge at det er en misforståelse at han ikke vil svare på spørsmål fra pressen. Hun viste også til at landet er i en viktig demokratisk overgangsfase, og at dette krever mye tid, også mens Abiy er i Oslo.

Noen har trukket frem den spente situasjonen i Etiopia som en mulig årsak til at statsministeren ikke føler han kan snakke fritt. Andre viser til ulik kultur når det gjelder å møte pressen, og at Abiy er en av de mest tilgjengelige statsministrene i regionen.

Kronprins Håkon og kronprins Mette-Marit på vei inn på bankettsalen på Grand Hotel.

Kronprins Håkon og kronprins Mette-Marit på vei inn på bankettsalen på Grand Hotel.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Alfred Nobel mente man måtte ta litt sjanser

Geir Lundestad, tidligere sekretær for Nobelkomiteen og direktør ved Nobelinstituttet gjennom 25 år, mener uansett at årets tildeling er riktig.

Tidligere direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad på banketten til ære for årets vinner av Nobels fredspris, Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Tidligere direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad var gjest under banketten til ære for vinneren av Nobels fredspris 2019.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Dette er en spennende pris. I tillegg til å få den for det han har gjort, ligger det også en forhåpning og en forventning om at han skal følge opp. For det er mye som står igjen. Men det har mange ganger ligget et slik dobbelt siktemål i prisen, forklarer Lundestad.

– Det tror jeg også Alfred Nobel hadde stor sympati for. Han mente man måtte tørre å ta litt sjanser. Og man har tatt en viss sjanse i år, for man vet ikke hva fremtiden bringer her.

Ikke første som har glemt «premien»

Under seremonien vakte det stor munterhet, både hos prisvinneren og publikum at Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen et øyeblikk glemte at hun skulle dele ut gullmedalje og diplom til årets fredsprisvinner.

– Hun er ikke den første, kan den tidligere nobeldirektøren avsløre.

– Det er mange andre som har gjort det samme, og som jeg måtte rope til: «Opp, opp og del ut prisen!»

Se Nobelkomiteens leder innrømme sin glemskhet.

Kommer til å minne henne på det

– Nå har vi noe å fortelle henne i årene som kommer, humrer nestleder i Nobelkomiteen Henrik Syse da han trekker frem lederens ørlille forglemmelse.

– Samtidig gjorde det stemningen lettere, og det skal være glad stemning på en slik dag, selv om det er så alvorlige spørsmål som krig og fred vi snakker om, mener Syse.

Han har det siste døgnet tilbrakt mange timer sammen årets prisvinner, de var sammen på Nobelinstituttet og «den lille Nobelmiddagen» i går.

Henrik Syse i samtale med Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, kong Harald, dronning Sonja og fredsprisvinner Abiy Ahmed mens kronprinsparet bivåner det hele.

Nestleder i Nobelkomiteen Henrik Syse i samtale med komiteens leder Berit Reiss-Andersen, kong Harald, dronning Sonja og fredsprisvinner Abiy Ahmed mens kronprinsparet bivåner det hele.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Selv om prisvinneren smiler stort og ofte og har tydelig en humoristisk sans, er det alvoret i talen han holdt under seremonien i Oslo rådhus som imponerte Syse mest.

Abiy Ahmed fortalte der om hvordan han selv som ung soldat deltok i krig og bevitnet krigens grusomheter.

– Krig er selve eksemplifiseringen av helvete på jord for alle som er involvert. Jeg vet det, for jeg har vært der og kommet tilbake, sa han.

– Det er sterkt når han snakker om sin egen bakgrunn som soldat og hva krig faktisk er. Han har mange utfordringer fremfor seg, og det er mange som mener han har kommet for kort. Men han vet hvorfor han gjør som han gjør, og det syntes jeg kom godt frem på en sterk måte, sa Syse.

Den etiopiske artisten Betty G på vei inn til banketten for Nobels fredspris på Grand Hotel.

Den etiopiske artisten Betty G opptrådte under seremonien i Oslo rådhus og var da også selvskreven gjest på banketten.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Prøvde ikke å fornærme noen

Den etiopiske popstjernen Betty G var invitert til Oslo for å synge for prisvinneren i Oslo rådhus. Til tross for en lang og feiret karriere var hun svært nervøs.

– Dette var min første opptreden foran en konge og dronning foruten vår statsminister. Så jeg var ganske svett i hendene, ja.

Hun sier det var en selvfølge å si ja til oppdraget, selv om hjemlandet akkurat nå er preget av konfrontasjoner og maktkamp mellom ulike folkegrupper. Ikke alle er like begeistret for Abiys demokratisering og modernisering.

– Den siste sangen jeg sang, handler om forening. At vi sammen vokser når vi omfavner ulike kulturer. Jeg forsøkte å representere hele Etiopia, slik at dette ikke skapte noen spenninger.

– I sangen og dansen blandet jeg derfor elementer fra ulike regioner. Men vi har 82 ulike kulturer og snakker 82 ulike språk, så alt kunne jeg ikke få med, men jeg prøvde i alle fall å få med noe fra alle de store. Jeg tror det gikk bra, konkluderte Betty G.

Følg nobeldagene i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt