– 800.000 flyktninger vil fra Libya til Europa

SICILIA/OSLO (NRK) Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier 800.000 flyktninger nå venter i Libya på å komme seg over til Europa. Listhaug advarer mot en ny flyktningkrise i Europa.

Sylvi Listhaug på Sicilia

Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier man ikke må tro at flyktningkrisen er over.

Foto: NRK

Selv om antall flyktninger og migranter som kommer til Europa har gått ned fra i fjor, har flere fartøy forlist i Middelhavet de siste dagene. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at over 700 mennesker har mistet livet.

Mange av migrantene og flyktningene kommer nå til den italienske øya Sicilia. Dit også Sylvi Listhaug kom i dag.

– Jeg ønsker å se det arbeidet som gjøres her og vil takke mannskapet om bord på Siem Pilot. De har reddet 19.000 personer i løpet av nesten ett år, sier hun til NRK.

Siem Pilot har vært med i det såkalte Triton-oppdraget i Middelhavet siden i fjor sommer. Skipet patruljerer farvannene mellom Libya og Italia, og mannskapet om bord har vært med på å berge tusener av båtflyktninger.

– Krisen er kanskje ikke over

Ifølge anslag har det kommet i underkant av 200.000 migranter til Spania, Italia og Hellas så langt i 2016. I hele 2015 var det over en million som krysset Middelhavet, de fleste av dem tok ruta via Tyrkia til de greske øyer.

Men nå som det er blitt vanskeligere å komme seg videre fra Tyrkia og Hellas, er det mulig at flere vil forsøke å reise via Libya.

– Vi ser det er en økende trafikk over fra Libya som er bekymringsfull. Det var være opp mot 800.000 personer i Libya som ønsker å ta seg over til Europa. Det minner oss på at dette ikke er over og at vi må være på vakt for hva som kan skje.

Hun sier at mange av dem som kommer fra Libya er økonomiske migranter som det kan være vanskelig å sende tilbake.

Listhaug påpeker at hvis det kommer veldig mange migranter til Italia, kan det bety at det blir en forflytning nordover.

46.714 flyktninger og migranter har ankommet Italia i løpet av årets fem første måneder, mot 47.463 i samme periode i fjor.

Færre til Norge

De fire siste ukene har det kommet 194 asylsøkere til Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Et flertall av dem vil neppe få asyl i Norge.

Ikke siden begynnelsen av 90-tallet har det kommet færre asylsøkere enn det gjør i dag. Til sammen har det kommet om lag 1.400 asylsøkere til Norge i år.

Bare 22 av de 194 som har kommet de fire siste ukene, oppgir å være fra Syria. De to største enkeltlandene er Afghanistan med 24 asylsøkere og Irak med 23 søkere.

Innvilgelsesprosenten de fire første månedene i år ligger på 42.

Sverige har til sammenligning mottatt rundt 2.000 asylsøkere de siste fire ukene, mens danskene har fått 304 søknader i samme periode.

SISTE NYTT

Siste nytt