Hopp til innhold

– Skytingen i Bamako har roet seg

– Skytingen her i hovedstaden Bamako har roet seg, men befolkningen er spent og engstelig for hva som kan skje, sier kommunikasjonsrådgiver Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp (KN).

Bamako i Mali

Skytingen i Bamako har opphørt, men folk er fortsatt engstelige.

Foto: Harouna Traore / Ap

Han er i Mali sammen med påtroppende generalsekretær Anne-Lise Helland i KN og Heidi Bye.

De reiste til Mali for å kartlegge hjelpebehovet for de mange tusen ofrene for sult, tørke og et opprør blant Tuaregene nord i landet.

Nå må de holde seg innendørs og vente på transport ut av landet, men når det kan skje er svært usikkert.

– Vi venter på at flyplassen i Bamako og grensene til nabolandene skal åpne. Vi vil ut så snart som mulig, men vet ikke når.

Flyttet til tryggere sted

Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp

Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp er i Bamako i Mali sammen med to kollegaer.

Foto: Andreas Bondevik / Scanpix

I går flyttet følget fra hotellet de har hold til i hittil, og til en roligere del av byen.

– Hotellet ligger i nærheten av presidentpalasset som ble stormet da kuppet foregikk, og lastebiler fulle av soldater dundret forbi. På veien derfra og til der vi er nå, passerte vi flere kontrollposter, men kom trygt fram, sier Riisnæs.

Han sier at skytingen avtok i går kveld, og at det har vært rolig i natt og i formiddag, men kan ikke si om dette gjelder hele hovedstaden.

Riisnæs sier til NRK.no i ettermiddag at han har fått meldinger om at soldater i stort antall er på vei mot hovedstaden.

– Heldigvis har vi fått bekreftet at hjelpearbeidet vårt nord i landet går som normalt. Vi jobber via lokale partnere som må være forsiktige, sier Riisnæs.

Pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet sier at det er mellom 60 og 70 nordmenn i Mali, og at misjonærer og andre hjelpearbeidere utgjør den største gruppen.

– Situasjonen er uendret og uoversiktlig. UD har vært i kontakt med nordmenn i Mali. Kontakten har skjedd via sms med dem som har registrert seg og med organisasjonene de jobber for. Nordmennene har fått beskjed om å holde seg innendørs. De følger vår oppfordring, sier Michelsen.

Fortsatt uro og plyndring

I Bamako har det vært uro og plyndring i natt. Etter kuppet er minst fire personer drept, ifølge den franske avisa Le Figaro. Ti er arrestert, blant dem to tidligere statsministre.

– Soldater som er med på kuppet plyndrer forretninger og bensinstasjoner og raner til seg biler, forteller innbyggere til nyhetsbyrået AFP.

Dermed ser det ikke ut til at soldatene bryr seg om ledernes oppfordring om å respektere privat eiendom.

Kupplederne sier at arresterte regjeringsmedlemmer er i god behold og at de snart blir overlevert rettsvesenet.

– Vi skal ikke krumme et hår på hodene deres, sa kupplederen Amadou Sanogo til det franske nyhetsbyrået AFP.

Den avsatte presidenten Amadou Toumani Toure flyktet fra presidentpalasset før kuppmakerne fikk tatt ham, og skal være i sikkerhet i en militærleir i Bamako der lojale soldater passer på ham.

Toure ledet selv det forrige militærkuppet i Mali, i mars 1991. Han ledet en overgangsregjering i et år, og overlot så makten til demokratisk valgte politikere. Etter at han hadde forlatt forsvaret, stilte Toure som sivil presidentkandidat, og ble valgt i 2002, og gjenvalgt fem år seinere.

Det skulle ha vært valg i Mali allerede i slutten av april, der Toure ikke er kandidat.

Kuppmakerne har kontroll over radio- og tv-sendingene, men flere høyere offiserer har hittil ikke villet slutte seg til dem. Også mange politikere nøler. Hittil er det er det bare representanter for partiet Sadi som støtter kuppet.

Militær misnøye

Amadou Sanogo

Kaptein Amadou Sanogo leder militærkuppet i Mali.

Foto: HABIBOU KOUYATE / Afp

Det er kaptein Amadou Sanogo som leder kuppet. Kuppmakerne er misfornøyd med myndighetenes håndtering av et opprør blant tuaregfolket nord i Mali, og klager over at soldatene har for dårlig utstyr til å bekjempe opprøret.

Opprøret er trappet opp etter at tungt bevæpnede tuareger kom tilbake fra Libya etter at Muammar al-Gaddafi ble styrtet. Der hadde de kjempet som leiesoldater på Gaddafis side.

Nå forsøker opprørerne å utnytte situasjonen og overta stillinger som regjeringssoldater har forlatt.

Opprøret har drevet 200.000 mennesker på flukt, 100.000 er internt fordrevne og like mange har flyktet utenlands. Dette skjer i det samme området som er truet av en sultkatastrofe på grunn av tørke. Tørken har også fått menneskene til å forlate hjemmene sine. Sultkatastrofen truer også flere land i Vest-Afrika sør for Sahara.

Internasjonal fordømmelse

Kuppet er som ventet møtte av en rekke internasjonale protester.

FNs sikkerhetsråd har kommet med en sterk fordømmelse av at en demokratisk valgt regjering er styrtet. De 15 medlemslandene ber kuppmakerne sørge for den avsatte presidentens sikkerhet og vende tilbake til leirene sine.

Frankrike, som tidligere kolonimakt, har avbrutt samarbeidet med Mali. USA forlanger at Mali øyeblikkelig gjenoppretter et konstitusjonelt styre.

EU har midlertidig stanset sitt utviklingsarbeid i landet. Unionens utenriksministre har fordømt kuppet, og ber om at et sivilt styre må gjenopprettes.

Kuppmakernes talsmann, løytnant Amadou Konare har lovet å gjenopprette et demokratisk styre så snart «nasjonal enhet og territorial integritet» er gjenopprettet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt