All flytrafikk innstilt i Dublin

Alle flyginger til og fra Irlands hovedstad Dublin blir stanset fra klokken 11 norsk tid på grunn av askeskyen fra Island.

Dublin Airport

Dublin Airport også stengt tirsdag.

Foto: PETER MORRISON / Ap

Irland stanset mesteparten av flytrafikken i landet tirsdag på grunn av asken som driver sørover fra Island.

Luftfartsmyndighetene i landet sier det ikke er noen restriksjoner for Shannon-flyplassen vest i landet, og vil komme med en oppdatering klokken 11, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Grensen for en flyforbudssone har i flere dager ligget og vaket mellom Island og Irland, og det gjør den fortsatt, sa pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor mandag.

Les: Irland gjenåpner luftrommet

– Viser ingen tegn til å opphøre

Eyafjallajökull

På det verste nådde askeskyen høyder på 11 kilometer.

Foto: Arnar Thorisson/Helicopter.is / Ap

Ifølge Islands vulkansenter pågår utbruddet under Eyafjallajökull fortsatt, men asken vil trolig ikke skape like mye problemer som i april.

– Eyafjallajökull viser absolutt ingen tegn på at aktiviteten er i ferd med å opphøre, sier Rikke Pedersen ved vulkansenteret til den danske avisen Berlingske Tidende.

Ifølge Pedersen er ikke asken like farlig nå som i begynnelsen.

– Vulkanaktiviteten er ikke mer enn en tiendedel av nivået for et par uker siden. Samtidig er den begrensede askeproduksjonen preget av langt større og tyngre askepartikler, som ikke kan skape de samme problemene for fly som de små og lette partiklene som ble produsert tidligere, sier Pedersen.

Les: Mer aske fra Eyafjallajökull

Intet liv i Katla

Da utbruddet var på sitt kraftigste i midten av april, spydde vulkanen ut opptil 750 tonn vulkansk materiale i sekundet, og mesteparten av dette var aske. På det verste steg askeskyen elleve kilometer opp i lufta.

Nå ligger produksjonen på rundt 50 tonn i sekundet, og en stor del av utbruddet består av lava. Søndag nådde askeskyen 5,5 kilometer opp i lufta.

Den lave askeproduksjonen skyldes ifølge Pedersen at vulkanen har smeltet bort nesten all isen rundt krateret. Dermed kan ikke smeltevann renne ned i krateret og treffe magma, noe som fører til voldsomme eksplosjoner og utbrudd.

Pedersen understreker også at det ikke er noen tegn til aktivitet i vulkanen Katla, som mange har fryktet.

Les: Island holder pusten for ikke å vekke Katla

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt