NRK Meny
Normal

Vil sterilisere zika-mygg med kjernefysisk stråling

Bare siden oktober er over 4000 barn født med zika-viruset. Nå vil en gruppe myggeksperter tynne ut bestanden av den smittefarlige myggen, og det ved hjelp av kjernefysisk stråling.

Aedes Aegypti-mygg av typen som bærer zika-viruset på en hånd i et laberatorium i Colombia

MYGG PÅ LABORATORIUM: Myggene, skal som denne i Colombia, avles frem under kontrollerte forhold. Deretter skal de slippes ut for å pare seg. Da vil eggene som legges, ikke være befruktet.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters

Kjernefysisk stråling kan bidra til å redusere bestanden av aedes-myggen, som er bærer av zika-viruset, skriver Reuters.

Alvorlige hjerneskader, øyeskader, unaturlig form på hodet til nyfødte og skader på nerver er noen av konsekvensene av viruset Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver som en internasjonal krise.

Avler hannmygg og stråler dem

– Om Brasil slipper løs et stort antall sterile mygg, vil det ta noen måneder å redusere populasjonen, men det må bli kombinert med andre metoder, sier Aldo Malavisi, avdelingsdirektør i FN-byrået Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Å sterilisere hanninsekter på denne måten, skal tidligere ha blitt gjort på fruktfluer.

Zika mygg

FARLIG FOR GRAVIDE: Det anbefales å beskytte seg mot myggen, men det er for fostre i magen til gravide at følgene kan bli alvorlige.

Foto: Andre Penner / Ap

Teknikken, som kalles SIT, går ut på at man eksponerer flere hannmygg for røntgen- eller gammastråling som gjør dem sterile. Deretter sendes de ut for å pare seg meg hunnmygg, som igjen legger egg som ikke er befruktet.

Hannmyggene blir gjerne avlet frem i laboratorium.

Det må være mellom 10 og 20 ganger flere sterile hannmygg enn fertile i naturen, før det kan utgjøre en forskjell, skriver Reuters.

Svensk myggekspert er med

Den 16. februar skal IAEA, myggeksperter og brasilianske myndigheter møtes for å diskutere hvordan de skal gjennomføre dette.

En av myggekspertene som skal til Brasil, er svenske Jan Lundström.

– Det er en teknikk som kommer fra IAEA og deres arbeid med fredelig bruk av kjerneenergi, forklarer Lundstöm til svenske Aftonbladet.

– Det er en ekstremt miljøvennlig metode, og den er effektiv på å knekke en populasjon, sier myggeksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spedbarn med fødselsdefekten mikrokefali forårsaket av Zika-virus i Brasil

FØDT MED LITE HODE: Jose Wesley blir trøstet av sin bror i Brasil. Helsestyresmaktene i Brasil slo alarm etter at flere tusen barn ble født med en fosterskade som fører til hjerneskader.

Foto: Felipe Dana / Ap

Svensken tror det kan fungere – med nok ressurser

Siden populasjonen av mygg er stor, vil det bli en praktisk vanskelig oppgave.

– Dette krever millioner av hannmygg, noe som gjør at metoden mest sannsynlig vil bli brukt i landsbyer enn i store byer, sier Malavisi til Reuters.

I tillegg til Brasil, har Mexico, Guatemala, El Salvador og Indonesia bedt om hjelp fra IAEA.

Ifølge WHO sprer zika-viruset seg i eksplosiv fart, og kan smitte så mange som fire millioner mennesker i Amerika.

Til Aftonbladet sier Jan Lundström at han tror metoden kan fungere.

– Denne myggen har kort levetid, så i løpet av en måned kan de i prinsippet forsvinne fra det området man setter inn dette. Det handler bare om resurser. Det vil jeg fremheve. Dette handler om betydelig mindre penger en å sende et menneske til månen, sier Lundström.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt