Hopp til innhold

– Var besatt av Columbine-massakren

Skytingen på barneskolen Sandy Hook i Newtown i fjor var planlagt, slår amerikanske myndigheter fast i en ny rapport.

Det tok 20 år gamle Adam Lanza litt under elleve minutter å drepe 26 mennesker 14. desember i fjor.

20-åringen skjøt og drepte 20 barn og seks voksne på barneskolen Sandy Hook før han tok sitt eget liv. Tidligere på dagen drepte han sin egen mor, som hadde skaffet ham skytevåpnene.

Nå er saken ferdig gransket, og myndighetene i den amerikanske delstaten Connecticut har publisert en rapport på 48 sider, der de slår fast at Lanza handlet helt alene.

Saken anses nå som formelt avsluttet.

– Besatt av massedrap

Adam Lanza

Adam Lanza brukte under elleve minutter på å drepe 26 mennesker, 20 av dem barn.

Foto: Ap

Rapporten tar for seg Lanzas «betydelige psykiske problemer», men mener det er uvisst i hvilken grad disse spilte inn.

Stephen Sedensky, som var med på å skrive rapporten for påtalemyndigheten, skriver også at Lanza ikke hadde vist tegn til aggressiv eller truende oppførsel tidligere.

«Det åpenbare spørsmålet er: Hvorfor drepte gjerningsmannen 27 mennesker, deriblant 20 barn? Dessverre kan det hende det spørsmålet aldri vil bli endelig besvart,» heter det i rapporten.

Etterforskerne har imidlertid funnet bevis på at Lanza var svært opptatt av liknende episoder. Han skal ha hatt en oversikt over massedrap med informasjon om hver enkelt episode, deriblant en rekke skyteepisoder på skoler.

«Han hadde kjennskap og tilgang til våpen og ammunisjon, og var besatt av massedrap, spesielt skytingen ved Columbine High School i Colorado i 1999,» heter det.

Politikilder fortalte i februar at Lanza hadde et mål om å overgå Anders Behring Breivik, men dette er ikke nevnt i den endelige rapporten.

Les også: Massedrapsmann hadde våpenarsenal
Les også: Det blir ingen ny våpenlov i USA

Ville ikke snakke med moren – skrev epost

I rapporten kommer det også frem at Lanzas mor skal ha vært bekymret fordi sønnen hennes bare ville kommunisere med henne via epost, til tross for at de bodde i samme hus, skriver BBC.

En historie Lanza skrev da han gikk på barneskolen blir også nevnt. I historien dreper en person moren sin, mens en annen er voldelig mot barn.

Politiet opplyser at de etterforsket to konkrete spor som tydet på at Lanza hadde varslet om skytingen på forhånd, men kom frem til at de ikke var direkte knyttet til massakren.

Donna Soto, som er moren til den drepte læreren Victoria Soto, sier ifølge AP at ingenting kan forklare hva som skjedde.

– Ja, vi har lest rapporten. Nei, vi kan ikke forstå hvorfor det skjedde. Vi vet ikke om vi noen gang vil bli hele igjen. Vi vet ikke om vi vil gå en dag uten smerte, eller om noe vil gi mening igjen, sier Soto.

Les også: Dei verste skulemassakrane
Les også: Her ankommer de sin nye skole etter massakren

Barn fra Sandy Hook på vei til skolen

Barn fra Sandy Hook på vei til skolen.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt