NRK Meny
Normal

– Stormer kan forverre olje- katastrofen i Mexicogolfen

Trusselen for en orkan-sesong utenom det vanlige har steget i løpet av denne måneden. Amerikanske meteorologer advarer mot følgene det kan få i Mexicogolfen.

Stormskyer over golfen utenfor Louisiana

Stormskyer over golfen utenfor Louisiana.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

William Gray og Phil Klozback ved Colorado State Universitys orkanvarslings-team, mener orkanene kommer til å være «svært aktive» denne sesongen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Venter intense orkaner

Oljeutslipp i Mexicogolfen

Oljeutslipp i Mexicogolfen i mai.

Foto: Dave Martin / AP

I går meldte et privat værmelder-firma at 2010 kunne bli det verste året siden 2005, som fortsatt står som skrekkåret gjennom hele historien.

Weather Services International antar at det vil komme i alt 18 navngitte stormer, 10 orkaner og fem intense orkaner, i kategori 3 eller høyere, altså med en vindstyrke på 177-209 km/t.

I løpet av de siste seksti årene har man til sammenligning hatt et gjennomsnitt på 10 navngitte stormer, seks orkaner og tre intense orkaner.

Værvarslene blir nå fulgt nøye av energi- og handelsnæringen for tegn til potensielle forstyrrelser på olje- og gassinstallasjoner i Mexicogolfen.

Meteorologer har allerede forutsett at forholdene kan åpne for en uvanlig destruktiv sesong, som kan forstyrre arbeidet med å rydde opp etter oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Les: BP vil stanse oljelekkasjen med prosedyren «top kill»
Les også: - Steng det forbanna hullet
Les siste: BP får klarsignal til å starte «top kill»

Bill Read informerer om orkansesongen

Bill Read ved Det nasjonale orkansenteret informerer om orkansesongen til media, 26. mai.

Foto: J Pat Carter / Ap

Frykter ny katastrofe på Haiti

Direktør for Det nasjonale orkansenteret, Bill Read, informerte i dag media om sesongen 2010 ved guvernørens orkankonferanse i Fort Lauderdale i Florida.

Han fortalte at den største bekymringen lå i en eventuell ny katastrofe på Haiti.

Talsmenn sier oljelekkasjen i Mexicogolfen vil ha lite å si for stormene som kan oppstå i disse farvannene, men at en orkan kan bidra til å bryte oljeflakene fra hverandre.

Varm havoverflate

Kystregionen helt fra North Carolina til Maine antas å ha dobbel så stor sjanse for å rammes av orkaner i år, enn tidligere.

– Vår modell antyder at trusselen til nordøstkysten vil være lik med den som står overfor Florida og de kystnære Golf-statene, sier sjefen for Weather Services International, Todd Crawford, i en pressemelding.

Det er blant annet varme temperaturer i havoverflaten som bidrar til å antyde en aktiv orkansesong.

– Østlige og sentral-tropiske Atlanterhavs-temperaturer er nå rekordhøye til å være mai måned, de er enda varmere enn de var under den unormalt aktive sesongen i 2005, uttalte Crawford.

– Kan bli enda verre framover

2005 var året da både Hurricane Katrina og Rita herjet store områder langs Golfkysten. Orkanene tok livet av mer enn 1500 mennesker, og satte igjen ødeleggelser for mer enn 115 milliarder dollar, ifølge Det nasjonale orkansenteret.

Les også: Seier i Katrina-rettssak kan bane vei for 400.000 klagere

Til tross for at varslene for den kommende sesongen allerede er høynet to ganger, er det, ifølge Crawford, større sjanse for at den blir høynet enda en gang, enn at antallet antatte stormer vil synke.

Orkansesongen varer fra juni til november.

Orkanen Katrina i New Orleans

Ødeleggelser etter orkanen Katrina i New Orleans.

Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt