Hopp til innhold

Ansiktsgjenkjenning: Walisisk politi utpekte feilaktig flere tusen som mulige kriminelle

Moderne teknologi tok feil i 92 prosent av tilfellene under fjorårets fotballfest i Cardiff. Politiet i Wales videreførte likevel prøveprosjektet.

Real Madrid-supportere nyter stemningen før fjorårets Champions League-finalen i 2017

FANS: Real Madrid-supportere nyter stemningen utenfor the National Stadium i Cardiff i juni i fjor. Real Madrid vant til slutt kampen.

Foto: OLI SCARFF / AFP

I juni i fjor inntok om lag 170.000 fotballsupportere Wales' hovedstad Cardiff for å overvære finalen i den europeiske fotballturneringen Champions League.

I et forsøk på å skille ut potensielle bråkmakere i folkemengden, gjennomførte politiet et prøveforsøk med ansiktsgjenkjenningsteknologi.

Politiets kameraer skannet flere tusen ansikter, som deretter ble koblet opp mot en database med bilder tatt av personer i varetekt.

Nå opplyser politiet i Wales at flere enn to tusen mennesker feilaktig ble identifisert som mulige kriminelle i forbindelse med fotballfesten, skriver Press Association.

– En trussel mot våre rettigheter

Sjefskonstabel Matt Jukes sier hovedformålet med prosjektet er å kunne identifisere potensielle terrorister i forbindelse med større arrangementer.

– Vi må kunne bruke teknologien når det er flere tusen mennesker i en folkemengde. Vi gjør det for å beskytte alle, og vi har oppnådd veldig gode resultater, sier Jukes til BBC.

Tekonologi for ansiktsgjenkjenning demonstreres i Kina

Et verktøy for å gjenkjenne ansikter demonstreres på Global Mobile Internett Conference i Beijing i Kina i april i år.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Han bedyrer at politiet har lagt stor vekt på spørsmålet om personvern i hele prosjektperioden. Det er ikke nok til å berolige borgerrettighetsorganisasjonen Big Brother Watch, som kommer til å ta opp politiets metodebruk i det walisiske parlamentet.

– Ikke bare er ansiktsgjenkjenning i sanntid en trussel mot borgernes rettigheter, det er også et svært upresist politiverktøy, skriver gruppa på Twitter.

92 prosent bom

I en artikkel gjengitt i flere britiske medier viser tall fra politiet at den nye teknologien gjorde 2470 treff i databasen under fotballfinalen i Cardiff i fjor. I ettertid viste det seg imidlertid at 92 prosent av treffene var feil.

Walisisk politi erkjenner at «ingen teknologi er 100 prosent treffsikker», men forsvarer likevel bruken. I en uttalelse heter at det totalt er gjennomført 450 pågripelser etter at prøveprosjektet ble iverksatt.

– Det er vanlig at det er feil med alle ansiktsgjenkjenningssystemer, noe som betyr at «falske positive» treff vil være et problem så lenge teknologien er i utvikling, heter det i en uttalelse.

Politikvinne i Kina med briller som brukes for å gjenkjenne ansikter

Politikvinne i Beijing med briller som skal brukes for å gjenkjenne ansikter.

Foto: AFP / AFP

Dårlig bildekvalitet

En av grunnene til de mange feilaktige treffene under fjorårets Champions League finale var ifølge politiet «dårlig kvalitet» på bilder distribuert av det europeiske fotballforbundet (UEFA) og Interpol.

I uttalelsen heter det også ingen så langt har blitt arrestert som følge av et feilaktig treff i databasen.

Walisisk politi hevder også at presisjonen i teknologien har blitt vesentlig forbedret det siste året. Tekonologien har senere blitt brukt i forbindelse med flere storre arangementer, sist under en konsert med tidligere Oasis-vokalist Liam Gallagher i Cardiff desember. Da skal seks av seks treff ha vært riktige.

– Teknologien har gitt flere domfellelser, som blant annet en dom på seks år i fengsel for ran og fire og et halvt år i fengsel for innbrudd. Teknologien har også hjulpet oss med å identifisere sårbare mennesker som befinner seg i en krise, sier Jukes.

Kina regnes som et av de mest overvåkede landene i verden. Tidligere i år begynte deler av politistyrken i Beijing å bruke briller som skal gjenkjenne ansikter, skriver The Wall Street Journal.

I Norge er det foreløpig bare politiet på Oslo Lufthavn som har teknologi for ansiktsgjenkjenning. Denne fungerer slik at ansiktet foran kameraet i passkontrollen sammenlignes med bildet i passet.

Førstebetjent Gunnar Fuglestad Sikveland

Gunnar Fuglestad Sikveland er førstebetjent ved Gardermoen politistasjon. Det er det eneste stedet i Norge som har teknologien for ansiktsgjenkjenning. Her viser han hvordan den fungerer. NRK/Peter von Tangen-Jordan.

SISTE NYTT

Siste nytt