Hopp til innhold

BP vil stanse oljelekkasjen med prosedyren «top kill»

Selskapet BP forsøker å stoppe oljelekkasjen i Mexicogolfen med en ny prosedyre de kaller «top kill».

Oljeutspill i Mexicogolfen

Selskapet BP vil tidligst onsdag iverksette det som omtales som top kill, en teknikk som går ut på å pumpe en tyktflytende væske ned i hullene der oljen strømmer ut.

Foto: STEPHEN LEHMANN / Afp

BP kaller prosedyren «top kill». Hensikten er å få satt en endelig stopper for at olje strømmer ukontrollert ut fra havbunnen i Mexicogolfen.

– Prosedyren kan tidligst starte onsdag, men den kan også bli utsatt, opplyste visepresident i BP, Kent Wells, tirsdag.

Ifølge CNN går teknikken ut på å pumpe en tyktflytende væske ned i hullene der oljen strømmer opp. Metoden har vært utprøvd i Midtøsten, men aldri på så stort dyp som det her er snakk om.

– Ber BP kutte kjemikaliebruk

BP vurderte tidligere å sette fyr på oljeflaket. Selskapet har også tatt i bruk kjemikalier for å bryte ned oljen. Dette har fått miljøvernere til å se rødt. De er redd kjemikaliene som er ment til å rense havet, skal utgjøre en trussel for livet i havet.

Mer enn 150 døde havskilpadder og noen titalls delfiner har blitt skylt i land den siste uka, men det er foreløpig ikke bekreftet at de er døde som følge av oljekatastrofen.

Nå trenger ikke miljøvernerne bekymre seg lenger. Tidligere i dag gikk amerikanske myndigheter ut og beordret oljeselskapet om å kutte bruken av kjemikalier under opprydningsarbeidet etter oljeutslippet.

Ny minneseremoni

36 dager etter at oljeriggen Deepwater Horizon sank og forårsaket katastrofen, skal det holdes en ny minneseremoni for de 11 plattformarbeiderne som døde i ulykken.

SISTE NYTT

Siste nytt