NRK Meny
Normal

Amerikansk bank stopper pengeoverføringer til Somalia

Merchants Bank of California står for 80 prosent av alle private pengeoverføringer til Somalia fra USA, nå stopper de pengestrømmen i frykt for terrorfinansiering.

Al Shabab-treningsleir sør for Mogadishu

Amerikanske myndigheter frykter at pengene går til blant annet Al Shabaab-treningsleire sør for Mogadishu.

Foto: Mohamed Abdiwahab / Afp

Det skriver BBC i dag.

Årlig skal den amerikanske banken ha overført rundt 200 millioner dollar, eller nesten 1,5 milliarder kroner, fra somaliere bosatt i USA til Somalia.

Kjenner seg ikke igjen

Bakgrunnen til at banken nå stopper pengeoverføringene er innføringen av nye hvitvaskings-regler, og amerikanske myndigheter frykter at pengene blir brukt til å finansiere terrorgruppen Al-Shabaab.

En påstand mange somaliere finner underlig.

– Folk her er bare sjokkert over avgjørelsen. Jeg kjenner ingen som sender penger til terroristene eller som hvitvasker penger. De fleste somaliere sender penger tilbake til familiene sine som ikke gjør noe galt i Somalia, sier den somaliske amerikanske statsborgeren Abdullahi Ismail til BBC.

Norsk-somalier arrestert

I dag arresterte kenyansk politi en norsksomalier i forbindelse med to terroraksjoner som var utført av Al-Shabaab.

31. januar i år ble en norsk-somalisk mann arrestert i Kenya i forbindelse med to brutale terrorangrep, ifølge lokale medier. Han ble fremstilt for en domstol i Nairobi mandag denne uka.

Mannen skal være i 40-årene, og hans familie bekrefter overfor NRK at norsksomalieren sitter varetekstfengslet i Nairobi.

4272 mistenkelige transaksjoner

I Norge er det Finanstilsynet som har ansvar for at bankene følger kravene om hvitvaskingsregelverket.

– Dersom tilsynet mener at rutinene er for dårlige, får institusjonen beskjed om det, og hvis de ikke endrer rutinene, kan Finanstilsynet gi pålegg om endringer, skriver kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad hos Finanstilsynet i en e-post til NRK.

I 2013 mottok Økokrim 4272 rapporter om mistenkelige transaksjoner, og det er de som bestemmer det skal iverksettes etterforskning av dem som står bak pengeoverføringen.

Føres det en god nok kontroll med pengeoverføringen til land som Somalia fra Norge?

– Regjeringen har i dag satt ned et lovutvalg som skal utrede endringer i hvitvaskingsregelverket. Finanstilsynet er representert i dette utvalget, og skal også delta i et nasjonalt koordineringsutvalg for å bedre innsatsen mot hvitvasking og terrorfinansiering, svarer Singstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt