Hopp til innhold

– Tatt etter mistenkelig pizzabestilling

Salah Abdeslam skal ha blitt arrestert i går etter at fingeravtrykkene hans ble funnet på et glass, og det ble bestilt en stor mengde pizza til leiligheten der han gjemte seg.

Etter skuddsalver går politiet til arrestasjon under anti-terroraksjon i Molenbeek, Brüssel.

Se arrestasjonen av Abdeslam fredag.

Salah Abdeslam

Etterlysning av Salah Abdeslam sendt ut av fransk politi to dager etter terrorangrepene i Paris 13. november i fjor. Siden har hundrevis av politimenn jaktet på ham.

Foto: HANDOUT

Detaljer har nå begynt å komme ut om politijakten som førte til at Salah Abdeslam ble arrestert i en Brussel-forstaden Molenbeek fredag, skriver Politico.

Abdeslam er blitt kalt «Europas mest ettersøkte mann» og den belgiske statsministeren Charles Michel bekreftet etter arrestasjonen at det i hvert fall var riktig for Belgias del.

Ifølge statsministeren har mellom 300 og 400 politimenn arbeidet i fire måneder med å spore opp den belgiskfødte franskmannen.

Etter måneder med kalde spor og slakt i avisene fikk politiet sist tirsdag det første tegnet på at Abdeslam kunne oppholde seg i Brussel.

Da belgisk politi kom for å sjekke det de trodde var en dekkleilighet som terroristene ikke lenger hadde i bruk, ble de møtt med skuddsalver fra et Kalasjnikov-gevær.

Fire politibetjenter, blant dem en fransk politikvinne, ble såret før en av mennene i leiligheten ble skutt og drept. To andre flyktet over taket.

Da politiet gikk gjennom leiligheten etterpå, fant de fingeravtrykkene til Abdeslam på et glass.

Det skal ikke ha vært Abdeslam som flyktet over taket, men funnet av fingeravtrykkene viste at han befant seg i området, og dermed intensiverte politiet jakten på ham.

Hus i Brussel

Politiet fant et glass med fingeravtrykket til Abdeslam i huset (det lysegule bak sperringene) de gikk til aksjon mot sist tirsdag.

Foto: BRUNO FAHY / AFP

Bestilte pizza til flere

Politiet fulgte flere spor og ett av dem ledet til en leilighet i Rue Quatre-Vents, 450 meter fra der fingeravtrykket ble funnet.

Huset der Salah Abdeslam ble arrestert fredag

Huset der Salah Abdeslam ble arrestert fredag så fredelig ut dagen etter.

Foto: THIERRY MONASSE / AFP

Politiet var ikke sikre på at noen skjulte seg i huset, men da spanerne så at en kvinnelig beboer bestilte flere pizzaer, ble de overbevist om at en større gruppe mennesker befant seg der.

Politiet valgt derfor å gå til aksjon klokken 16.30 fredag og fant Abdeslam i leiligheten.

Han skal ikke ha vært bevæpnet, men fulgte ikke politiets ordre og ble skutt i kneet før han ble overmannet.

Etter å ha blitt pågrepet ble Abdeslam kjørt til sykehus for behandling, og i formiddag ble han utskrevet. Han sitter nå i varetekt hos politiet.

Motsetter seg utlevering

Belgisk politi startet i formiddag avhørene av Abdeslam etter at han ble formelt siktet for deltakelse i angrepene i Paris 13. november i fjor, der 130 mennesker ble drept og 350 skadd.

Sven Mary

Sven Mary, advokaten til Salah Abdeslam, på vei inn politihovedkvarteret i Brussel i formiddag.

Foto: JOHN THYS / AFP

– Saleh Abdeslam samarbeider med belgisk politi, og ønsker ikke å bli utlevert, sier hans belgiske advokat Sven Mary.

Allerede i går gjorde president François Hollande det klart at Frankrike vil kreve Abdeslam utlevert.

Også en annen mann som ble arrestert sammen med Abdeslam i går er siktet for deltakelse i angrepene.

Det er Monir Ahmed Alaaj, også kjent under aliaset Amine Choukr.

SISTE NYTT

Siste nytt