NRK Meny
Normal

Abbas stanser alle initiativ i FN

RAMALLAH (NRK): Palestinernes president Mahmoud Abbas stanser alle initiativ i FN for å ikke provosere israelerne. Det kom fram i et møte med utenriksminister Espen Barth-Eide i Ramallah i dag.

Mahmoud Abbas i FN

Palestinernes president lyktes å få anerkjent Palestina som observatørstat i FN i november i fjor. Nå er ytterligere initiativ stanset.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Vestbredden
Foto: NRK

Barth-Eide sa til NRK etter møtet at palestinerne nå er opptatt av at de vil vente før de går videre med nye FN-tiltak. Dette gjøres for å ikke provosere israelerne, noe som kan stikke kjepper i hjulene for forhandlingene om en tostatsløsning.

– Abbas var helt klar på at han ville vente med dette, fordi de er klar over at det vil virke provoserende på situasjonen. Han ville først se på hva rundene med John Kerry ville føre til og om det kunne føre de inn i et forhandlingsspor, sier Barth-Eide.

Forsiktig optimist

Det er et lite håp for at amerikanerne kan få til noe. USAs president Barack Obama har truffet partene og han har overlatt den praktiske gjennomføringen av meklingen mellom Israel og palestinerne til utenriksminister John Kerry. Kerry har ansvaret for å få i gang både samtaler og forhandlinger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også gjort det klart overfor Barth- Eide at dersom forhandlingene kommer i gang er det tidligere utenriksminister Tzipi Livni som får ansvaret på vegne av Israel.

–Det er noe mer håp nå enn det var for noen måneder siden. En ny regjering er på plass og den amerikanske regjeringen ønsker å engasjere seg og spille en brobyggerrolle. Utnevnelsen av Tzipi Livni som fredsforhandler er et positivt skritt. Her er det folk som kan snakke sammen. Men, om det lykkes, det tror jeg man skal vokte seg vel for å konkludere med nå, sier Barth-Eide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt