NRK Meny
Normal

– Sivile i cockpiten før flystyrt

En eller flere personer som ikke var en del av besetningen befant seg i cockpiten i flyet som styrtet med Polens president Lech Kaczynski.

Flyet med blant annet Polens president Lech Kaczynski om bord styrtet ved Samolensk i Russland

Store deler av Polens maktelite omkom i flystyrten 10. april.

Foto: TVP via APTN / AP

Det bekrefter en talsmann for luftfartsmyndighetene i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det er brakt på det rene at det var personer i cockpiten som ikke var medlemmer av besetningen, sier Tatjana Anodina, som leder etterforskningskomiteen.

Stemmen til en av personene er identifisert, mens en eller flere andre stemmer må identifiseres av polske myndigheter, opplyser Anodina.

Kvinnestemme i cockpiten

Polens president Lech Kaczynski var om bord i et fly som krasjet ved Smolensk airport i Russland

Polens president Lech Kaczynski var blant dem som omkom i ulykken.

Foto: INTS KALNINS/ Scanpix / REUTERS

Tidligere denne måneden ble det kjent at det var en ukjent kvinnestemme på opptakene som er gjort av flyets svarte boks, men opplysningene ble ikke bekreftet fra offisielt hold. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent.

Ifølge havarikommisjonens tekniske leder, Aleksej Morozov, fikk presidentens fly flere advarsler om at det var umulig å lande på grunn av værforholdene.

– Flygelederen på flyplassen i Smolensk advarte besetningen om at det var tåke på flyplassen, sikten var 400 meter, og at forholdene ikke var gode nok til å ta imot flyet, sier Mozorov.

Les også: - Ingen tekniske problemer med flyet

Flyet med store deler av Polens maktelite styrtet da det skulle lande i Smolensk i Russland 10. april. 96 mennesker omkom, blant dem president Lech Kaczynski.

– Kan ha presset piloten

Polske medier har tidligere spekulert i at presidenten presset piloten til å lande selv om det ikke var trygt.

Les: Avviser spekulasjoner rundt ulykken

Presidenten og hans følge var på vei til markeringen av Katyn-massakren ved Smolensk, og enkelte trodde presidenten kunne ha presset flygerne til å lande for ikke å skape problemer for den viktige markeringen.

Bakgrunnen for spekulasjonene er at Kaczynski i 2008 skal ha presset pilotene til å lande i Georgia, selv om flygerne mente det ikke var trygt. Den gang nektet flygerne å gi etter, noe som førte til at Kaczynski truet dem med forflytning.

Les også: – Flygeren dumpet drivstoff

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt