Hopp til innhold

– Vet at Taliban vil bruke Oslo-møtet som PR

Den norske utenriksministeren Anniken Huitfeldt sier de var klar over at Taliban kom til å fremstille møtene med vestlige diplomater i Oslo som en seier.

Mutiul Haq Nabi Kheel og Amir Khan Muttaqi under møtet mellom norske humanitære organisasjonerog representanter fra Taliban på Soria Moria hotell i Oslo.

Taliban-representantene Mutiul Haq, Nabi Kheel og Amir Khan Muttaqi på vei til ett av møtene på Soria Moria hotell.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tre dager har en delegasjon fra Taliban møtt diplomater fra USA, EU og Norge på Soria Moria utenfor Oslo.

I tillegg har Taliban-lederne hatt møter med representanter fra ulike deler av det afghanske samfunnet og internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Taliban takker Norge

Taliban-delegasjonen som landet i Norge lørdag kveld, har bestått av 15 personer.

Den har vært ledet av fungerende utenriksminister Amir Khan Muttaqi. På en pressekonferanse mandag fikk Muttawi spørsmål om møtet er en seier for Taliban. Da svarte han:

– Ja, helt klart. Det at Norge tilrettela for at vi kunne komme hit og dele scene med det internasjonale samfunnet, er et stort gjennombrudd.

Taliban i Norge, Amir Khan Muttaqi

Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi fremstiller møtene i Oslo som et gjennombrudd overfor det internasjonale samfunnet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Visste det ville komme

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier de var forberedt på at Taliban ville fremstille norgesmøtet som en seier.

– De prøver selvfølgelig å spinne dette som et PR-stunt for dem. Vi har ikke noe særlig tro på at det fører fram, sa Anniken Huitfeldt på NRKs Debatten.

Anniken Huitfeldt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt står på at det var riktig å invitere Taliban til Norge.

Foto: NRK

Men hun mener at mediedekningen, både nasjonalt og internasjonalt, viser annet bilde.

– Vi har mye mer fokus på hvordan kvinner behandles, at jenter ikke får lov til å gå på skole, at aktivister arresteres. Dette betyr at det vestlige samfunnet er samlet i sine krav, og at vi ikke har glemt det afghanske folk, sier Huitfeldt.

Anmeldt til Oslo-politiet

Møtene i Norge har møtt både forståelse og kritikk. Noen mener man må snakke med Taliban for å påvirke dem. Andre mener besøket er en hån.

Medieviter og norsk-afghaner Zahir Athari levert søndag en anmeldelse på Anas Haqqani, for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Taliban representantene Abdul Bari Omar (til venstre) og Anas Haqqani (til høyre) på møtet med internasjonale spesialrepresentanter og representanter fra Taliban på Soria Moria hotell i Oslo.

Anas Haqqani (t.h.) er nettopp strøket av USAs terrorliste. Han har bånd til Haqqani-nettverket som har stått bak noen av Afghanistans verste terroraksjoner.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Anas Haqqani var inntil nylig svartelistet av USA, for sine bånd til terrorvirksomhet. Broren Sirajuddin Haqqani er lederen for Haqqani-nettverket.

Nettverket har stått bak noen av de verste terrorangrepene i Afghanistan de siste 20 årene, inkludert angrepet på Serena hotell i 2008 hvor daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre befant seg.

– Jeg skjønner at det er en påkjenning, jeg føler det selv, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK om det å se Talibans menn i Oslo.

Utenriksministeren sier det ikke var noe alternativ å nekte Anas Haqqani innreise.

– Det gjelder hele delegasjonen fra Taliban. Dette er terrorister som står bak drap og terror.

– Det var viktig for oss at vi fikk definere hvem de skulle møte av aktivister i det internasjonale samfunnet, så fikk de forme sin delegasjon, sier Huitfeldt.

Abdul Hakim Sharaie, Abdul Bari Omar og Amir Khan Muttaqi før møtet med norsk embetsverk og representanter fra Taliban på Soria Moria hotell i Oslo.

Det er første gang Taliban-ledelsen er i et vestlig land etter maktovertakelsen i fjor høst.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fikk ikke møte Huitfeldt

Hennes statssekretær Henrik Thune (Ap) hadde tirsdag kveld samtaler med Taliban på vegne av den norske regjeringen.

Det var ikke aktuelt å møte Taliban-lederne på utenriksministernivå, fordi dette kunne bli sett på som en form for anerkjennelse.

Huitfeldt beskriver møtet mellom Thune og Taliban som «direkte i tonen», hvor statssekretæren hadde med seg tydelig krav:

  • Utdanning for jenter, skolene må åpne for jenter også over 12 år
  • Humanitær tilgang, folk i hele landet må få tilgang til mat og medisiner
  • Respekt for menneskerettigheter

Vi tok også opp kvinneaktivistene som er forsvunnet. Det er tid for Taliban å handle, hvis de ønsker samarbeid med det internasjonale samfunnet, sier Huitfeldt.

 Henrik Thune (Ap), som er statssekretær for utenriksministeren, møter representanter fra afghansk sivilt samfunn i Utenriksdepartementet i Oslo mandag.

Henrik Thune møtte representanter fra afghansk sivilt samfunn i Utenriksdepartementet på mandag for å få innspill til kravene som skal stilles Taliban.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På spørsmål om hun tror Taliban er villige til å endre sin ekstreme teologi og ideologi, svarer utenriksministeren:

– Vi har ganske lang erfaring med at de sier en ting på møter og gjør en annen ting hjemme. Men jo flere lovnader de kommer med her, jo mer står de til ansvar for når de kommer hjem.

Hun takker de afghanske kvinneaktivistene og menneskerettighetsforkjemperne som har stilt opp og møtt Taliban, og som har utfordret dem på utviklingen i landet.

For første gang siden maktovertagelsen i fjor, ser vi at Taliban har godtatt å ha en grundig, politisk diskusjon med afghanske kvinneaktivister og meningsbærere.

La det være klart, vi tror ikke det vil endre situasjonen i Afghanistan gjennom noen dagers samtale i Oslo. Men vi tror det er viktig å opprettholde kanaler som gir oss mulighet til å forsøke å påvirke utviklingen.

Før Taliban forlot Norge tirsdag kveld, kom det en felles uttalelse fra Taliban-delegasjonen og de ulike afghanske representantene.

Der heter det at deltakerne på møtet erkjenner at forståelse og samarbeid er den eneste løsningen på problemene i Afghanistan. Og at alle afghanere må jobbe sammen for å bedre politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige resultater i landet.

Taliban-delegasjonen forlater Norge på kvelden 25. januar 2022.

Sent tirsdag kveld forlot Taliban-delegasjonen Norge med privatfly leid inn for å frakte de 15 personene til og samtalene i Oslo.

Foto: Javad Parsa / NTB

Tre krav til Taliban

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, deltok på samtalene mellom hjelpeorganisasjonene og Taliban. Flyktninghjelpen har 1400 hjelpearbeidere i Afghanistan.

Egeland hadde med seg tre klare krav:

  • Full likestilling mellom kvinnelige og mannlige ansatte
  • Undervisning for jenter på ungdomsskolenivå og oppover
  • Vi som organisasjon må ha tilgang på minoritetene i landet
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i møterommet på Soria Moria hotell etter samtalene med Taliban.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i møterommet på Soria Moria hotell etter samtalene med Taliban.

Foto: Stian Lysberg Solum / POOL / NTB

Egeland tror samtalene på Soria Moria kan føre til reell endring.

– Da jeg var i Afghanistan i september, hadde vi ikke operasjonell frihet i mer enn et par provinser. Nå har vi det i 14. Samtidig mener noen av de provinsielle kommandantene at de kan tolke lover slik de vil. Det må det bli en slutt på, sier Egeland til NRK.

Han mener Taliban snart vil tillate at jenter kan fortsette på skolen utover barneskolealder.

Han mener sanksjonene som ble innført mot Afghanistan etter at Taliban tok makten i august, har hovedskylden for at landet står overfor en humanitær krise og at sanksjonene nå må lettes på.

Her kan du følge Talibans besøk i NRKs Nyhetssenter.

SISTE NYTT

Siste nytt