Hopp til innhold

– Politiets metoder gir assosiasjoner til Franco-perioden

Flere hundre mennesker er skadd etter at politiet tok i bruk gummikuler og køller for å prøve å stoppe folkeavstemningen om uavhengighet. Forsker Susanne Bygnes ved Universitet i Bergen mener politimetodene er sjokkerende.

Spansk politi fjerner demonstranter utenfor et stemmelokale i Barcelona

HARDHENT: Spansk politi fjerner demonstranter utenfor et stemmelokale i Barcelona

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Spansk politi gikk hardt til verks for å stenge valglokaler som skulle brukes under den omstridte folkeavstemningen. Ifølge borgermesteren i Barcelona skal over 460 mennesker ha fått behandling etter kraftige sammenstøt med politiet.

En video viser hvordan politiet sparker og lugger demonstrantene.

Forsker Susanne Bygnes har bodd og studert i Barcelona og reagerer sterkt på bildene av politiets framferd:

– Jeg synes det er sjokkerende. Jeg har gått på universitetet der og lært og undervist andre om Franco-perioden. Bildene jeg ser nå, gir sterke assosiasjoner tilbake til den periodens metoder, sier Bygnes til NRK.

Forsker Susanne Bygnes ved Universitet i Bergen

REAGERER: Forsker Susanne Bygnes ved Universitet i Bergen.

Foto: NRK

– Hva gjør det med forholdet mellom Catalonia og Madrid?

– Det vekker til live en opplevelse av undertrykkelse og nedverdigelse som mange katalanere kjenner på som en historisk opplevelse over flere århundrer, sier Bygnes.

Spansk politi presser folk bort med skjold utenfor et stemmelokale.

PROTEST: Spansk politi presser folk bort med skjold utenfor et stemmelokale.

Foto: PAU BARRENA / AFP

– Flere vil stemme for uavhengighet

Ifølge meningsmålinger lå det an til at rundt 70 prosent av befolkningen i Catalonia ønsket å gjennomføre folkeavstemningen, mens rundt 40 prosent ønsket løsrivelse.

Bygnes tror at den spanske regjeringas metoder for å prøve å stoppe folkeavstemningen, kan føre til det motsatte av hva sentralmakten ønsker:

– Jeg har snakket med mange som sier at de hadde aldri trodd at de skulle være for løsrivelse. Men hvis det er på denne måten Madrid skal oppføre seg, så begynner de å vurdere det likevel. Det er mobilisert et enormt sinne. Det er nettopp fordi assosjonasene tilbake til Franco-tiden og politimetodene og de represseive metodene som ble brukt da, har blitt satt i verk igjen, sier Bygnes.

Franco

GENERAL OG DIKTATOR: Under Franco-diktaturet fra 1939-1975 ble det katalanske selvstyret fjernet og katalansk språk og kultur ble forbudt.

Foto: www.claremontmckenna.edu

Under Franco-diktaturet fra 1939-1975 ble det katalanske selvstyret fjernet og katalansk språk og kultur ble forbudt.

En jente skriker mens spansk politi presser bort folk som kjemper for folkeavstemningen.

FORTVILET: En jente skriker mens spansk politi presser bort folk som kjemper for folkeavstemningen.

Foto: Emilio Morenatti / AP

– En farse

Representanter for regjeringa i Madrid, har i dag kalt folkeavstemninga «en farse», og de har hele tiden sagt at den er grunnlovsstridig og ulovlig.

Spanske myndigheter er livredde for smitteeffekten av et ja til løsrivelse. Flere av Spanias regioner vil kunne ønske seg mer selvstyre.

Statsminister Mariano Rajoy er svekket etter forrige valg, og Bygnes tror Rajoy har behov for å framstå som sterk.

– I en del av den spanske befolkningen, settes det stor pris på at de har en sterk statsminister og en sterk mann som prøver å gå mot dette forsøket på løsrivelse, sier Bygnes.

Men hun tror også at effekten kan bli det motsatte av det statsministeren har håpet.

Han oppnår selvfølgelig å stoppe en gjennomføring av valget slik det var tenkt. Men han oppnår også å mobilisere et enormt sinne og en enorm motvilje mot Madrid som allerede var sterk fra før, men jeg kan love deg at den ikke blir mindre sterk etter hendelsene vi ser i dag, sier Bygnes.

– Umulig med forsoning etter dette

Den tidligere søreuropa-korrespondenten Beatrice Janzon har jobbet med Catalonia-spørsmålet de siste årene. I likhet med Bygnes trekker hun paralleller til Franco-perioden.

– Det her er den mest alvorlige situasjonen på flere tiår i Spania, siden Francoregimet. Vi ser bildene som sendes rundt på sosiale medier av eldre personer som tørker blod. Det er ikke mange sånne bilder, men katalanere jeg har snakket med er veldig opprørte. De mener det er umulig med en forsoning etter denne dagen, sier Janzon til Sveriges Radio.

SISTE NYTT

Siste nytt