Hopp til innhold
Taliban på vei til Norge
Foto: Utenriksdepartementet i Kabul

Taliban i Norge

Oppsummert

Representanter for Taliban besøkte Oslo 23. til 25. januar 2022 for møter med norske myndigheter, representanter for det internasjonale samfunn og andre afghanere med bakgrunn fra det sivile samfunn

 • Norge har hatt dialog med Taliban

  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) bekrefter at Norge har vært i dialog med Taliban etter at en Taliban-delegasjon var på besøk i Oslo i januar tidligere i år.

  – Det har vært noe dialog på embetsnivå, sier Tvinnereim.

  Bekreftelsen kom etter at Frp-leder Sylvi Listhaug stilte spørsmål til statsråden under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.

  Tvinnereim viste til at saken ligger under utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) konstitusjonelle ansvar.

  – Derfor er det naturlig at hun eventuelt formidler detaljene når det gjelder dette, sa Tvinnereim.

  NRK har stilt spørsmål til Utenriksdepartementet om hvilken konkret dialog Norge har hatt med Taliban i etterkant av Oslo-besøket. Denne forespørselen har så langt ikke blitt besvart.

 • Talibanbesøk kostet minst 6,5 millioner kroner

  Et mye omtalt privatfly, hotellrom, sikkerhet og andre utgifter gjør at regningen for Talibans norgesbesøk er oppe i minst 6,5 millioner kroner.

  Flyturen for Taliban-delegasjonen kostet 3,6 millioner kroner, melder TV 2 , som har fått innsyn i utgiftspostene gjennom Utenriksdepartementet.

 • FN: Taliban har drept over 100 tidligere militære og tjenestemenn

  En ny rapport fra FNs sikkerhetsråd kommer med knallharde anklager mot Taliban, som tok over makten i Afghanistan i fjor. I rapporten heter det at man har fått inn troverdige rapporter om at Taliban har drept over 100 tidligere militære, tjenestemenn og andre som jobbet for utenlandske styrker siden 15. august i fjor.

  Over to tredeler av drapene var ifølge rapporten «utenomrettslige drap begått av de facto myndigheter eller deres allierte».

  Det skriver AP og AFP, ifølge NTB.

  I tillegg til politiske motiverte drap, slår Taliban også hardt ned på demonstrasjoner, ifølge FN. Rapporten kritiserer også hvordan Afghanistans nye makthavere innskrenker menneskerettighetene, ikke minst kvinners.

 • Fellesuttalelse om Afghanistan

  En amerikansk-europeisk fellesuttalelse om Afghanistan oppsummerer møtet holdt 24. januar i Oslo. Her ble oppmerksomhet blant annet rettet mot den humanitære krisen og menneskerettssituasjonen i landet.

  Representanter og spesialutsendinger fra EU, Frankrike, Tyskland, Italia, Storbritannia, USA og Norge møttes for å diskutere situasjonen i Afghanistan, også med representanter fra Taliban.

  I uttalelsen heter det at representantene fikk tatt opp bekymringer samt sine forventninger til Taliban. Det bemerkes at landene vil utvide sine hjelpeoperasjoner og støtte en gjenoppliving av økonomien i landet.

 • Guterres til NRK: Samtalene har vært viktige

  – Jeg tror at samtalene i Oslo har vært svært viktige. Å få Taliban til å snakke med diasporaen inne i Afghanistan og få dem til å lytte til det de er redde og nervøse for er svært viktig.

  Det sier FNs generalsekretær Antonio Guterres til NRK.

  Guterres' kommentar kommet etter at statsminister Jonas Gahr Støre onsdag ledet et møte om Afghanistan i FNs sikkerhetsråd.

  I en uttalelse til møtet tydeliggjorde Støre at at Oslo-besøket ikke ga anerkjennelse til Taliban-regimet, men at det ga en mulighet til samtale, utveksling og til å formulere klare forventninger til veien framover.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no