Hopp til innhold

Massedrapsmann hadde våpenarsenal

Mannen som drepte 26 personer på en barneskole i Newton i Connecticut i desember i fjor eide et helt arsenal av våpen og ammunisjon, ifølge politiet.

newtown

MASSEDRAPSMANN: Adam Lanza drepte totalt 26 personer på Sandy Hook Elementary School før han tok sitt eget liv.

Foto: AP

Adam Lanza drepte 20 barn og 6 voksne på en skole i Newtown i Connecticut i desember ifjor, før han tok sitt eget liv. Før drapsraidet på Sandy Hook Elementary School hadde han allerede drept sin egen mor.

Og det sto ikke på våpentilgangen før den blodige fredagen før jul i fjor.

Skytevåpen og sverd

Ifølge BBC viser rettspapirene at Lanza hadde et rikholdig våpenarsenal. Flere hundre eksemplarer av ammunisjon og våpensertifikater fra National Rifle Association ble funnet i hans hjem etter massakren.

Lanza brukte bare fem minutter fra han startet henrettelsene på barneskolen, før han skjøt seg selv. Etterforskningen viser at alle de 26 ofrene på skolen ble drept av en Bushmaster 223-kaliber rifle, mens han skjøt seg selv med en Glock 10mm pistol. I tillegg til dette hadde han med seg et 12-kalibret gevær og tre 30-serie ammunisjonslagre til riflen.

Sørgende i Newtown

DYP SORG: Fortvilelsen var bunnløs på Sandy Hook Elementary School etter massakren i desember i fjor.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

I bilen han kjørte til skolen den skjebnesvangre dagen hadde han også enda et gevær og tilhørende ammunisjon. Det avvises nå også at Lanza hadde på seg skuddsikker vest da han ankom skolen, slik det tidligere har vært hevdet.

Under ransakingen i massedrapsmannens hjem ble det også funnet en bajonett, våpensafe og flere sverd, ifølge etterforskningsdokumentene BBC refererer til.

Disse viser også at Lanzas nå avdøde mor, Nancy Lanza, hadde skrevet ut en sjekk til sønnen, som han skulle få bruke på å kjøpe våpen.

Dokumentene ble frigitt nylig, etter anmodning fra Connecticut-guvernør Dannel Malloy. Han begrunner det med bekymringene rundt lekkasjer fra etterforskningen.

Våpendebatt

Skolemassakren i Newtown er en av de verste i USAs historie, og tragedien har utløst en ny debatt om landets liberale våpenlover.

President Barack Obama har lagt fram flere nye forslag som skal begrense tilgangen på skytevåpen. Han vil forby mange typer halvautomatiske våpen og innføre grundigere sjekk av våpenkjøpernes bakgrunn.

Det kan imidlertid bli vanskelig å få tiltakene vedtatt, siden mange av republikanerne i Kongressen er innbitte motstandere av strengere våpenlover.

Også våpenindustriens lobbygrupper og mange vanlige amerikanere på den politiske høyresiden er imot å stramme inn lovverket.

Som et alternativ til Obama tiltak har lobbygruppen National Rifle Association (NRA) foreslått å utplassere væpnede vakter ved alle USAs skoler for å unngå nye massakrer som den i Newtown.

SISTE NYTT

Siste nytt