Afrikansk krisemøte om Boko Haram

Vestafrikanske ledere møtes i et krisemøte for å diskutere hva de kan gjøre med de ytterliggående islamistene i Boko Haram.

Soldater fra Kamerun patruljerer gatene etter et Boko Haram angrep

Flere land i Vest-Afrika har blitt rammet at Boko Harams aksjoner. Her patruljerer kamerunske soldater gatene i Waza etter et bombeangrep i går.

Foto: Reinnier KAZE / Afp

Lederne i Nigeria, Mali og Ghana er blant dem som under Organisasjonen for økonomisk samarbeid i Vest-Afrika (ECOWAS) sitt møte i Ghanas hovedstad Accra vil diskutere den økte spenningen i Nigeria.

– Total krig

Nigerias president Goodluck Jonathan har erklært «total krig» mot Boko Haram.

– Jeg er fast bestemt på å beskyttet vårt demokrati, vår nasjonale enhet og vår politiske stabilitet ved å føre en total krig mot terrorisme, sa Jonathan i en TV-sendt tale.

Han opplyste også at han har gitt ordre om en «fullskala operasjon» for å unngå at terrorister opererer på nigeriansk jord uten å bli straffet.

– Jeg forsikrer dere om at Nigeria vil bli trygt igjen, sa Jonathan.

Også president Idriss Déby i nabolandet Tsjad har brukt uttrykket «total krig» om kampen mot Boko Haram.

Bare noen timer tidligere hadde opprørssoldater fra Boko Haram stormet landsbyene Gumushi, Amuda og Arbokko og drepte 35 mennesker.

Opprørerne bar militære uniformer og skal ha skutt rundt seg og kastet brannbomber på husene.

Nå har også flere tusen nigerianere meldt seg i ulike borgervernsgrupper for selv å ta opp kampen mot organisasjonen som står bak en rekke blodig angrep på sivile de siste månedene.

Jos i Nigeria

Byen Jos sentralt i Nigeria har blitt hard rammet av Boko Harams herjinger.

Foto: STR / Afp

Internasjonal fordømmelse

Denne uken klarte fire av de over 200 som ble kidnappet i midten av april å rømme.

Jentene er nå blitt gjenforent med sine foreldre, men myndighetene vil ikke gi noen detaljer om flukten eller når det skal ha skjedd.

Med kidnappingen så fikk verden for alvor opp øynene for situasjonen i Nigeria, og det internasjonale samfunnet har samlet seg i fordømmelse og mange land har bidratt aktivt arbeidet med å finne jentene.

Denne uken uttalte nigerianske myndigheter at de vet hvor de befinner seg, men frykter at en aksjon vil sette jentes liv i fare.

SISTE NYTT

Siste nytt