– Våpenhvilen er over

Den midlertidige våpenhvilen mellom Hamas og Israel kollapset, kun timer etter at den trådte i kraft. Ifølge palestinske helsepersonell er minst 50 palestinere drept på Gazastripen i dag, og forhandlingene i Kairo er utsatt.

Våpenhvilen brutt

En skadd palestinsk kvinne ankommer al-Najar sykehuset sør på Gazastripen etter at den midlertidige våpenhvilen som skulle vare tre dager ble brutt. Ifølge AFP skal åtte palestinere ha blitt drept av israelske styrker, kun timer etter at våpenhvilen trådte i kraft. Nå skal Israel ha informert FN om at våpenhvilen er død.

Foto: SAID KHATIB / Afp

AFPs reportere melder om kraftig bombardement i Rafah sør på Gazastripen.

Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft klokken 07 norsk tid og skulle vare i tre dager. Barna på Gazastripen strømmet til strendene og fiskerne kastet ut snørene sine for første gang på en måned, skrev Reuters.

Men under to timer etter at våpenhvilen startet skal den ha blitt brutt, og nå skal det israelske militæret ha informert FN om at våpenhvilen er over. Det melder Haaretz.

Under to timer etter at våpenhvilen startet så AFPs reporter på stedet kraftig bombardement, og en lege ved sykehuset Abu Yusef al-Najjar bekreftet overfor nyhetsbyrået at åtte palestinere ble drept. Ifølge Reuters kilder i palestinske helsemyndigheter er minst 50 palestinere drept etter at våpenhvilen startet.

Skylder på Hamas

Nå melder AFP at Israel frykter at en av deres soldater er tatt til fange.

Representanter fra palestinske styresmakter, Hamas og Israel skulle møtes i Kairo for forhandlinger i dag, men etter meldingene om at en israelsk soldat kan være fanget i Gaza skal forhandlingene ha blitt utsatt, melder AFP.

Den israelske avisen Haaretz beskriver Israels angrep under våpenhvilen som en gjeldsaksjon etter at militante skjøt raketter etter at våpenhvilen trådte i kraft.

– Igjen har terrororganisasjoner i Gaza tydelig brutt våpenhvilen som de forpliktet seg til, denne gangen til USA og FN, heter det i en uttalelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under videoen

Odd Karsten Tveit om våpenhvilen.

Utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit i nyhetene i dag klokka 12.00 om våpenhvilen som kollapset.

– Barn leker på stranden

Like etter at våpenhvilen trådte i kraft publiserte Ayman Mohyeldin, utenriksreporter for NBC, et bilde på Instagram som viser noe svært uvanlig fra Gaza. Barn leker på stranden og fiskere kaster ut snørene sine for første gang på nesten en måned. Lite syns det på bildet, at her ble flere barn drept i israelske angrep for under en måned siden. Ifølge journalisten er bilde fra stranden i Gaza i dag.

Ifølge ferske tall fra UNICEF skal minst 252 palestinske barn blitt drept i Gaza.
Ifølge palestinsk helsepersonell er tallet på drepte palestinere minst 1456. Til sammenligning ble 1383 palestinere drept under Israels militæroperasjon «cast lead» i 2008/09.

Dette er registrert som den dødeligste voldsbølgen siden Israel startet okkupasjonen i 1967. Sammenlignet med krigen i 2008/2009 har mer enn fire ganger så mange palestinere blitt interne flyktninger under den pågående militæroperasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Barn på gazastripen under våpenhvilen

Palestinske barn kikker ut av vinduet på bilen når de reiste til hjemmene sine i Shejaiya-nabolaget i Gaza by. Men for mange er det lite å vende tilbake til.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Våpenhvilen vil kun gi oss et glimt av hva livet vil bestå av de kommende månedene etter at Israel ødela alt. Det kommer ikke til å bli pent, sa Gaza-legen Belal al-Dabour til BBC, og fortalte at kapasiteten på Al-Shifa sykehuset der han jobber er sprengt. Mangelen på elektrisitet, drivstoff, medikamenter og følgene av mangelen på elektrisitet for blant annet oppbevaring av blod gjør at situasjonen på al-Shia sykehuset er svært kritisk.

SISTE NYTT

Siste nytt