NRK Meny
Normal

– Terrorcelle hadde planlagt nytt angrep i Paris

Terroristene som gjennomførte angrep i Brussel i forrige måned, hadde opprinnelig planlagt et terrorangrep i Paris, men måtte endre planene i siste liten, opplyser påtalemyndigheten i Belgia.

Overvåkningsbilde flyplass brussel,

SELVMORDSANGREP: Overvåkingsbildet viser de to selvmordsbomberne, til venstre og i midten, på vei inn i avgangshallen på Brussel-flyplassen.

Foto: overvåkningsbilde, belgisk politi

Ifølge påtalemyndigheten valgte terroristene å angripe et mål som var nærmere basen deres fordi de fikk dårlig tid etter pågripelsene av flere sentrale personer i terrorcellen.

– En rekke elementer i etterforskningen viser at terroristgruppen opprinnelig hadde planlagt å slå til i Frankrike igjen, heter det i en uttalelse fra den belgiske statsadvokaten.

De ble imidlertid overrasket av fremgangen i etterforskningen, noe som gjorde at de valgte i all hast å angripe i Brussel.

Pågripelser fremskyndet planene

Til sammen 32 mennesker ble drept da selvmordsbombere angrep først på flyplassen Zaventem i Brussel og deretter på metroen i byen.

Etterforskningen har koblet dem som angrep Brussel i mars til dem som sto bak terrorangrepene i den franske hovedstaden Paris i november i fjor, der 130 mennesker ble drept.

Bare fire dager før selvmordsbomberne slo til i Brussel, ble Salah Abdeslam pågrepet under en politiaksjon i Brussel-forstaden Molenbeek.

Salah Abdeslam, portrett

PÅGREPET: Salah Abdeslam har vært omtalt som «Europas mest ettersøkte person» etter terrorangrepene i Paris. Brussel-terroristene knyttes til Abdeslam, som ble pågrepet få dager for angrepene i Brussel.

Foto: STR / Afp

Abdeslam er blitt kalt «Europas mest ettersøkte mann» og var den siste av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene 13. november i fjor som var på frifot.

I avhør skal Abdeslam ha innrømmet at han leide biler og booket hoteller i forbindelse med angrepene. Han skal også ha fortalt at planen var at han skulle sprenge seg i luften ved fotballstadion Stade de France.

Samme uke som Abdeslam ble pågrepet 18. mars i år, arresterte belgisk politi også flere andre personer de knyttet til terrorangrepene i Paris.

Disse pågripelsene og politiaksjonene gjorde altså at terroristene i Brussel fremskyndet angrepsplanene sine, ifølge dagens opplysninger.

Tidligere har flere medier meldt at etterforskningen tyder på at terroristene planla å angripe i påskehelgen, men at arrestasjonen av Abdeslam gjorde at de slo til noen dager tidligere.

Abdeslams far: – Han skal dømmes

I et intervju med radiokanalen Europe1 sier Abdeslams far (67) at han har vanskelig for å forstå hva som kan ha foregått i hodet på sønnen og kameraten Mohamed Abrini.

Abrini, som har vært etterlyst i forbindelse med terroraksjonen i Paris, ble pågrepet fredag. I går ble det kjent at han har innrømmet å være den såkalte «hattemannen» fra terrorangrepet på flyplassen i Brussel.

– Jeg er veldig, veldig trist. Jeg skjønner ikke hvordan unge mennesker blir trukket inn i slikt. Jeg forstår ikke hvordan de tenker, sier Abdeslams far.

Han sier han håper sønnen vil fortelle det han vet.

– Han skal dømmes, slik er det. Den som har gjort noe slik, må ta sin straff. Jeg håper alle de arresterte vil forklare seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt