Hopp til innhold

Sjuåringer arbeider i farlige gruver for din mobiltelefon

I Den demokratiske republikken Kongo arbeider barn i livsfarlige gruver for å få ut mineralet kobolt, går det fram av en ny rapport fra menneskerettsorganisasjonen Amnesty International. Kobolt brukes i batterier i mobiltelefoner.

Kobolt-gruve i Kongo

LIVSFARLIG: Arbeidet i kobolt-gruvene i Den demokratiske republikken Kongo er svært helsefarlig.

Foto: Amnesty

I elegante butikkutstillinger verden over finnes mobiltelefoner, datamaskiner og annet elektronisk utstyr med litium-ion-batterier som inneholder mineralet kobolt.

Kontrasten er stor til gruvene i Den demokratiske republikken Kongo der om lag halvparten av all kobolt i verden utvinnes.

Blodslit

Barn sorterer kobolt

HELSEFARLIG: Barn sorterer kobolt ved en gruve i Den demokratiske republikken Kongo.

Foto: Amnesty

– Jeg arbeider vanligvis 24 timers skift ned i gruvegangene og jeg føler meg hele tiden uvel, sier den 14 år gamle Paul ifølge Amnesty-rapporten.

Han forteller at hans fostermor ville at han skulle gå på skole, mens fosterfaren forlangte at han skulle tjene penger i gruva.

Barn forteller til Amnesty at de bærer tunge bører med stein nede i gruvegangene, og at de tjener fra ni til atten norske kroner per dag.

Barn arbeider også med å sortere steiner med kobolt.

Farlig

De som arbeider i kobolt-gruvene står i stor fare for å bli rammet av ulykker.

Minst 80 arbeidere skal ha mistet livet i gruvegangene i tidsrommet mellom september 2014 og desember 2015.

Men ifølge Amnesty kan det virkelige tallet være betydelig høyere, fordi ikke alle ulykker blir registrert.

De som graver ut kobolt og sorterer steinene med mineralet, risikerer også helseskader på lengre sikt, fordi de ikke har hansker, masker eller annet beskyttelsesutstyr.

Kinesiske selskaper

Kobolt som utvinnes i gruvene kjøpes av lokale oppkjøpere som igjen selger mineralet til det kinesiske selskapet Huayou Cobalt.

Deretter blir mineralet solgt videre til tre selskaper som produserer batterideler. Videre går veien til produsenter som lager batterier til mobiltelefoner og andre elektroniske varer, i tillegg til elektriske biler.

Amnesty nevner internasjonale selskap som Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler og Volkswagen.

– Må ta ansvar

Apple har ikke svart på NRKs henvendelse, men NTB skriver at selskapet «evaluerer» om deres kobolt kommer fra Kongo. Apple understreker at «barnearbeid aldri blir tolerert i vår leverandørkjede», og at alle slike anklager blir undersøkt og håndtert.

Samsung opplyser at de ikke kan fastslå med sikkerhet om deres kobolt har kommet fra sørlige Kongo, mens Sony sier at det ikke finnes noen tydelige beviser på at noe slikt skjer.

– De store merkevareprodusentene må nå begynne å ta ansvar for måten råvarene utvinnes på, sier talsmann Mark Dummett i Amnesty International.

Han mener at de må forsikre seg om at kobolt som brukes i deres varer ikke utvinnes i gruver der barn arbeider.

– Utvinning av viktige mineraler burde være en kilde til økonomisk velstand for arbeiderne i Kongo. Nå fører det til brudd på grunnleggende menneskeretter og helsefarlig arbeid for symbolske penger, sier Dummett.

SISTE NYTT

Siste nytt