Hopp til innhold

Satellittbilder viser voldsomme ødeleggelser i Gaza

Oversiktsbilder fra FNs satellittprogram UNOSAT viser hvordan flere palestinske nabolag har blitt jevnet med jorden etter 22 dager med israelsk bombardement.

Gazacity skadeoversikt

8. juli startet Israel luftangrepet «Operation Protective Edge» som svar på Hamas' raketter som ble fyrt av fra Gazastripen.

FNs satellittprogram UNOSAT har analysert oversiktsbilder tatt av Pleiades-satellitten over nordøstlige og sentrale deler av Gazastripen.

Einar Bjørgo holder foredrag om UNOSAT

Nordmannen Einar Bjørgo leder arbeidet i UNOSAT fra sitt kontor i Genéve i Sveits.

Foto: Innovasjon Norge (Creative Commons – CC-BY 2.0)

– Vi har samlet inn og analysert detaljerte satellittbilder fra Gaza for å få en oppsummering av skadeomfanget før og etter luftangrepene, forteller nordmannen Einar Bjørgo som leder UNOSAT-programmet.

– Vårt team i Genève har utført analysene etter en objektiv metode. Vi har sett på bilder som er tatt to dager før det første luftangrepet og sammenlignet med bilder fra samme området rett etter ulike luftangrep, forklarer Bjørgo.

NRK har fått tilgang til fire sett med bilder som er tatt med seks til ni dagers mellomrom. Bildene viser blant annet Toffah- og Shajaya-nabolagene i Gaza by og byen Beit Hanun. Disse områdene er blant dem som er hardest rammet.

Du kan skyve på linja i bildene under for å se hvordan de ulike nabolagene har endret seg etter angrepene.

Laster innhold, vennligst vent..

– Veldig stort skadeomfang

Det israelske forsvaret har flere ganger sagt at målene for bombeangrepene er den væpnende organisasjonen Hamas’ utskytingsramper for raketter og gruppens oppholdssteder.

– Mange av områdene stemmer overens med stedene Israel mener Hamas har brukt for å skyte opp sine raketter, men det er veldig mange andre bygninger som i tillegg har blitt skadet, sier UNOSAT-lederen.

– Vi ser at det er et veldig stort skadeomfang på Gazastripen. Spesielt i Shajaya-nabolaget hvor det er store skader på sivilinfrastruktur som bygninger, drivhus og jordbruksområder, sier Bjørgo.

– Har dere fått tilsvarende bilder fra Israel?

– Problemet med å analysere skadeomfanget på israelsk side, er at skadeomfanget er mindre. Det er vanskeligere å finne enkelt kratre, så lenge vi ikke har spesifikk informasjon om hvor rakettene har landet, sier Bjørgo.

Han forteller at UNOSAT-teamet jobber med å samle inn lignende informasjon fra Israel.

UNOSAT presiserer på sine nettsider at «analysene er foreløpige og at informasjonen ikke har blitt verifisert på bakkenivå.»

Bjørgo forteller at det er vanskelig på få verifisert informasjon på bakkenivå i Gaza på nåværende tidspunkt.

– Dette betyr at våre satellitter for eksempel ikke registrerer at alle vinduer eller deler av veggene i et bygg har blitt knust, dersom taket fortsatt er intakt. Ergo kan det være flere ødeleggelser som ikke er registrert i våre kart, sier UNOSAT-lederen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ruiner i Shajaya-distriktet i Gaza by

Ruiner i Shajaya-distriktet i Gaza by

Foto: Håvard Hagen / NRK

Infrastrukturen forverret

Etter 22 dagers bombardement er store deler av infrastrukturen på Gaza satt ut av spill. Vann- og kloakksystemet har lidd kraftig under manglende vedlikehold og årevis med israelske angrep.

50 prosent av kloakksystemet virker ikke. Kombinert med sommertemperaturer på 30 grader eller mer, representerer varmen en betydelig helserisiko.

Den forsterkes også av at 1,2 millioner ikke har sikker tilgang til rent vann.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Restene av en utbrent ambulanse i Shajaya-distriktet av Gaza by

Restene av en utbrent ambulanse i Shajaya-distriktet i Gaza by.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Verste angrep hittil

Israel angrep rundt 150 mål på Gazastripen natt til tirsdag, ifølge Haaretz.

Innbyggere i Gaza by mener tirsdagens angrep var de verste siden den siste offensiven ble innledet for tre uker siden.

Så langt er rundt 1.100 palestinere drept og langt over 6.000 såret på grunn av israelske angrep. Ifølge FN er 80 prosent av palestinerne som har blitt drept, sivile. På israelsk side er 53 soldater og tre sivile drept.

Laster Twitter-innhold