Hopp til innhold
Taliban på vei til Norge
Foto: Utenriksdepartementet i Kabul

Taliban i Norge

Oppsummert

Representanter for Taliban besøkte Oslo 23. til 25. januar 2022 for møter med norske myndigheter, representanter for det internasjonale samfunn og andre afghanere med bakgrunn fra det sivile samfunn

 • FN ber Taliban granske alvorlige anklager mot tjenestemann

  FN ber Taliban granske påstandene om at et sentralt medlem av bevegelsen har tvunget en kvinne til ekteskap og voldtatt henne.

  Videoen der kvinnen retter anklager mot et høytstående Taliban-medlem har fått omfattende spredning i sosiale medier i Afghanistan. Det er unormalt at slike anklager når offentligheten på denne måten.

  Kvinnen sier gråtende at et høytstående medlem av Taliban tvang henne inn i ekteskap og voldtok henne gjentatte ganger, blant annet i offentlige kontorer, etter at hun ble pågrepet av Taliban. Mannen nekter for alle anklagene og sier kvinnen samtykket til ekteskap, men at han senere skilte seg fra henne.

  – Vi ber om at de facto-myndighetene i åpenhet etterforsker alle påståtte brudd på kvinners rettigheter, stiller de skyldige til ansvar og sikrer tryggheten til afghanske kvinner og jenter, sier FNs Afghanistan-utsending i en uttalelse.

  (NTB)

 • Norges ambassadør i nye møter med Taliban

  Ambassadør Ole Andreas Lindeman har møtt både tidligere president Hamid Karzai og representanter for Taliban i Afghanistan.

  Søndag hadde Lindeman møter med Khairullah Khairkhwa, som er Talibans minister for informasjon og kultur.

  – Diskuterte viktigheten av fri presse, kvinners likeverdige og meningsfulle deltakelse i samfunnet, inkluderende og representative institusjoner og lovverk. Enige om behovet for en åpen dialog ofr å løse utfordringer, skriver Lindeman på Twitter med et bilde av møtet mellom han og Taliban-ministeren.

  Han har også møtt representanter for sivilsamfunnet og tidligere president Hamid Karzai.

  Lindeman er Norges ambassadør til Afghanistan, men ambassaden ble evakuert da Taliban inntok Kabul i august i fjor. NTB har bedt Utenriksdepartementet om kommentar til møtet. (NTB)

 • Norge har hatt dialog med Taliban

  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) bekrefter at Norge har vært i dialog med Taliban etter at en Taliban-delegasjon var på besøk i Oslo i januar tidligere i år.

  – Det har vært noe dialog på embetsnivå, sier Tvinnereim.

  Bekreftelsen kom etter at Frp-leder Sylvi Listhaug stilte spørsmål til statsråden under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.

  Tvinnereim viste til at saken ligger under utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) konstitusjonelle ansvar.

  – Derfor er det naturlig at hun eventuelt formidler detaljene når det gjelder dette, sa Tvinnereim.

  NRK har stilt spørsmål til Utenriksdepartementet om hvilken konkret dialog Norge har hatt med Taliban i etterkant av Oslo-besøket. Denne forespørselen har så langt ikke blitt besvart.

 • Talibanbesøk kostet minst 6,5 millioner kroner

  Et mye omtalt privatfly, hotellrom, sikkerhet og andre utgifter gjør at regningen for Talibans norgesbesøk er oppe i minst 6,5 millioner kroner.

  Flyturen for Taliban-delegasjonen kostet 3,6 millioner kroner, melder TV 2 , som har fått innsyn i utgiftspostene gjennom Utenriksdepartementet.

 • FN: Taliban har drept over 100 tidligere militære og tjenestemenn

  En ny rapport fra FNs sikkerhetsråd kommer med knallharde anklager mot Taliban, som tok over makten i Afghanistan i fjor. I rapporten heter det at man har fått inn troverdige rapporter om at Taliban har drept over 100 tidligere militære, tjenestemenn og andre som jobbet for utenlandske styrker siden 15. august i fjor.

  Over to tredeler av drapene var ifølge rapporten «utenomrettslige drap begått av de facto myndigheter eller deres allierte».

  Det skriver AP og AFP, ifølge NTB.

  I tillegg til politiske motiverte drap, slår Taliban også hardt ned på demonstrasjoner, ifølge FN. Rapporten kritiserer også hvordan Afghanistans nye makthavere innskrenker menneskerettighetene, ikke minst kvinners.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no