Hopp til innhold

Abbas varsler valg i de palestinske områdene

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier til NRK at han håper å utlyse valg om kort tid.

Abbas på besøk i Oslo

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og statsminister Erna Solberg utenfor regjeringens representasjonsbolig torsdag kveld.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Vi håper at vi kan utlyse valg i de palestinske områdene når vi kommer tilbake fra FNs toppmøte i New York, sier Abbas.

Det er 14 år siden sist det var presidentvalg i de palestinske områdene.

Abbas, som leder den palestinske selvstyremyndigheten, har utlyst valg tidligere, men disse har blitt utsatt gang på gang. Hans presidentperiode utløp egentlig i januar 2009.

– Det er mange hindre på veien for å gjennomføre valg, både på Gaza og i Jerusalem, men vi håper at vi kan overvinne disse hindringene, sier Abbas til NRK.

Fra Oslo til New York

Den 83 år gamle palestinske lederen er i Oslo i tre dager. Det er åtte år siden forrige Norgesbesøk.

Mahmoud Abbas ble invitert av utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som skal lede et givermøte for de palestinske områdene neste uke.

I kveld deltar Abbas og fem andre palestinere på en arbeidsmiddag hos statsminister Erna Solberg. I morgen har den palestinske lederen politiske samtaler på Stortinget og skal møte kronprinsen før avreise til FN-uka.

Formålet med besøket er å diskutere situasjonen i Palestina og i regionen for øvrig, og tiltak som kan styrke mulighetene for en forhandlet to-statsløsning, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Tror fremdeles på tostatsløsning

Hva kan Norge gjøre for å bidra til en tostatsløsning?

– Norge tror på en totstatsløsning, og det er nok for oss. Vi ber alle om å anerkjenne en tostatsløsning, sier Abbas. Han takker samtidig for støtten han opplever han har i det norske folk.

For tre uker siden var Abbas i Tyskland der han møtte forbundskansler Angela Merkel. Merkel sa at en tostatsløsning, med en arabisk og en jødisk stat, virker stadig vanskeligere å oppnå, men Tyskland gir ikke opp.

Mahmoud Abbas sier at de palestinske selvstyremyndighetene er klare til å forhandle.

– Vi er klare til å sette oss ved bordet, sammen med israelerne, for å diskutere alt vi må, i henhold til folkeretten, sa Abbas før statsminister Solberg tok han med seg inn til arbeidsmiddag i regjeringens representasjonsbolig.

Venter på resultater fra det israelske valget

Abbas kommenterte også valget i Israel. Han sier at de avventer resultatet.

– Valget er over, og vi venter på hvem som blir statsminister, sier Abbas.

Det ble svært jevnt, og det er fortsatt uklart hvorvidt statsminister Benjamin Netanyahu blir sittende, eller om han må gi fra seg makta.

SISTE NYTT

Siste nytt