Nigerias ekspresident forhandler med Boko Haram

Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo har hatt hemmelige møter med personer nært knyttet til Boko Haram i et forsøk på å frigi de over 200 skolejentene.

Nigeriansk borgervernsgruppe klar til å ta opp kampen mot Boko Haram

I Nigeria står flere borgervernsgrupper klar til å ta opp kampen mot Boko Haram. Nå har også en tidligere president innledet samtaler med personer nær de voldelige ekstremistene.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Nigerias president Olusegun Obasanjo innfører unntakstilstand i en delstat i det folkerike landet.

Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo forsøker å mekle med Boko Haram.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Det melder nyhetsbyrået AFP, som siterer kilder som kjenner innholdet i samtalene.

Diskuterte løslatelse av Boko Haram-fanger

Mange nigerianere har lenge vært skuffet over myndighetens manglende evne til beskytte befolkningen mot de voldelige ekstremistene som i flere år har terrorisert innbyggerne i Nordøst-Nigeria. Nå har flere borgervernsgrupper samlet seg og er klare til å ta opp kampen mot Boko Haram.

Og etter flere uker med massive protester og demonstrasjoner fortalte Nigerias forsvarssjef Alex Bedeh denne uken at myndighetene vet hvor jentene befinner seg, noe amerikanske myndigheter verken ønsker å kommentere eller kan bekrefte. Til tross for at de har satt inn flere ubemannede droner og spionfly i jakten på de kidnappede jentene.

Samtalene mellom Nigerias tidligere president og tidligere Boko Haram medlemmer foregikk i helgen på farmen til Obasanjo, i det sørlige Nigeria.

– Møtet fokuserte på hvordan jentene kan bli løslatt gjennom forhandlinger, sier kilden til AFP.

Obasanjo skal ha diskutert en mulighet for å løslate fengslede Boko Haram-medlemmer i bytte mot skolejentene. Et forslag nigerianske myndigheter tidligere har avvist som en reel mulighet.

Obasanjo har ingen direkte tilknytning til de nigerianske myndighetene og kan trolig ikke fremforhandle en avtale på egenhånd. Men han kan berede grunnen for en avtale med den ytterliggående terrororganisasjonen.

Storaksjon

De over 200 skolejentene er blitt holdt fanget siden midten av april. Siden den gang har det pågått en internasjonal innsats for å finne de savnede jentene som ble bortført fra en skole i byen Chibok i delstaten Borno.

NIGERIA-GIRLS/ Kidnapped schoolgirls are seen at an unknown location in this still image taken from an undated video released by Boko Haram

Tidligere denne månede viste Boko Haram frem skolejentene.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Storbritannia, USA, Frankrike og Israel er blant landene som har sendt ekspertteam og utstyr for å hjelpe den nigerianske hæren med leteaksjonen nordøst i landet.

I alt 276 jenter ble bortført, men 53 av dem klarte å rømme. Fortsatt holdes 223 jenter som gisler, og saken har opprørt og engasjert mange verden over. En rekke politikere og kjendiser har støttet opp om appellen «Bring back our girls».

Boko Haram-leder Abubakar Shekau har tidligere sagt at han vil selge jentene som slaver, og at flere av dem er blitt tvangsgiftet med opprørere.

Nigerias president Goodluck Jonathan har fått krass kritikk for ikke å ha gjort nok for å finne gislene. Kidnapperne har foreslått å bytte jentene mot fengslede Boko Haram-medlemmer, men presidenten har flere ganger understreket at det ikke er et krav som er aktuelt for myndighetene å innfri.

SISTE NYTT

Siste nytt