Hopp til innhold

Det blir ingen ny våpenlov i USA

– Dette har vært en skamfull dag for Washington, sier Barack Obama onsdag kveld etter at Senatet stemte ned forslag om strengere bakgrunnssjekk ved våpenkjøp og forbud mot halvautomatiske våpen.

US-POLITICS-GUNS-PROTEST

Demonstranter utenfor Det hvite hus krevde mandag innskjerping av våpenloven i USA. Det ble ikke hørt av senatet onsdag.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Forslaget om å kreve nøyere bakgrunnssjekk av alle som vil kjøpe et våpen i USA ble stemt ned med 46 stemmer.

Dermed fikk president Barack Obamas mål om å innføre strengere våpenlover etter Newtown-massakren et hardt tilbakefall.

Bakgrunnssjekk blir allerede utført på personer som kjøper våpen i butikk og en ny lovtekst ville ha sørget for krav til bakgrunnssjekk av våpnekjøpere på internett og på våpenmesser i USA.

Forslaget måtte ha 60 stemmer i Senatet for å kunne behandles videre. 54 stemte for, 46 mot. De fleste som stemte nei var republikanere, men også noen konservative demokrater motsatte seg lovendringen.

Målet med den nye loven var å forhindre at tidligere straffedømte og psykisk syke personer får tilgang til skytevåpen.

Forbudet mot såkalte assault weapons – halvautomatiske våpen som ligner på militære automatvåpen – var enda lenger unna å bli vedtatt. 60 senatorer stemte mot dette forslaget.

Også et forslag om å forby våpenmagasiner med plass til mer enn ti kuler ble avvist.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barack Obama

Barack Obama stilte skuffet opp på pressekonferanse sammen med Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet, og faren til en av ofrene fra Newtown-massakren.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Ofre stiller seg bak Obama

Obama har i tiden etter Newton-massakren forsøkt å få Kongressen med på strengere bakgrunnssjekk og forbud mot kraftige magasiner, men har blitt motarbeidet av de fleste republikanerne og mange konservative demokrater.

På en pressekonferanse i kveld, sammen med Barack Obama, stilte Gabrielle Grifford opp, kongresskvinnen som ble skutt i hodet i Arizona for to år siden.

Det gjorde også faren til en av barna som ble skutt under massakren på en barneskole i Connecticut i desember.

– Det som skjedde i Newtown kan skje hvor som helst i Amerika. Ingen bør få oppleve samme smerten som oss. Bakgrunnssjekk ville ikke ha hjulpet oss i Newtown, men likevel kom vi til Washington for å endre våpenlovgivingen.

– Vi drar hjem skuffet i kveld, men vi vil ikke gi oss. Vi vil fortsette å få støtte for våpensikkerhet, sa faren mens Barack Obama klappet han på skulderen.

– En skamfull dag for Washington

Obama sa på pressekonferansen at opposisjonen ikke klarte å gi en god grunn til hvorfor de ikke ville støtte en strengere våpenlov.

– En minoritet klarte å blokkere dette forslaget. Dette kompromisset representerte sunn fornuft. Men Republikanerne klarte å lyve om loven og beskrev det som et overtramp fra en mektig stat. Det ville det ikke ha vært.

Presidenten trakk frem at lederne våpenlobbyorganisasjonen NRA tidligere har støtten en strengere bakgrunnssjekk, og brukte dette som argument til hvorfor senatorene som stemte nei ikke er i kontakt med den vanlige amerikaner.

Og han mener at lobbygruppene som kjemper mot strengere våpenlover, har løyet om hva utvidet bakgrunnskontroll innebærer.

– Ingen av senatorene kunne gi en god grunn til at hvorfor ikke kriminelle skulle få lov til å kjøpe våpen. De ga etter for presset. De lette etter en unnskyldning for å stemme nei.

– Dette var en skamfull dag for Washington. Men det er ikke over. Jeg vil gjøre det klart for det amerikanske folk at vi fortsatt kan få på plass lover som reduserer våpendødsfallene i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt