NRK Meny
Normal

Adoptert av foreldrenes drapsmann – ante ingenting

Victoria Montenegro hadde bare gode minner fra sin barndom, men det var før hun fikk vite at mannen hun trodde var faren i virkeligheten var en torturist og drapsmann.

Victoria Montenegro

FORNEKTELSE: Lenge nektet Victoria for at mannen som hun kalte sin far, hensynsløst og brutalt hadde stått bak drapene på sine biologiske foreldre.

Foto: NRK


Hernan Tetzlaff var en høyt dekorert offiser i den argentinske hæren som elsket å fremstille seg som en frigjøringshelt og en bekjemper av sosialismen.

Etter militærkuppet i 1976 og frem til 1983 ble rundt 30.000 mennesker drept. De aller fleste av dem unge studenter, mange av dem gravide eller småbarnsforeldre.

I denne perioden ble rundt 500 barn bortført, og bestemødrene på Maiplassen i Buenos Aires har vært en evig påminnelse om et av de mest traumatiske kapitlene i argentinsk historie.

– De visste hva som hadde skjedd

Et av barna var Victoria, eller Maria Sol, som hennes nye foreldre døpte henne.

Lenge nektet hun for at mannen som hun kalte sin far, hensynsløst og brutalt hadde stått bak drapene på hennes biologiske foreldre.

Det var først da Hernan Tetzlaff, under ed, innrømmet sine ugjerninger at hun selv begynte å forstå sin egen historie.

– Det har vært veldig vanskelig å forestille seg at en person som jeg hadde elsket hele livet og som jeg har vokst opp med har drept mine foreldre. For det var ikke slik at han fant meg på gata og tok seg av meg. Han visste hvem som var foreldrene mine og hva som hadde skjedd med dem, forteller Victoria til NRK i dag, 35 år etter at hun som et fire måneder gammelt spedbarn ble «adoptert» av en av militærjuntaens sterke menn.

Ny DNA-teknologi

I mange år var kampen om sannheten en vanskelig kamp. Det er først i de senere årene når mødrene på Maiplassen har blitt bestemødre det har løsnet.

Det siste tiåret har mange av barna født på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet oppdaget sannheten om sine «foreldre».

Ved hjelp av avansert DNA-teknologi og en stadig voksende genbank, har antallet gjenfunnete barn kommet opp i 106. Den siste nå så sent som i august.

Men sannheten kan være vanskelig å håndtere.

«Hjernevasket»

I mange år nektet Victoria for at mannen hun kalte «far» var en løgner, bedrager og en drapsmann.

Fra barnsben av ble hun indoktrinert og fortalt grusomme historier om hva de venstreradikale hadde gjort med Argentina.

– Jeg vokste opp på en militærforeligning, og under måltidene snakket de bare om politikk. Det var en ideologisk indoktrinering, forteller Victoria, før hun fortsetter.

– Jeg var isolert og ensom. Mine eneste venner var andre stjålne barn, men jeg var Maria Sol og alle historiene om bestemødrenes kamp og de mange tusen bortførte var løgn for meg.

– Alt var en løgn

I 1992, da hun var 15 år, begynte snøballen å rulle. Da ble oberst Tetzlaff første gang arrestert mistenkt for barnekidnapping. Fem år senere ble hun for første gang fortalt at det livet hun frem til da hadde levd var basert på en løgn: Hun var ikke ekteparet Tetzlaff sin datter.

– Jeg var hellig overbevist om at alt var en løgn, forteller hun og frem til 2000 var hun sikker på at hennes misjon her i livet var å renvaske Hernan Tetzlaff. For å bevise familieforholdet avla hun en DNA-prøve. Da forandret alt seg.

Hilda og Roque Montenegro, to unge studenter og aktive motstandsmennesker, var hennes foreldre. Og over et bedre måltid innrømmet mannen hun i alle år hadde trodd var hennes far, at det var han som stod bak drapene på hennes biologiske foreldre i 1976. Da hun bare var fire måneder gammel.

– Det var som et kraftig jordskjelv, og jeg måtte begynne å bygge opp hele livet mitt fra jeg var fire måneder gammel igjen, sier hun til NRK.

I 2001 ble Tetzlaff dømt for barnekidnapping og frem til hans død i 2003 besøkte Victoria ham jevnlig i fengsel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lokale brukt til internerte argentinere

Gravide kvinner ble stuet sammen på en hemmelig fødeavdeling i Buenos Aires. Der fødte kvinnene med tildekte ansikter mens de var lenket fast til sengen. De fleste opplevde aldri å se sine nyfødte før de ble tatt fra dem. De fleste av barna ble gitt til soldatfamilier eller bekjente av militærlederne.

Foto: NRK

Helt frem til for fire år siden brukte hun sitt gamle navn Maria Sol, da tok hun et valg.

– Først i 2008 klarte jeg å fjerne inntrykket av mine kidnappere og sluttet å kalle dem mamma og pappa. Jeg begynte å presentere meg som Victoria, og tok livet mitt tilbake.

Sakte, men sikkert har hun nå lært å kjenne sin nye familie.

– Dette har vært og er en prosess. Dette er ikke ting som du bare kan slette i løpet av et øyeblikk eller en dag, for så å begynne på nytt.

– Jeg har bare en familie, min biologiske. Det er de som er familien min, men jeg har også en søster i familien som kidnappet meg og hun er uskyldig i alt dette så vi har et nært forhold. Jeg hater ikke dem som kidnappet meg, men jeg elsker familien min og foreldrene mine og den nye identiteten min.

Pågående oppgjør

Oppgjøret etter militærjuntaen fortsetter i Argentina. Så sent som i sommer ble de to tidligere militærdiktatorene Jorge Videla og Ryanalde Bignone dømt til strenge straffer for systematisk ha tatt hundrevis av barn fra sine mødre under det 7 år lange militærdiktaturet i Argentina.

De to ble dømt for 35 konkrete borføringer som alle skjedde etter fødsler av mødre som ble holdt i fangenskap i et av de mest beryktede tortursentrene i Buenos Aires.

Der fødte kvinnene med tildekte ansikter mens de var lenket fast til sengen. De fleste opplevde aldri å se sine nyfødte før de ble tatt fra dem. De fleste av barna ble gitt til soldatfamilier eller bekjente av militærlederne.

Mødrene skal senere ha blitt kastet nakne i havet fra militærfly eller helikoptre mens de fortsatt var i live.

106 av de bortførte barna har senere oppdaget sin rette identitet. Menneskerettsgrupper antar at hundrevis av andre ennå ikke vet at de ble tatt fra sine mødre som barn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt