Hopp til innhold

«El Chapo»-rettssaken begynner i dag

Rettssaken mot den beryktede narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman starter i New York mandag. – Blir trolig den dyreste rettssaken i amerikansk historie.

Joaquin "El Chapo" Guzman

Rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman har blitt utsatt flere ganger, for at forsvarerne skulle rekke å komme seg gjennom de store mengdene med bevismateriale. (Fantomtegning fra februar 2018)

Foto: Elizabeth Williams / AP

Tiltalen mot «El Chapo» inneholder 17 punkter, og omfatter blant annet ledelse av en kriminell organisasjon, distribusjon av flere hundre tonn narkotika og medvirkning til drap.

Aktoratet sitter ifølge nyhetsbyrået AFP på en enorm mengde bevismateriale: Mer enn 300.000 dokumentsider og minst 117.000 lydopptak, som amerikanske myndigheter håper vil være nok til å gi Guzman en livstidsdom i et høysikkerhetsfengsel.

Joaquin "El Chapo" Guzman

Etter at Pablo Escobar ble skutt i 1993, ble Joaquin «El Chapo» Guzman omtalt som verdens største narkobaron.

Foto: Eduardo Verdugo / AP

Verdens største narkokartell

Ett av tiltalepunktene gjelder Guzmans rolle i å lede Sinaloa-kartellet, som i perioden mellom 1989 og 2014 vokste frem som verdens største kriminelle organisasjon for narkotikahandel.

I tiltalen heter det at kartellet i samme periode smuglet minst 155 tonn kokain til USA, i tillegg til heroin, metamfetamin og marihuana til en verdi av 14 milliarder amerikanske dollar.

Den 61 år gamle meksikaneren har nektet straffskyld.

Frykter for vitners sikkerhet

– Dette blir trolig den dyreste rettssaken i amerikansk historie, sier Rob Heroy, en advokat fra Nord Carolina som har forsvart meksikanske narkobaroner i tidligere rettssaker.

Rettssaken mot «El Chapo» er ventet å vare i fire måneder, og amerikanske myndigheter har satt inn store sikkerhetstiltak for å beskytte menneskene som skal vitne mot narkobaronen.

Blant de hundrevis av vitnene og informantene i saken, lever flere nå med nye identiteter under det amerikanske vitnebeskyttelsesprogrammet.

I tillegg har vitner som allerede sitter fengslet, blitt flyttet til sikrere avdelinger i fengslene.

For å dempe frykten blant jurymedlemmene, har det blitt besluttet at juryen skal være anonym. Denne typen sikkerhetstiltak er forbeholdt rettssaker mot de farligste kriminelle.

Rømte fra fengsel to ganger

Guzman har sittet på enecelle i New York siden Mexico utleverte ham i januar 2017.

Han sitter fengslet 23 timer i døgnet, og de eneste som får besøke ham er advokatene hans og hans to syv år gamle tvillingdøtre.

Joaquin Guzman

Guzman ble utlevert til USA i 2017, og har siden sittet fengslet i New York.

Foto: Ho / AFP

Narkobaronen ble først fengslet i Guatemala i 1993, og satt inne i syv år før han klarte å rømme ved å gjemme seg i en skittentøyskurv i 2001.

I 2014 ble han pågrepet av den meksikanske marinen, og satt deretter fengslet til han rømte gjennom en tunnel i høysikkerhetsfengselet Altiplano i 2015.

Vakthold rundt Altiplano-fengselet

Dette er Altiplano-fengselet som Guzman i 2014 klarte å rømme fra. Han tok seg gjennom et hull i dusjen i fengselscellen, før han rømte ut av en tunnel som gikk under fengselet.

Foto: Marco Ugarte / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt