NRK Meny
Normal

– Syriske stridsvogner rullet inn i Banias

Syriske hæravdelinger skal natt til lørdag ha rykket inn i byen Banias med stridsvogner og angrepet sunniområder hvor det har vært kritikk av regimet i landet.

Demonstrasjon i byen Banias i Syria

Demonstranter samles i den syriske havnebyen Banias tidligere denne uken. Natt til lørdag skal syriske stridsvogner ha rullet inn i byen.

Foto: STR / Reuters

Sikkerhetsstyrkene tok seg inn i havnebyen, hvor det hovedsakelig bor sunnimuslimer, fra tre ulike retninger, ifølge en menneskerettsaktivist.

– Soldatene gikk inn i kvartaler hvor det bor sunnimuslimer, men holdt seg unna områder som er dominert av alawitter, fremholder han.

Alawittene i Syria har en privilegert posisjon, fordi landets president Bashar al-Assad tilhører denne minoriteten.

Kommunikasjonen med Banias for det meste brutt, skriver NTB, men aktivisten skal likevel ha klart å få tak i noen innbyggere i byen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal innbyggerne i byen ha formet en menneskelig kjede i forsøk på å stanse den militære operasjonen.

– Leter etter terrorister

Angrepet i Banias kommer to dager etter at 40 stridsvogner rykket ut av byen Daraa sør i landet.

Daraa har vært kontrollert av den syriske hæren siden 25. april, og ifølge menneskerettighetsaktivister skal flere titalls mennesker ha blitt drept under det militære angrepet på byen.

General Riad Haddad, politisk leder for de militære styrkene, nekter for at hærstyrkene har gått til angrep på demonstranter.

– Vi har ikke konfrontert demonstrantene. Vi fortsetter å lete etter terrorister som gjemmer seg på forskjellige steder, hevder han ifølge AFP.

I Daraa, i likhet med i Banias, har det samlet seg et stort antall regimekritiske grupperinger.

Truer med sanksjoner

Senest fredag gikk aktivister ut og hevdet at flere titalls demonstranter har blitt drept av sikkerhetsyrker i nye protestaksjoner.

USA truer nå med å innføre nye tiltak mot Syria dersom den brutale undertrykkingen av demonstrasjoner fortsetter.

I en av de kraftigste uttalelsene hittil sier Det hvite hus at «syriske myndigheters sterkt beklagelige handlinger mot sitt eget folk berettiger en kraftig internasjonale respons».

– 800 drept

800 sivile er drept i folkeopprøret mot Syrias president Bashar al-Assad så langt, ifølge menneskerettsgruppen Sawasiah.

Rettighetsgrupper har tidligere også anslått at omkring 8.000 personer er savnet eller arrestert som følge av regimets brutale håndtering av folkeopprøret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt