Hopp til innhold

Antallet dødsfall øker kraftig etter at Kina endret testmetode for koronavirus

Tallet på døde og nye smittede i Kina stiger kraftig etter at myndighetene utvidet metoden for å diagnostisere smittede. Det er nå registrert over 1300 døde av koronaviruset i landet.

Det meldes om 14.840 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen i Kina.

ØKER: Det meldes om 14.840 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen i Kina.

Foto: AP

I den hardt rammede provinsen Hubei ble det rapportert om 242 dødsfall siste døgn. Det ble samtidig meldt om 14.840 nye pasienter, noe som er det største antallet registrert på en dag siden virusutbruddet startet i desember. Tallene som ble lagt frem torsdag er hentet fra den daglige oppdateringen om virusutbruddet.

Det er totalt registrert 1355 døde og nær 60 000 smittede på landsbasis i Kina som følge av det nye koronaviruset.

Oppdateringen kom bare timer etter at president Xi Jinping fortalte at myndighetenes strenge restriksjoner hadde gitt gode resultater. Senest onsdag ble det opplyst at 94 personer hadde dødd siste døgn, og at antallet smittetilfeller trolig var på vei ned.

Natt til torsdag ble det også kjent at det er registrert 44 nye smittetilfeller ombord på cruise skipet «Diamond Princess», som ligger ankret opp utenfor kysten av Japan. Tallet på smittede i skipet som i forrige uke ble satt i karantene, har nådd 218.

Cruiseskipet Diamond Princess ligger for anker utenfor Yokohama sør for Tokyo. Torsdag opplyste helseministeren i Japan at 44 flere er smittet av det nye koronaviruset.

I KARANTENE: Cruiseskipet Diamond Princess ligger for anker utenfor Yokohama sør for Tokyo. Torsdag opplyste helseministeren i Japan at 44 flere er smittet av det nye koronaviruset.

Foto: AP

Endrer testmetode

Helsemyndighetene i den hardt rammede Hubei-provinsen opplyser at de utvider definisjonen av hvem som kan være smittet av det nye koronaviruset. De nye tallene inkluderer folk som er klinisk diagnostisert.

Det betyr at helsepersonell kan bruke røntgen av lungene i stedet for å gjennomføre en nukleinsyretest, som er en standard prøve for å påvise sykdom.

Natt til torsdag norsk tid kom nyheten om at kinesiske myndigheter har avsatt lederen for den virus-rammede Hubei provinsen. Partisekretæren i Hubei, Jiang Chaoliang blir erstattet av borgermesteren i Shanghai, Ying Yong, i følge nyhetsbyrået Xinhua.

Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret hvordan de diagnostiserer smittede.

NY METODE: Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret hvordan de diagnostiserer smittede.

Foto: AP

Uvisst når utbruddet er over

WHO ga tirsdag det nye koronaviruset navnet covid-19. Organisasjonen tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan i Hubei.

Kinas fremste medisinske rådgivere sa onsdag at tallet på smittede faller i noen provinser og spår at epidemien vil nå toppen i februar.

– Jeg håper dette utbruddet er over i april, sa Zhong Nanshan. Epidemiologen er kjent for å ha bidratt til å få kontroll på sars-epidemien i 2003.

Zhong Nanshan

Epidemiologen Zhong Nanshan i WHO .

Foto: THOMAS SUEN / Reuters / NTB Scanpix

WHO understreket at stabiliseringen av smitte- og dødstallene må tolkes med enorm varsomhet, og at utbruddet fremdeles kan gå begge veier.

– Det er for tidlig å anslå om vi er i begynnelsen, midten eller slutten av denne epidemien nå, sa Mike Ryan, WHOs sjef for kriseoperasjoner onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt