– Sikkerhetsopplegget virket

Forsvarsminister Espen Barth Eide mener man ikke skal overdramatisere torsdagens demonstrasjoner mot den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

Video Espen Barth Eide i Dagsnytt 18 om Meymaneh

Espen Barth Eide i Dagsnytt 18 om torsdagens demonstrasjoner i Meymaneh.

Mellom 150 og 200 afghanere demonstrerte i dag utenfor den norske ISAF-leiren som ligger et lite stykke utenfor sentrum av Meymaneh. Demonstrantene var provosert av koranbrenningen ved den amerikanske leiren i Bagram.

– Det er viktig å understreke at selv om dette var en dramatisk hendelse, så var det ikke det mest dramatiske vi har opplevd i Afghanistan, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til NRK.

Han mener det er viktig å ikke overdramatisere torsdagens mislykkede forsøk på å storme den norske leiren.

– Det var snakk om 100–200 mennesker som forsøkte å komme seg inn i en godt bevoktet leir. De kom seg gjennom den ytterste forkansingen, men ble stanset. Sikkerhetsopplegget fungerte, sier Eide.

– Godt forberedt i morgen

Det fryktes større demonstrasjoner i forbindelse med morgendagens fredagsbønn.

– Vi forbereder oss at det kan bli en ytterligere spent situasjon i morgen. Samtidig har vi fått et forvarsel gjennom dagens hendelser, sier Eide.

Morten Lunde, generalmajor ved forsvarets operative hovedkvarter, sier de norske styrkene vil være godt forberedt på hva morgendagen kan bringe.

– Både de norske styrkene og afghanske sikkerhetsstyrkene vil være bedre forberedt på eventuelle demonstrasjoner i morgen, sier Lunde.

Norsk soldat såret

En norsk soldat fikk splintskader i leggen etter at en håndgranat ble kastet inn i den norske leiren under den urolige demonstrasjonen.

– Soldaten er blitt operert i leggen. Det går bra med ham, sier Morten Lunde, generalmajor ved forsvarets operative hovedkvarter.

Forsvaret vil ikke gå ut med mer informasjon om den skadde soldaten.

– Det er svært synd at en av våre egne ble skadet, men jeg er glad at det ikke er snakk om alvorlige skader, sier Eide til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt