NRK Meny
Normal

Advarer mot blodgivere som har vært i zika-områder

Verdens helseorganisasjon advarer land mot å ta imot blod donert fra folk som har reist i områder rammet av zikaviruset.

Zikaviruset

FARLIG MYGG: Aedes aegypti mygg fotografert i et laboratorium ved Universitetet i El Salvador i San Salvador, den 3. februar 2016. Nå må reisende som har vært i myggområdene vente med å donere blod.

Foto: Marvin RECINOS / Afp

Alvorlige hjerneskader, øyeskader, unaturlig form på hodet til nyfødte og skader på nerver er noen av konsekvensene av viruset Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver som en internasjonal krise.

Nei til alle fra zika-områder

Blodgiver

VENT MED DETTE: Blodgivere bør vente med å donere når de har vært i Zikaområder.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

For å sikre seg mot ytterligere spreding av zikaviruset råder nå WHO land til å si nei til bloddonasjoner fra folk som har reist i zika-rammede områder.

– Med fare for forekomster av nye infeksjoner av zikavirus i mange land, og potensielle koblinger av viruset med hjerneskader på ufødte barn, er det ansett som en god forholdsregel å ha karantene for blodgiving fra dem som har vært i zika-områder, sier WHO til nyhetsbyrået AFP.

Canada og Storbritannia innfører karantene

Canada og Storbritannia har allerede reagert for å beskytte sine blodforsyninger. Blodgivere må nå vente 21 dager etter hjemkomst før de kan gi blod.

Regelen gjelder også for navlestrengsblod og stamcelledonorer som har reist til zika-berørte områder.

I Storbritannia har National Health Service Blood and Transplant-byrået sagt fra at blodgivere må vente 28 dager med å donere blod dersom man har vært i land rammet av zikaviruset.

Sikkerheten først

– Sikkerheten i blodtilførselen er svært viktig, derfor er det viktig å gjennomføre disse forholdsreglene sa en talskvinne for helsevesenet i Storbritannia.

Zikaviruset har til nå spredt seg til 26 land i Sør- og Mellom-Amerika og Karibia. Viruset gir som regel bare lette symptomer som kan minne om vanlig forkjølelse. Eksperter regner med at 80 prosent av dem som har viruset i kroppen ikke er klar over det selv.

Norske helsemyndigheter advarer gravide kvinner mot å reise til lands med zika-spredning på grunn av den mulige koblingen til mikrokefali. Sykdommen gjør at barn blir født med altfor liten hjerneskalle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt