NRK Meny
Normal

– Denne stormen er stor og farlig

Den er ikke like kraftig som «Katrina», men orkanen «Isaac» er ikke til å spøke med. Allerede onsdag formiddag er en halv million mennesker uten strøm.

– «Isaac» er en stor og farlig tropisk syklon og utgjør en så stor trussel som vi noengang vil se i en kategori en-storm, sier Stu Ostro i The Weather Channel onsdag.

I New Orleans har man «Katrina» i 2005 sterkt i minne. Den var på det meste gradert som en kategori 5-storm, men ble nedgradert før den traff storbyen.

Enorme nedbørsmengder

Foreløpig har «Isaac» status som kategori 1, men den kan likevel by på store problemer, ifølge eksperten. Han sier det er to kjennetegn ved stormen som herjer langs kysten av statene Florida, Louisiana, Mississippi og Alabama.

– Den blir stadig kraftigere, og den vokser. Og det at den beveger seg så sakte, gjør at den vil vare enda lengre, sier Ostro.

National Hurricane Center sier at det kan komme mer enn 600 millimeter nedbør fra orkanen. Til sammenligning er norgesrekorden for ett døgn på 229,6 mm (Matre, Hordaland, 1940).

– I tillegg vil det være fare for dannelser av tornadoer, sier Ostro.

Her kan du se værutviklingen på Mississippis trafikketat sine webkameraer

En halv millon uten strøm

Nesten en halv million mennesker skal være uten strøm onsdag formiddag, og de vil neppe få den tilbake før uværet er over. Det er ødelagte høyspentmaster som er problemet, og de vil ikke bli reparert så lenge det blåser så kraftig som nå.

(Les videre under bildet!)

Isaac

Et digert tre i New Orleans har blåst overende og har tatt med seg strømlinjene i samme slengen.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Flomstore elver, med gigantfloden Mississipi som den mest faretruende - kombinert med stormflo i sjøen - vil gi oversvømmelser. Diker ved tynt befolkede Plaquemines omlag 60 kilometer fra New Orleans har alledere blitt oversvømt.

Stormsenter nærmer seg storbyen

Det knytter seg stor spenning til hvordan dikesystemet i New Orleans vil takle «Isaac», på syvårsdagen etter stormen Katrina som tok over 1800 liv. Dikene og et avansert system som skal pumpe flomvann ut av byen ble oppgradert for rundt 14 milliarder dollar etter at de ikke taklet orkanen i 2005.

Alle 127 flomporter i kringvernet av diker rundt bykjernen var lukket før «Isaac» meldte sin ankomst i storbyen. Men stormen, stormfloen og flommen fra elvene vil øke i styrke i storbyen utover onsdagen.

Litt før klokken 15 norsk tid onsdag var stormsenteret omtrent 80 kilometer fra New Orleans. Selve stormen beveger seg med en ganske laber hastighet på vel 10 kilometer i timen, mens vindstyrken rapporteres til å være opp mot 130 km/t. Dermed vil stormsenteret nå storbyen først onsdag kveld, norsk tid.

Ny orkan i emning

Men allerede fra onsdag morgen av har den presset tidevannet opp og kraftig regnvær over New Orleans.

I tillegg meldes det om at nok en tropisk orkan er dannet langt ute i Atlanterhavet. Orkanen har fått navnet «Kirk». Foreløpig har ikke National Hurricane Center noen prognoser på at den vil utgjøre en fare for folk på fastlandet av USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt