Flere familier er utryddet

Jerusalem/Oslo (NRK): Igjen er to hele familier drept etter enda en natt med Israelske angrep mot Gazastripen. Ingen steder er trygge for palestinerne her, og FN-skolene er på randen av sammenbrudd.

Gaza barn

Et palestinsk barn som ble skadd da FN-skolen som familien hadde søkt tilflukt i ble angrepet av Israel i natt. Minst 32 palestinere ble drept da Israel angrep 75 mål på Gazastripen i natt. Angrepene fortsetter onsdag morgen.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Denne gangen kostet angrepet mot FN-skolen 20 palestinere livet. Igjen angrep Israel de mest sårbare, nemlig interne flyktninger som hadde søkt tilflukt i FN-skolen i flyktningleiren i Jabalia. Israels militæroperasjon er på 23. dagen.

Dødstallet onsdag er så langt på minst 32, ifølge palestinsk helsepersonell.

– Det reelle tallet er trolig høyere, for man har ikke fått alle ut av ruinene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i en e-post fra UNICEF Norge onsdag morgen.

Bilder fra åstedet viser palestinere som samler levninger fra de drepte i FN-skolen som nå er ødelagt. Ingen steder er trygge, og FN-skolene er på randen av sammenbrudd etter å ha tatt imot mer enn 182 000 palestinere på flukt inne på den blokkerte kyststripen. Det betyr at hver av skolene huser mer enn 2000 personer.

75 mål angrepet i natt

En talsmann for FN bekreftet overfor AFP at bombene blant annet traff en av FN-skolens bad og to klasserom rundt klokken halv fire norsk tid.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pårørende

PÅRØRENDE: Pårørende ved Kamal Edwin sykehuset sørger etter å ha mistet familiemedlemmer i Israels angrep mot en FN-skole i flyktningleiren i Jalabia.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

I alt skal Israel ha angrepet 75 mål i natt, skriver AFP, og dødstallene forventes å stige. Blant de drepte var en 11 år gammel funksjonshemmet jente nord på Gazastripen. En 16 år gammel gutt ble drept i et angrep mot et lite kystområde i natt.

Igjen er en hel familie utryddet. 10 palestinere fra samme familie ble drept i et angrep i Khan Younis i natt, opplyser det palestinske helsepersonellets talsmann, Ashraf al-Qudra til AFP.

Angrepene fortsetter i dag. Seks personer fra samme familie ble drept i Tuffah i Gaza by, melder AFP. 3 av disse var barn. En annen familie på 7 er alle drept i et israelsk angrep i Khan Younis sør i Gaza.

Israel har angrepet 3800 mål på Gazastripen i løpet av de siste tre ukene, det skriver Haaretz (Se satellittbilder nederst i saken). Gazastripen er et av verdens tettest befolkede områder med en befolkningstetthet på 4505 mennesker per kvadratkilometer.

Artikkelen fortsetter under bildet

FN-skole

PÅ RANDEN AV SAMMENBRUDD: FN-skolene har tatt imot mer enn 182 000 internt fordrevne palestinere. I natt ble FN-skolen i flyktningleiren Jalabia angrepet.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

– Vanskelig å se hva Israel ønsker

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) advarer nå om at de er på bristepunktet, med over 182 000 palestinere som har søkt tilflukt i FN-skoler etter beskjed fra Israel om å evakuere.

Den israelske offensiven ble trappet opp etter at ti israelske soldater ble drept mandag.

Den israelske hæren har sagt den trenger om lag en uke på fullføre sitt fremste mål om å ødelegge tunnelene fra Gaza inn i Israel. Det er stor oppslutning i den israelske befolkningen om offensiven mot Gazastripen.

– Det er vanskelig å se hva Israel ønsker å oppnå. De sier at de vil slå ut Hamas militært, men det er stilt spørsmål ved om dette realistisk på kort sikt. På lang sikt er dette kun mulig dersom Israel gjenokkuperer Gazastripen og har en slags politikontroll som hindrer at de begynner å bygge opp våpenlagre, sier Midtøsten-ekspert Knut Vikør til NRK.

Palestinsk delegasjon i Kairo

Samtidig som angrepene raser mot Gazastripen er en delegasjon fra de to største palestinske fraksjonene, PLO og Hamas, på plass i Kairo. PLOs generalsekretær Yasser Abed Rabbo har sagt at «det er vilje til å inngå en 24 timers humanitær våpenhvile».

– Hamas sine mål er politiske. De har vært underlegne militært hele veien, sier Vikør.

Hamas vil ha våpenhvile, men kun dersom blokaden av Gazastripen opphører.

– Siden dette er et såpass rimelig krav, som utenforstående parter som USA og andre har akseptert at må være en del av løsningen, har Hamas styrket seg internasjonalt og naturligvis også inne på Gaza, sier Knut Viksør.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha spurt USA om hjelp til å forhandle fram en våpenhvile, etter å ha mistet 53 soldater i kampene. Siden bakkeinvasjonen startet 17. juli har militæroperasjonen eskalert dramatisk, og antall drepte palestinere er omtrent 1260. Minst 243 av dem er barn, opplyser UNICEF.

– Det har hele tiden vært slik at parter utenfra har liten påvirkningsmulighet. Kampene har pågått fram til at begge partene finner fram til at de ikke lenger har mer å vinne ved å slåss. Dersom vi nærmer oss dette punktet er det positivt, sier Knut Vikør.

I mellomtiden koster Israels militæraksjon stadig flere sivile liv. Ifølge FN er 80 prosent av de drepte palestinerne sivile.

Laster kart, vennligst vent...

Ved hjelp av satellitter og et avansert dataprogram har FNs satellittprogram UNOSAT kartlagt ødeleggelser på infrastrukturen i Gaza. Zoom inn på prikkene for å se omfanget av hus, veier og andre konstruksjoner som har blitt skadd i israelske luftangrep.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt