Hopp til innhold

Stengte nettsted for salg av narkotika

Det skjulte nettstedet Silk Road, som er et marked for salg av ulovlige varer, er nå stengt av myndighetene i USA.

Silk Road

På det skjulte nettstedet Silk Road, hvor det har foregått storstilt omsetning av narkotika, skal det ha blitt omsatt for sju milliarder kroner på bare to år.

Foto: Faksimile

Silk Road har fungert som et Ebay for salg av dop. Nettstedet har vært en enorm digital svartebørs hvor man anonymt har kunnet kjøpe og selge i hovedsak ulovlige varer – spesielt narkotika, men også våpen.

Nå er nettstedet stengt, serverne beslaglagt, og 29 år gamle Ross William Ulbricht, bosatt i San Francisco, er pågrepet og siktet for datahacking, hvitvasking og narkotikaforbrytelser.

Digital valuta

FBI tror han er hovedmannen bak Silk Road, hvor man anonymt har kunnet lete gjennom nærmere 13.000 oppføringer innenfor kategorier som «cannabis», «psychedelics» og «stimulants». Brukere har kunnet kommentere kvaliteten på produktene til de ulike tilbyderne – akkurat som på Ebay.

For å unngå å bruke kredittkort eller kontanter, har varene blitt omsatt med den elektroniske valutaen bitcoin (se faktaboks), som stupte i verdi onsdag etter at Silk Road ble stengt, ifølge Reuters.

Les mer om bitcoin hos NRK Ytring og NRK Beta

– Silk Road har utviklet seg til å bli den mest sofistikerte og omfattende markedsplassen for kriminalitet på internett, skriver FBI-agent Christopher Tarbell i politianmeldelsen, og viser til at nettsiden ble brukt til kjøp og salg av hundrevis av kilo med ulovlige narkotiske stoffer.

Silk Road stengt

Etter at de amerikanske myndighetene tok kontroll over Silk Road, er dette beskjeden man møter når man forsøker å logge seg på siden.

Foto: Faksimile

Våpen og drap

Men enkelte tilbydere har også solgt lugubre tjenester, som forfalskning av førerkort, pass og kredittkort. Noen har tilbudt seg å hacke kontoer på Facebook, Twitter og andre sosiale nettsteder, mens andre har solgt oppskrifter på å tømme minibanker. Ifølge tiltalen har også våpen og leiemordoppdrag blitt omsatt via Silk Road.

Ulbricht er også siktet for å ha forsøkt å bestille drap på en person som truet ham. Han skal ha forsøkt å engasjere en leiemorder til å drepe en narkoselger som krevde penger for ikke å avsløre identiteten til alle nettstedets brukere. Denne «leiemorderen» var imidlertid en sivilspaner.

Stor fortjeneste

Ross William Ulbricht

Ross William Ulbricht er nå siktet for en lang rekke forhold, blant annet for å ha forsøkt å bestille drap på en person som truet ham.

Foto: EBU

Krypteringen av nettsiden var laget slik at det skulle være umulig å identifisere både hvor brukerne og serverne befant seg. Man har kunnet få tilgang til Silk Road ved å være påkoblet det såkalte onion routing-systemet ved navn Tor.

I denne bakgrunnsartikkelen fra NRK Beta kan du lese mer om Tor

Etterforskerne klarte å sirkle inn 29-åringen etter å ha rutinemessig undersøkt en pakke fra Canada, som inneholdt falske identifikasjonsbevis – alle med bilde av Ulbricht. Underveis i etterforskningen har sivilspanere utført over 100 kjøp av narkotika fra Silk Road.

Men det store gjennombruddet i etterforskningen kom i juli, da etterforskerne klarte å skaffe seg tilgang til en Silk Road-server og ta kopi av samtlige data.
Nicholas Weaver, som er forsker ved International Computer Science Institute (ICSI), sier at mye tyder på at etterforskerne
gjorde sitt gjennombrudd fordi 29-åringen slurvet med å kryptere kommunikasjonen.

Silk Road har mønstret nærmere én million brukere, og ifølge rettsdokumenter skal omsetningen ha vært på hele sju milliarder kroner på de to årene siden har eksistert. Ulbricht skal ha drevet siden alene, og har tatt mellom åtte og 15 prosents kommisjon av omsetningen.

Dermed skal han ha tjent nærmere 500 millioner kroner på å administrere handelen, skriver AP.

30 prosent av brukerne på Silk Road skal være fra USA, men det er også registrert brukere fra Storbritannia, Australia, Tyskland, Canada, Sverige, Frankrike, Russland, Italia og Nederland.

Les dokumentene i politianmeldelsen her

SISTE NYTT

Siste nytt