Hopp til innhold

– Terrorcelle hadde planlagt nytt angrep i Paris

Terroristene som gjennomførte angrep i Brussel i forrige måned, hadde opprinnelig planlagt et terrorangrep i Paris, men måtte endre planene i siste liten, opplyser påtalemyndigheten i Belgia.

Overvåkningsbilde flyplass brussel,

SELVMORDSANGREP: Overvåkingsbildet viser de to selvmordsbomberne, til venstre og i midten, på vei inn i avgangshallen på Brussel-flyplassen.

Foto: overvåkningsbilde, belgisk politi

Ifølge påtalemyndigheten valgte terroristene å angripe et mål som var nærmere basen deres fordi de fikk dårlig tid etter pågripelsene av flere sentrale personer i terrorcellen.

– En rekke elementer i etterforskningen viser at terroristgruppen opprinnelig hadde planlagt å slå til i Frankrike igjen, heter det i en uttalelse fra den belgiske statsadvokaten.

De ble imidlertid overrasket av fremgangen i etterforskningen, noe som gjorde at de valgte i all hast å angripe i Brussel.

Pågripelser fremskyndet planene

Til sammen 32 mennesker ble drept da selvmordsbombere angrep først på flyplassen Zaventem i Brussel og deretter på metroen i byen.

Etterforskningen har koblet dem som angrep Brussel i mars til dem som sto bak terrorangrepene i den franske hovedstaden Paris i november i fjor, der 130 mennesker ble drept.

Bare fire dager før selvmordsbomberne slo til i Brussel, ble Salah Abdeslam pågrepet under en politiaksjon i Brussel-forstaden Molenbeek.

Salah Abdeslam, portrett

PÅGREPET: Salah Abdeslam har vært omtalt som «Europas mest ettersøkte person» etter terrorangrepene i Paris. Brussel-terroristene knyttes til Abdeslam, som ble pågrepet få dager for angrepene i Brussel.

Foto: STR / Afp

Abdeslam er blitt kalt «Europas mest ettersøkte mann» og var den siste av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene 13. november i fjor som var på frifot.

I avhør skal Abdeslam ha innrømmet at han leide biler og booket hoteller i forbindelse med angrepene. Han skal også ha fortalt at planen var at han skulle sprenge seg i luften ved fotballstadion Stade de France.

Samme uke som Abdeslam ble pågrepet 18. mars i år, arresterte belgisk politi også flere andre personer de knyttet til terrorangrepene i Paris.

Disse pågripelsene og politiaksjonene gjorde altså at terroristene i Brussel fremskyndet angrepsplanene sine, ifølge dagens opplysninger.

Tidligere har flere medier meldt at etterforskningen tyder på at terroristene planla å angripe i påskehelgen, men at arrestasjonen av Abdeslam gjorde at de slo til noen dager tidligere.

Abdeslams far: – Han skal dømmes

I et intervju med radiokanalen Europe1 sier Abdeslams far (67) at han har vanskelig for å forstå hva som kan ha foregått i hodet på sønnen og kameraten Mohamed Abrini.

Abrini, som har vært etterlyst i forbindelse med terroraksjonen i Paris, ble pågrepet fredag. I går ble det kjent at han har innrømmet å være den såkalte «hattemannen» fra terrorangrepet på flyplassen i Brussel.

– Jeg er veldig, veldig trist. Jeg skjønner ikke hvordan unge mennesker blir trukket inn i slikt. Jeg forstår ikke hvordan de tenker, sier Abdeslams far.

Han sier han håper sønnen vil fortelle det han vet.

– Han skal dømmes, slik er det. Den som har gjort noe slik, må ta sin straff. Jeg håper alle de arresterte vil forklare seg.

SISTE NYTT

Siste nytt