Anklager EU for å lukke øynene for tortur og voldtekt

EU kritiseres for å overlate båtflyktningenes skjebne til et land der de risikerer grove brudd på menneskerettighetene.

Barn i gummibåter som krysser Middelhavet

Over 2000 mennesker har så langt i år omkommet til sjøs i forsøket på å komme seg til Europa. Mange av dem er barn.

Foto: Sima Diab / AP

EU vil samarbeide med Libya for å bremse antall mennesker som krysser Middelhavet, skriver AP. Tanken er at den libyske kystvakten skal trenes og utrustes til å redde dem som prøver å komme seg til Europa i skjøre gummibåter.

– 800.000 flyktninger vil fra Libya til Europa

Truer migranter med våpen

Organisasjonen Amnesty International publiserte i dag en rapport der de kaller samarbeidet «En perfekt storm», og hevder menneskene kommer til å stå mellom å dø til sjøs eller å bli fanget i Libya og fratatt sine menneskerettigheter. Kystvakten i Libya er kjent for å drive med smugling og utøve vold. To betjenter i kystvakten var involvert da en lege fra Leger Uten Grenser ble skutt i fjor.

– Situasjonen med den libyske kystvakten er opprørende. De som må returnere til Libya risikerer tortur, voldtekter og annen utenkelig mishandling, sa Iverna McGowan, som leder Amnestys EU-kontor, i et intervju i Brussel.

Virkelighetens Hunger Games

Den libyske kystvakten henter en død flyktning

Den libyske kystvakten henter opp en person som har druknet til sjøs.

Foto: Mahmud Turkia / AFP

Se Leo Ajkics reise i flyktningenes fotspor: NRK TV - Flukt

Amnesty International Norge opplever at EUs mål med samarbeidet er å få Libya til å hindre flyktningene fra å komme til Europa, ikke å redde dem fra Middelhavet.

– De driver dem i armene på menneskesmuglere som tvinger dem til å velge ekstremt farlige ruter og brutale aktører som voldtar og dreper, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

Han mener årsaken til at så mange mennesker drukner i Middelhavet handler om at Europa fører en kynisk asylpolitikk.

– Et helvete

Også Redd Barna uttrykker bekymringer overfor samarbeidet med Libya. Ifølge direktør Rob MacGillivray har migranter rapportert om grusomheter som seksuelle overgrep, menneskehandel og elektriske sjokk på sentrene der de plasseres.

– Det å tvinge desperate mennesker tilbake til Libya, som mange beskriver som et helvete, er ingen løsning.

Migrantstans kan koste Italia 38 milliarder euro

Så langt i år har over 2000 migranter dødd til sjøs i forsøket på å rømme fra krig og søke et bedre liv i Europa. EU har bedt om at flere av medlemslandene skal utvise større vilje for å ta imot dem som krysser Middelhavet. Flere av landene i Sentral- og Øst-Europa har imidlertid vist seg svært lite villige til dette.

– Flyktningkrisen blir den store testen for EU

Italia truer med å stenge havner

SISTE NYTT

Siste nytt